Šta je novo?

OpenOffice problem, Letter->A4

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
kod *svakog* word dokumenta koji otvorim u OpenOffice-u moram da rucno prebacujem
page_size iz 'Letter' u A4, jel moze nekako da se to podesavanje snimi?

pokusavao sam sa 'default template' ali to radi samo za NOVA dokumenta.
isti problem je i sa Excel fajlovima.

Nisam 100% siguran, ali ako je dokument snimljen kao Letter u wordu, zar nije logicno da ga OO tako i otvori? Mislim da M$ office snima po defaultu u Letter formatu, pa se to prenese posle i u OO..

Tebi nije u Windowsu podešen A4 kao podrazumevani format.
Start -> Control Panel -> Regional and Language Options -> Regional Options -> podesi - serbian [Latin], sad je verovatno English. Ovo će podesiti metrički sistem nera i A4 format papira i za Word i za OpenOffice. Sve ovo važi za novo kreirane dokumente, stare ćeš morati da konvertuješ.

kakve veze Windows ima sa tim kad openoffice koristim pod Linux-om (Debian).
video sam negde da treba promeniti /etc/papersize

openoffice sad otvara sve dokumente kao A4, ali je problem sto je printer uvek namesten na Letter (samo u OO, iako sam podesio A4 kao 'sistemski default')

Poslednja izmena:
@orange
pdetlic i ja pokusavamo da ti objasnimo zasto moras da promenis velicinu papira na starim dokumentima, a on ti je dao i savet kako da pod win-om (mada to verovatno vec znas) podesis da ti svuda u sistemu podrazumevana velicina papira bude A4. I lepo ti je rekao da ces stare dokumente morati da konvertujes iz Letter u A4, jer je to bila velicina papira prilikom njihovog originalnog snimanja u Wordu (kao sto su ostale i margine, velicine fontova, proredi i slicno). Verovatno nije nemoguce naterati OO da otvara sve dokumente kao A4 bez obzira na to kako su snimljeni, ali to bas i nema previse smisla po mom misljenju. A ako ti bas to pokusavas, onda smo te lose savetovali.. :)

pa izgleda da sam pogresno postavio pitanje.

kao prvo, sva dokumenta su vec A4. (taj problem je resen)
medjutim, kad ocu da stampam, moram svaki put da podesim da je papir u stampacu A4 (a ne letter): "File/Printer Settings" pa Properties

kako to da namestim za stalno?

Odeš u control panel->printers->HP Laserjet 1020 (ili koji već imaš)->printing preferences->Size is->A4

LINUX podforum. L I N U X.

@Laza
uradio sam vec ekvivalent toga u Debian-u.

ne znam dal je bitno: stampac je HP laserski i vezan je direktno na mrezu, mislim da koristi neke njegove drajvere hplip

@orange
Hm, stvarno ne znam zasto vraca postavke na neke default.. Jesi li probao preko CUPS-a? U browser uneses http://127.0.0.1:631/ ako je instaliran pa probaj tamo da podesis, mozda ima veze sa privilegijama kad podesavas (mada kontam da ti i ovako trazi root pass za podesavanje).. Mozda ti OVO malo pomogne..

pa pogledao sam u tom CUPS-u i isto je podeseno,
pod general stoji media size=A4
a u Printout Mode je media type= controlled by Printout Mode

ali nema veze, nije veliki problem svakako.

Ne koristim Debian, u Suse-u moraš isto kao i u Windowsu da podesiš regionalna podešavanja na Srbija (bilo koja evropska država), pa ćeš imati A4 kao podrazumevani format. Ovo nema veze sa podešavanjem štampača.

Nazad
Vrh Dno