Šta je novo?

Opensuse помоћ у вези са приказом фонтова

Diamond

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2007
Poena
465
Поштовани чланови форума,

имам проблем са Opensuse дистрибуцијом. Firefox не приказује ћирилична слова и то наше карактере чћшђ и сл.

Молим за помоћ. Покушавам да променим fallback text encoding у cyrillic,али то не помаже.

Хвала.

Нисмо се разумели. Ћирилична слова се приказују у Wordu,док је у Firefox-u уместо ћ се прикаже т и сл.

Ја ово понављам годинама али нема реакције. Suse има неисправне ћириличне фонтове тј неки су исправни, неки имају 2-3 погрешна слова, неки имају 7-8 и то је главни разлог зашто Suse никако да се задржи код мене дуже од пар дана. Често и лајв варијанта буде довољна да одустанем, ако брља са овим словима, одмах лети са харда.

Проблем је што у неким фонтовима уместо ћ и/или ђ иде т, уместо љ и/или њ буде л и н а код џ уме да буде слово без доње црте. Исто ће да се деси и када користиш Word и изабереш конкретне фонтове. Вероватно фонтови које си пробао нису неисправни а Firefox користи неке друге.

Suse је једини линух који има неисправне фонтове (мислим да и неки од Suse деривата има исто проблем) док сви остали имају нормалне. Зато и нећу да га користим, ако овако баналан проблем не виде, ко зна шта и где је још забрљано. Прилично неозбиљно за фирму коју сви сматрају претерано озбиљном. Чак сам очекивао да неко ко са њима сарађује и прочита ове моје пријаве то проследи али или није нико или су они још неозбиљнији него што мислим.

Ne razumem gde je problem instalirati zeljene fontove.
Nikada sa tim nisam imao problema na openSUSE-u.

Реч је о стандардним фонтовима који долазе уз скоро сваки линух. Да би се тако решило, требало би да се набаве фонтови који иду на неки други линух, склоне они који иду уз Suse па набаце ови. То није неки проблем али сам написао зашто то нећу да урадим, ако једна оваква фирма не примећује да користи неисправне фонтове, ко зна шта су још превидели.

Вероватно слабо користиш ћирилицу или користиш неке друге фонтове, али је мени довољно и то да када одем на неки домаћи сајт са ћириличном страном и видим тотално тупав текст, не желим да мењам подешавања да би користио друге фонтове. Просто, велика брука за једну фирму.

То што некоме ово не смета је субјективно, као када би нека дистрибуција имала проблем са штампом а онда се неко јави и каже да је све ОК, он ионако нема штампач и не штампа па је онда све у реду.

Интересује ме да ли Microsoft фонтови брљају. Firefox je подешен на Τimes New Roman,и брља са ћирилицом,изгледа да је у томе проблем.

Не, ако су оригинални тј од windows фонтова а ако су Suse онда могу и да брљају. Сви фонтови који не ваљају постоје као исправни у другим линухима па нисам сигуран и за те. Ипак, мислим да нису они у питању. Најпростије је да откуцаш целу азбуку па мењаш фонтове и видиш како који ради.
Firefox има опцију да користи фонтове који су на сајту (тако некако) па можда нису баш ти него неки други или неки које онда систем ували.

Не вреди. Није до фонта. Firefox погрешно приказује било који ћирилични фонт.

Не, вероватно ниси добро подешавао Firefox да користи нешто друго. Немој да ме тераш да сад опет инсталирам Suse да проверим како то ради. ;) А иначе га не прихватам док не реше ово.

Реч је о стандардним фонтовима који долазе уз скоро сваки линух. Да би се тако решило, требало би да се набаве фонтови који иду на неки други линух, склоне они који иду уз Suse па набаце ови. То није неки проблем али сам написао зашто то нећу да урадим, ако једна оваква фирма не примећује да користи неисправне фонтове, ко зна шта су још превидели.

Вероватно слабо користиш ћирилицу или користиш неке друге фонтове, али је мени довољно и то да када одем на неки домаћи сајт са ћириличном страном и видим тотално тупав текст, не желим да мењам подешавања да би користио друге фонтове. Просто, велика брука за једну фирму.

То што некоме ово не смета је субјективно, као када би нека дистрибуција имала проблем са штампом а онда се неко јави и каже да је све ОК, он ионако нема штампач и не штампа па је онда све у реду.

To isto moze da kaze i onaj ko koristi Devanagari, Ge'ez pismo (ili bilo koje drugo ne bas cesto zastupljeno) kome bilo koji linux distro ne prikazuje sva slova koja on hoce i da kaze da je taj distro neozbiljan.
openSUSE sam koristio dugo godina i uz instalirane fontove, nikada nikakvih problema nije bilo sa prikazivanjem cirilice. Naravno, posle instalacije sistema, potrebno je i fontove instalirati. openSUSE je daleko od neozbiljnog distroa.

To isto moze da kaze i onaj ko koristi Devanagari, Ge'ez pismo (ili bilo koje drugo ne bas cesto zastupljeno) kome bilo koji linux distro ne prikazuje sva slova koja on hoce i da kaze da je taj distro neozbiljan.
Да је ово написано пре двадесетак или мало више година па да разумем. У питању је стандард који се примењује свуда у свету па ако већ нуде употребу нечега, онда нека буде како јесте. Нисам поменуо погрешан превод у некој српској варијанти па да нешто звучи чудно (ни оно што се овде преводи у већини случајева не прихватам) него о кодном распореду. Ако не знају какав је распоред у CP1251 а нисам сигуран и да ли се ипак ради о UTF8, онда су неозбиљни. Ниједна друга дистрибуција, осим неких Suse клонова нема овај проблем. Ни старије верзије, а мислим да је ово почело око верзије 10 или 11, нису овако брљале.
openSUSE sam koristio dugo godina i uz instalirane fontove, nikada nikakvih problema nije bilo sa prikazivanjem cirilice. Naravno, posle instalacije sistema, potrebno je i fontove instalirati. openSUSE je daleko od neozbiljnog distroa.
Шта значи ово са инсталирањем фонтова? Да инсталирам линух, обришем постојеће фонтове који су неисправни па инсталирам те исте али исправне? Неозбиљан предлог. ;)

Да је ово написано пре двадесетак или мало више година па да разумем. У питању је стандард који се примењује свуда у свету па ако већ нуде употребу нечега, онда нека буде како јесте. Нисам поменуо погрешан превод у некој српској варијанти па да нешто звучи чудно (ни оно што се овде преводи у већини случајева не прихватам) него о кодном распореду. Ако не знају какав је распоред у CP1251 а нисам сигуран и да ли се ипак ради о UTF8, онда су неозбиљни. Ниједна друга дистрибуција, осим неких Suse клонова нема овај проблем. Ни старије верзије, а мислим да је ово почело око верзије 10 или 11, нису овако брљале. Шта значи ово са инсталирањем фонтова? Да инсталирам линух, обришем постојеће фонтове који су неисправни па инсталирам те исте али исправне? Неозбиљан предлог. ;)

Svaki distro, po zavrsetku instalacije, zahteva dodatna podesavanja, instaliranje dodatnih paketa, fontova itd... Ja do sada nisam sreo distro a da po zavrsetku instalacije nisam morao nesto da podesim i dodatno instaliram.
Mislim da je za tebe idealan cp6 linux. Sa njim bi bio svoj na svome. ;)

Наравно да мора да се подеси и додају још неки пакети. Да ли то подразумева деинсталацију неког инсталираног дела и инсталирање тог истог али исправног? Или постоји начин да се ови неисправни фонтови неким подешавањем поправе?

Тему нисам ја покренуо, иначе не користим Дебиан варијанте (мислим да је поменути од те сорте) а ионако је он само подешен да иде у српској варијанти, а ваљда већина може и касније да се тако подеси.

Није реч о писању него о читању, ако ће неки сајт да буде на ћирилици и ја морам да тумачим које Т је Т а које Ћ или да ли је Н или Њ ... нека, хвала. Можда је решење да не отварам сајтове са ћирилицом јер сви прави корисници посећују само сајтове на енглеском?

Малопре сам ипак покренуо инсталацију па чекам да погледам како је сада. Једино што се растегло, два сата од почетка и никако да заврши. Као инсталиран последњи пакет, до краја 0:05 али тако стоји бар пола сата. Код мене је нормално да инсталација траје пола сата или мало дуже због много партиција а ту се инсталације збуне али ниједна до сада није потрајала два сата ... ако ускоро заврши. Нема везе, имам где да радим док то заврши па ћу да проверим а сад размишљам да пробам да га глобално пребацим на ћирилицу да видим на шта личи.

Много ти смета лоше писање о овом линуху, ако си у неком контакту са ауторима или на неком њиховом форуму, јави им да су им фонтови неисправни.

Tребао си да пробаш Gecko Linux. To je као Mint за Ubuntu. Лепо се и брзо инсталира. Opensuse je RPM базиран. Слично као Fedora,CentOS и слично.

Вероватно сам га пробао али сам већ имао проблем са ћирилицом на Suse, видео да је и овде исто и аутоматски га обрисао. Ајде опет ћу да пробам пошто ћу за пар дана да имам мало више слободног времена а партиција увек довољно за играње.

Иначе не волем Минт, џабе што је набацио неколико кодека или корисних алатки када је помало непоуздан а те додатке умем и сам да инсталирам када ми затреба који. ОК за гуштере који не знају како да додају али је то мени никаква предност.

Е да, синоћ сам донекле инсталирао Suse, после скоро 4 сата је заглавио на 97% при инсталацији boot managera па сам га убио и покренуо из другог boot managera. На први поглед има мање неисправних фонтова, они нимбус, неки од urw и још пар док је већина ОК. Проверићу сваки кад будем стигао до тога па ћу да напишеш како то сада изгледа. Свака верзија има друге брљиве фонтове.

Nazad
Vrh Dno