Šta je novo?

openSUSE 11.1

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Je postao zlatan :) Zvanicno izlazi 18 decembra kada ce biti moguc i dl. Vrlo je moguce da ce neki linkovi procuriti i ranije. A evo i sta nam donosi.

Office Software

* OpenOffice.org 3.0.3
* Desktop search Beagle 0.3.8
* Tasque 0.1.7
* Catalogue database: Tellico 1.3.4
* Personal information manager: Evolution 2.24.1, Kontact 4.1.2
* Wine 1.1.6

Internet and E-mail

* Voice over IP (VoIP): ekiga 3.0.0 Linphone 2.1.1, Twinkle 1.3.2
* NetworkManager 0.7
* Peer to peer clients Bittorrent, Ktorrent and Monsoon
* Web browser: Firefox 3.0.3, Konqueror 4.1.3, SeaMonkey 1.1.12
* E-mail: Evolution 2.24.1, Kontact 4.1.2, Thunderbird 2.0.0.17
* Instant Messaging: Kopete 4.1.3, Pidgin 2.5.1, Empathy 2.24.1

Multimedia

* Banshee Music management 1.3.2, AmaroK 2.0
* Music and video player: kaffeine 0.8.7
* PulseAudio 0.9.12
* Audacity 1.3.5
* CD/DVD burner: k3b 1.0.5
* Gnash 0.8.4

Graphics

* Image manipulation program: GIMP 2.6.1
* Vector illustration: Inkscape 0.46
* Photo management: F-spot 0.5.0.3, gwenview 1.4.2, dikigkam 0.9.4S

Desktop Environments

* GNOME 2.24.1
* KDE 3.5.10
* KDE 4.1.3
* Xfce 4.4.2
* 3D desktop using Compiz Fusion
* Security
* Finger print recognition
* Intrusion prevention: AppArmor 2.3.1
* SELinux basic enablement
* SUSE Firewall
* Virus scanner: AntiVir 2.1.10.15
* Spam filter: SpamAssasin 3.2.5

Development Tools

* gtk+ 2.14.4
* Python 2.6.0

E sada poslednji SuSe koji sam ozbiljno koristio je bio 9.3. Uopste mi se nije svidelo sta su uradili sa 10.0 pa sam presao sa njega na nesto drugo. Odlucio sam da je bas ovo distribucija sa kojom treba ponovo da dam sansu suse familiji. I to sve sa Novim KDE-om. Tako da jedva cekam da vidim sta se sve promenilo :)

na defaultu je nepodnosljivo sareno :)
Salu na stranu - zaista je ko ciganjska svadba...

Bas jedva cekam da izadje. Ovo bi trebala da bude najbolja implementacija KDE4 u neki distro. E sada, to sto izlazi bitan update za KDE4 u januaru, nije do SuSE-ta. U svakom slucaju, trebalo bi da bude (mozda) najbolji distro do sada.

Ne znam kol'ko ima veze sa tredom, ali samo da vam pokažem gde živimo (iako to već znate)...

Pokušao sam da poručim OpenSuse 11.1 preko Novell on-line prodavnice. Cena box verzije je 59,95€ + poštarina koja zavisi od zemlje u koju vam šalju paket. E sad'... prvo što na spisku zemalja nema Srbije, a drugo cena slanja u Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hrvatsku je 31€, dok je za ne tako daleku Sloveniju 23€. Imate pravo tri puta da pogađate zašto je to tako. :)

Mislim da ću i ove godine morati da se zadovoljim elektronskom verzijom njihove (odlične) dokumentacije, a što se donacije tiče, to je idalje težak luksuz jer PayPal ne funkcioniše a na wire-transfer se plaćaju sumanute provizije. ***.

Suse 8.0 sam davno kupio u Netixu, mozda mozes preko njih nesto da organizujes ?

Suse 8.0 sam davno kupio u Netixu, mozda mozes preko njih nesto da organizujes ?
Zvao ih pre par godina. Kasne po godinu i više dana sa novim verzijama. Pitanje je da li uopšte imaju i verziju 11.0.

Kako su mi sami rekli, oni to rade više prestiža radi, a ne zbog zarade, te da na tome samo gube novac. U prevodu, budi srećan što imamo i ovo. Suse je kod njih, po tadašnjim informacijama, potpuno ispao iz igre i jedino što još ima neku prođu kod njihovih klijenata je RadHat, a i njegova prodaja je smešna.

Na kraju, tu je i cena koja je koliko se sećam besmisleno visoka, tipa 120€, pa ti je jeftinije da poručiš on-line i da ti DHL-om isporuče na kućnu adresu. :S:

Poslednja izmena:
Upravo sam zvao Netiks i evo kako stvari stoje:

RadHat više nemaju, a izgleda da ga neće ni imati. Od Suse linuksa imaju samo verziju 10.0! :S: I ona košta 75€ + PDV, iliti 75+0,18*75=88,5€, pa sve to računato po nekom žiralnom kursu tipa 91 din. ili tako nešto.

Kažu, više im se ni ne isplati da ih zastupaju jer ga "ljudi skidaju sa Interneta i plaćaju ga jeftinije"!

Ajde što ovi iz Netiksa ništa ne kapiraju, al' da li je moguće da smo toliki cincari da niko ne bi dao donaciju za tako super OS i sve te aplikacije koje sa zadovoljstvom koristimo? Pa da ne bude baš kao čista donacija, dobijete savršeno otštampanu knjigu (dokumentaciju/priručnik), gomilu nalepnica, podmatače za čaše... i 90 dana ozbiljne tehničke podrške. A uz sve to i popust pri kupovini svih sledećih izdanja. :)

Ja sam se odavno nameračio da kupim "sledeći" OpenSuse, ali nikako da mi se ukaže prilika. :(

Poslednja izmena:
iskren da budem, ja ni ne koristim linux vise. sada sam na solarisu...

iskren da budem, ja ni ne koristim linux vise. sada sam na solarisu...
Misliš da će se skupiti oko njega community koji će nastaviti razvoj kada Sun pukne? :trust: Ja pre mislim da će da ga očerupaju ko cigani Reno 4 i resto bace u zaborav. :d

Enivej... Nemo'š kupiš Linux distro u Srbiji. :wall:

Inspirisan Magick-ovim postovima poslao sam protesni mail novelu oko toga sto nema Srbije na listi :)

@magick: tesko da ce propasti Solaris. Ima tome nekoliko razloga, ali ne bih da kvarim ovu temu - ima tema koju sam otvorio i koja je maximalno izignorisana :)

@stator: To je OK i skroz podrzavam, tvoj potez. U to ime odoh i ja da napisem mail takodje.

poz
M

@magick: tesko da ce propasti Solaris. Ima tome nekoliko razloga, ali ne bih da kvarim ovu temu - ima tema koju sam otvorio i koja je maximalno izignorisana :)
Pa ne znam samo ko će da ga preuzme kada Sun propadne. Ili će samo da tapnu hardversko odelenje i prešaltaju se skroz na softver, mada... neće se oni od toga leba najesti. :) Bolje bi im bilo da se konsoliduju i pređu na Linux platformu. Al' ajde sad'...

P.S. Daj link za tu izignorisanu temu. :)

Druze imam ja suse 11.0 na dvd dobio na nekoj promociji jeste da je promo ali moze da se instalira verovatno moze i da se updejtuje nisam probao probao sam kao live cisto da vidim kako izgleda , pa ako ti nesto znaci mogu ti ja narezati dvd , pa poslati da ne dajes silne pare . :)

Poslednja izmena:
openSUSE? Нека хвала. Само проблеми на мом лаптопу. Испробавао сам ове 11.1 бете, кандидате и шта ли већ не и стално хорор. Убацим Live CD, крене да се учитава и стане. И тако са свим 11.1 верзијама, па сам одустао.

Немам времена да заменим Минт 5 са најновијом Федором 10 :D.

Druze imam ja suse 11.0 na dvd dobio na nekoj promociji jeste da je promo ali moze da se instalira verovatno moze i da se updejtuje nisam probao probao sam kao live cisto da vidim kako izgleda , pa ako ti nesto znaci mogu ti ja narezati dvd , pa poslati da ne dajes silne pare . :)
:D Pa ne bre... Imam i ja ADSL... :d Imaću i 11.1 za koji dan, nego sam hteo da kupim pakovanje zbog lepe dokumentacije i kao gest podrške odličnoj distribuciji.

Hvala u svakom slučaju. :)

openSUSE? Нека хвала. Само проблеми на мом лаптопу. Испробавао сам ове 11.1 бете, кандидате и шта ли већ не и стално хорор. Убацим Live CD, крене да се учитава и стане. И тако са свим 11.1 верзијама, па сам одустао.

Немам времена да заменим Минт 5 са најновијом Федором 10 :D.
Strašno grešiš što tako sudiš o jednoj distribuciji. Prvo, probavao si betu. Drugo, probaj pri instalaciji da izabereš opciju APCI=off. I na kraju... da li si proverio sve BIOS opcije pre početka instalacije Linuksa.

Šta na netu kažu za taj problem? Nemoguće je da si jedini sa tim laptopom koji pokušava na njemu da instalira Opensuse. Da li si imao problema i sa ranijim verzijama ili ti se ovo prvi put dešava?

Bilo kako bilo, mnogo ćeš pogrešiti ako otpišeš OpenSuse samo zbog tog neuspeha sa laptopom.

Poslednja izmena:
:D Pa ne bre... Imam i ja ADSL... :d Imaću i 11.1 za koji dan, nego sam hteo da kupim pakovanje zbog lepe dokumentacije i kao gest podrške odličnoj distribuciji.

Hvala u svakom slučaju. :)

Aa pa dobro ja reko hteo si da kupis, reko ovaj lud oce da daje pare :D , a moram reci da su lepo upakovali ovaj promo dvd .

Vredi li da pokusavam s ovom distribucijom na laptopu sa amd puma platformom? Nisam upratio kakva je podrska za ovakav hardver u novijim distribucijama (kapiram nikakva :( ).
Zvucna i ostalo su relativno ceste i u ostalim laptopovima, pa kontam da se lako sredi.

Poslednja izmena:
OpenSuse je poznat po svojoj odličnoj hardverskoj podršci, ali uvek je dobro unapred se informisati. Ja sam tako već navikao da kupujem hardver prema spisku podržanih komponentata. :d

Probaj da nađeš svoj laptop ovde, a ako ga nema, pogledaj i na ovom sajtu.

Ono što ti sa sigurnošću mogu reći je da je Puma regularo podržana, s tim što si za grafiku još uvek ograničen na ATI proprietary drajvere. Za ostalo (Wifi, bt, webcam, itd) malo proguglaj. ,)

Poslednja izmena:
Strašno grešiš što tako sudiš o jednoj distribuciji.
Da li si imao problema i sa ranijim verzijama ili ti se ovo prvi put dešava?
10.3 хорор. Драјвери за графичку карту се никако нису могли потерати да раде исправно, па сам био закуцан у 1024x768. И још нешто - приметио сам да ми је број кликова на хард диску доста скочио (имао 10.3 инсталиран две недеље) као да сам Убунту инсталирао што је апсолутно неприхватљиво.
11 још некако (опет мамбо џамбо са графиком).
11.1 бете и сл. неће ни да се подигну са live cd-a!

Drugo, probaj pri instalaciji da izabereš opciju APCI=off. I na kraju... da li si proverio sve BIOS opcije pre početka instalacije Linuksa.
Ал' ти је решење. Испробао сам 10-так дистрибуција и све новије раде с мојим лаптопом out-of-box још на live cd-има (ту и тамо нешто не виде, али кад се инсталира све се реши за 5 минута), па чак и старије типа PCLOS 2007 или 2008 GNOME.

Bilo kako bilo, mnogo ćeš pogrešiti ako otpišeš OpenSuse samo zbog tog neuspeha sa laptopom.
Нека хвала, скинућу коначну 11.1 верзију за архиву, испробаћу (ако се подигне) га као live cd и то је све. На хард диску неће завршити (као ни Ubuntu).
Немам времена да инсталирам Fedora 10 x86 или ћу сачекати Linux Mint 6 x64.

Ал' ти је решење. Испробао сам 10-так дистрибуција и све новије раде с мојим лаптопом out-of-box још на live cd-има (ту и тамо нешто не виде, али кад се инсталира све се реши за 5 минута), па чак и старије типа PCLOS 2007 или 2008 GNOME.
Čisto da znaš, ni Windows XP neće na neke laptopove da se instalira dok se ne reguliše to sa ACPI-jem...

Čisto da znaš, ni Windows XP neće na neke laptopove da se instalira dok se ne reguliše to sa ACPI-jem...
Знам :). Ал' зато произвођачи стављају у нове моделе Висту, а многи су чак и избацили подршку за XP за своје моделе.

Знам :). Ал' зато произвођачи стављају у нове моделе Висту, а многи су чак и избацили подршку за XP за своје моделе.
Da, a mnogi korisnici onda posebno plate nekome da im obriše tu preinstaliranu Vistu i instalira XP! :d

Inače, kao potvrdu ovoj priči mogu da navedem primer od pre neko veče kada sam na jedan novi laptop pokušao da instaliram XP i Linux. XP je pukao pa sam morao SATA kontroler sa AHCI da prebacim u IDE režim, što je rešilo stvar, dok je sada već stari OpenSuse 11.0 bez problema podigao AHCI drajver za ICH9M. ;)

Evo odgovor od novela :p

Hello again,

Unfortunately at this time Serbia is not a location that can be shipped
to for the Novell online store. At this time we would be unable to
process a transaction for this location. I apologize for the inconvenience.

Thanks,
Camille

Samo mali off, shta tachno sa ACPI-em se shteluje?Par ljudi mi se zalilo da nisu uspevali da instaliraju XP na laptop :wave:
ACPI, ili ti Advanced Configuration and Power Interface, je standard razvijen sa namerom da se kontrola nad konfiguracijom i napajanjem uređaja i magistrala u sistemu prenese sa firmvera (BIOS-a) na operativni sistem, što bi omogućilo veću funkcionalnost i lakši razvoj. To mu zapravo dođe kao neki set rutina koje su iz BIOS-a prenešene na nivo OS-a, uz izvesno preplitanje (između BIOS-a i OS-a). ACPI je međutim izrastao u jedanu veliku papazjaniju koju niko ne voli, niti može da izađe sa njom na kraj. Među upućenima se čak često postavlja pitanje da li je uopšte moguće implementirati 100% dosledan ACPI interfejs sledeći uputstva iz 600 stranica duge dokumentacije.

Bilo kako bilo, kada se OEM vendori upetljaju sa ACPI implementacijom (što često rade veliki brendovi), onda je instalaciju Linuksa neophodno započeti sa ACPI=off parametrom. Sa XP-om je tu dosta bolja situacija jer oni i budže taj ACPI interfejs kako bi odgovarao Windows-u, a ne samoj specifikaciji. :)

AHCI je, sa druge strane, Advanced Host Controller Interface i predstavlja unificirani način pristupa SATA kontrolerima koji podržavaju NCQ i hot-plugging. Najlepšte od svega je što svaki SATA kontroler (Intel/AMD/NV/VIA/SiS/...) koji poštuje AHCI specifikaciju radi sa jednim te istim generičkim AHCI drajverom. :)

Kada je Windows u pitanju, AHCI pravi više problema nego što rešava... Prvo, XP nema podršku za AHCI te se pri instalaciji drajver mora učitati F6 metodom, koja opet zahteva floppy disk! :S: Alternativa je prebaciti u BIOS-u SATA kontroler u emulaciju IDE režima. Vista psk ima podršku za AHCI, ali ona mora biti adekvatno podešena pri instalaciji inače opet dolazi po BSOD-a pri naknadnom čačkanju kroz BIOS. Takođe nije retko da mnogi kontroleri (npr SB600-SB750) pod Windows-om rade u AHCI režimu lošije nego što bi trebalo, ili da pak zahtevaju obimno štelovanje kroz registry, ali to one malo upućenije ne odvraća od ovog interfejsa koji pruža veću brzinu rada zbog NCQ-a.

T-02...

Još manje od dva sata. :D

P.S. Skidajte preko http://software.opensuse.org/ jer su pojačali servere u očekivanju rekordnog opterećenja. :)

P.P.S. S obzirom da je izašao 64-bitni WINE i da su Adobe i Sun izbacili 64-bitne verzije Fleša i Jave uz odgovarajuće plaginove, preporučujem da skidate 64-bitnu verziju koja je sada kompletnija nego ikada. :smoke:

Vrh Dno