Evo mali update, pošto sam dosta eksperimentisao sa Openclaw poslednjih dana...
Hteo sam da sačekam novi MacStudio, ali od toga nema ništa, pa sam uposlio MacBook Pro M5 Max sa 36GB RAM-a. To je OK za jedan aktivan model, nije baš najbolje rešenje za LLM, ali tako je kako je...
Openclaw je fantastičan alat.
Nije i dalje to 100% user friendly, ipak mora da se ima neko znanje kako LLM funkcioniše.
Prvo sam selektovao nekoliko generalnih modela tipa QWEN, GPT-OSS, GEMMA, do 30b parametara. Jako dobro kod Openclaw-a je da može da definiše neograničen broj provajdera, tako da npr. MLX modele mogu da učitavam kroz LM Studio, dok GGUF i Safetensors učitavam preko Terminala i Llama.cpp. Takođe, sam povezao i GPT5.5, ali dosta jede tokene i skup je u odnosu na npr. Claude (2-3x skuplji).
Sada to je neki stari koncept: ili puno VRAM-a i veliki LLM ili plaćaj Claude i GPT tokene, pa opet rezultat ne bude najbolji, ako treba npr. da se nešto računa i pravi neki izveštaj. Takođe, veliki model znači i sporije operacije. Neki kompromis su modeli koji imaju veliki broj parametara, ali za prompt koriste 3-4b. Tada dosta brže daje odgovore uz sličnu preciznost.
To je sve nepotrebno, ako mu povežete MCP-ove.
Nekoliko primera:
MCP za internet search sam povezao kroz Perplexity. Openclaw pozove Perplexity da pretraži internet i to da LLM-u da napravi od toga output. Može da se uradi cron da preko noći on radi izveštaj o vestima određene tematike ili research neke teme, to sve snimi na desktop da se pročita ujutru uz kafu.
Napisao sam uz pomoć GPT5.5 MCP-ove za pristup SEF-u, MySQL bazi sa nekim prodajnim podacima, MySQL bazi eCommerce sajta itd...
Mogu da upišem npr. "Otvori mi sa SEF-a tu i tu fakturu u PDF-u" i ovaj ode preko MCP-a na SEF, pronađe je i prikaže. Razni izveštaji o dugovanjima, naplati - to je sve super jednostavno kroz Openclaw.
Za eCommerce sajt sam preko Claude-a prošao kroz npr. opise proizvoda direknto u MySQL bazi i dobio izveštaj koliko opisa treba da se poboljša da bi se dodatno popravio SEO. Korisno, ako ima par hiljada artikala. Nisam mu dao write pristup za SQL, pošto hoću prvo da pregledam predloge izmena. Verovatno ću pustiti Claude posle da sam izmeni i koriguje sve opise, HTML tagove u opisima da sve bude uniformno itd...
Kako se bavim i prodajom u stranoj firmi, Openclaw može da pristupi npr. pricelistama ili sales reportima na cloud lokacijama. Umesto da otvaram različite fajlove kada mi treba nešto, napišem mu da ode na Google Drive i pronađe cene za taj i taj part number.
Najbolje od svega je da sa MCP-ovima koji rade compute posao, LLM ne mora da bude neki sa mega-giga milijardama parametara... Nema prevelike razlike između nekog manjeg 10GB modela i 30GB ili većeg modela za te primene. Čak je i poželjno da se ne divlja previše, već da se što više toga baci na MCP-ove i alate, a mali model će onda puno brže da daje odgovore od nekog velikog modela koji previše razmišlja i generiše previše tokena nepotrebno.
Jedino bi mi dobro došao taj željeni Mac Studio sa 128GB RAM-a da mogu da učitam više modela istovremeno. Time bi zavisno od namene mogao da dodelim različitim modelima različite taskove.