Šta je novo?

OpenGL - Linux

cheda13

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
609
Zanima me podrska OpenGL-u na Linux-u. Znam da postoji kroz MesaGl library alii nisam stigao jos da to sam ispitam (cekam novi comp). Zanima me kako sve to izgleda i koliko se razlikuje od OpenGl na windows-u. Takodje i performanse

Thankx

Mesa je stari standard koji se danas skoro i ne koristi. Tacnije, zavisi od drajvera i mislim da su na mesu osudjeni samo vlasnici 3Dfxa. Sada preovladjuje GLX standard i nivo kompatibilnosti zavisi od samog drajvera. Mislim da zadnji nv linux drajveri obezbedjuju punu OGL 1.3 kompatibilnost. Sam GLX se nalazi u obliku modula (koji donosi drajver) i XFree86 ga ucitava kao extenziju.

Performanse su malcice ispod ovih na winu -> standard je jos nov i treba mu jos peglanja performansi (kompatibilnost i stabilnost stoje ok). Radio sam na jednom linux OGL-baziranom 3D editoru skoro 5 meseci i, prema mom iskustvu, performanse su zadovoljavajuce.

Kao da sam znao da ces mi ti odgovoriti. Hvala ti. A cime se ti bavis? Izgleda da znas dosta o Linux-u. Uzgred koja mi je distribucija najbolja ako cu da se bavim OpenGL programiranjem, mislim da li u svakoj imam sta mi treba ili moram da se mucim da skidam sa neta jos hiljadu library-ja.

Thanx

Nije bitna distribucija,sve rade posao,ali ako si pocetnik,probaj sa Red Hat 7.2 (ili 7.1).

Kao sto rece kolega, generalno nije bitno koja distribucija. Mada, malo moras bolje da pogledas osobine distribucija ako mislis da programiras za linux. Na primer, RH70 je imao gadnu inicijalnu kombinaciju gcc-a i glibc-a; RH 7.1 (bese ?) ima frku se bibliotekom za threading, itd itd. No, sve se to moze brzo i lako resiti sa par update-a, vazno je samo da znas koji ti treba 😀

Treba da se odlucis za alat kojim ces da radis, tj da li ce to biti standardni gcc koristeci KDevelop, Kylix, JBuilder ili neki od free kompajlera tipa FreePascal ili u Perlu ili sta vec. Onda pogledas da li ima napomena za taj alat u odnosu na neku od distroa i da li ti treba neka dodatna biblioteka ili koja je minimalna verzija neophodne biblioteke, recimo Qt v2.2.4 ili tako nesto. Kada imas odredjen alat i zakrpe, pogledaj koji toolkit/development lib imas available za OGL -> obicno development lib paket dobijas uz distro, ali je lepse kada nabavis biblioteku klasa za tvoj omiljeni alat/jezik 😉 koji dodju kao medjulejer izmedju alata i OGL biblioteka.

Moja dobitna kombinacija je Kylix + gcc/KDevelop na dva distroa; jedan je Debian, a drugi je bio u pocetku RH7.0, ali sad nakon svih izmena ne lici ni na sta u prodaji 😀
Mada gledaj nesto novije, recimo pomenute RH distroe, SuSE 7.3 ili Mandrake 8.1, recimo.

Inace radim kao cross-platfrom developer u oblasti robotike i automatizacije, bar zvanicno u radnom vremenu 😀 a rade se i embedded sistemi i neki sw za mLinux, dakle za iPaq i takve stvarcice. U slobodno vreme (kada ga ima) portovi popularnog sw-a na linux platformu.

Nazad
Vrh Dno