Šta je novo?

Opasan problem!

Drvodelja

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2003
Poena
619
Evo ovako:

Dosao ja ortaku da formatiram HDD i da mu instaliram Win98SE. Ortak je pre toga imao instaliram Windows 98 i 3 particije na HDD (NTFS). Napravio sam sistemsku disketu i pokusao da formatiram. Kad sam krenuo C particiju da formatiram, morao sam da uradim fdisk. Posle toga sam opusteno formatirao, ali posle nije hteo da vidi ostale particije. Instalirao sam Win98SE sa FAT32 i podesio komp, sve full, igrice... ali sada vidi samo C i to samo 10 GB (HDD treba da ima 20 GB). Instaliram ja Partition Magic 7.0 da bih pokusao da spojim to, al kad se pali program, izbaci mi nesto tipa: "drive letter error" i program se zatvori?! Kada otvorim Partition Info pokaze mi da imam C particiju od 10 GB i jednu nevidljivu koja je takodje 10 GB. Ortak koji radi u imtelu mi garantuje da ja preko Partition Magica mogu da menjam dal ce da bude FAT32 sistem, ili NTFS ili sta ti ja znam. Prvo sam mislio da je problem sto je PM "nov" za tu staru masinu i da mu treba neka starija verzija programa, neznam vise ni ja sta da mislim. Ako neko uspe da mi resi problem i da objasni kako da PM proradi vodim ga na pivo. 🙂

Napravi dve bootabilne diskete iz partition magica i odradi posao iz dosa. Win98 ne moze da vidi NTFS particije.

Nadam se da sam dobro shvatio sta si pitao.

Hm, kako li mu je uspelo da ima NTFS particije pod win98 ???🙂

Neznam kako je uspeo! To se i ja pitam.

Inace ok, kad napravim diskete i kad udjem u dos. Sta treba da radim onda? Slabo poznajem dos.

Kako ja vidim situaciju:
Na C: particiji od 10GB je ocigledno bio 98. To si formatirao i instalirao 98SE.

Ostatak od 10GB je kako kazes podeljen u 2 particije. Na jednoj od te dve je ocigledno instaliran neki drugi NTFS operativni sistem (NT, 2000, XP). Zato kad pokrenes PM on sakriva jednu particiju jer dve particije ne smeju da budu aktivne pa je PM automatski sakriva.
Mada mi je sumnjivo sto Partition info vidi samo jos jednu hidden particiju - bice da je na tom disku ustvari bio samo dual boot 98(FAT32)+NT/2000(NTFS). Jer da su bile tri, ona treca se istina ne bi videla iz 98 jer je NTFS, ali bi je svakako prikazao partition info u PM, i ne bi bila hidden, sem ako i ona nije primarna - sto bi stvarno bio vrhunac !

Za drive letter error je OK, posto se sad iz 98 vise ne vide NTFS particije, promenio se raspored slova i mora da se prvo odradi Drive Mapper iz PM-a.

Ma ni ja nisam bas ubedjen u sve ovo, ocigledno si dobio u startu neke pogresne informacije i sad tapkas u mraku...ili sto bi se reklo :hump: lud zbunjenog 🙁

Ucitaj fdisk i idi na opciju 4 "Display partition onformation". Ako ti kaze da ima logical particija u EXT DOS particiji i da li hoces da ih vidis, reci DA. Isto i ako prijavi Non-DOS particijju...e kad ustanovis tacnu arhitekturu tog diska onda mozemo dalje...

Re: Re: Opasan problem!

ZoNi je napisao(la):
hmmm... ovo je NEMOGUCE! Osim ako nije imao i 4. particiju, koja je bila FAT32 i na kojoj je bio Win98... nesto tu nije u redu!
Pa verovatno C particija, posto se tu nalazio Win98. Ove dve su bile NTFS.

Re: Re: Re: Opasan problem!

Drvodelja je napisao(la):
Pa verovatno C particija, posto se tu nalazio Win98. Ove dve su bile NTFS.
😕 Pa upravo je to ono sto je nemoguce, odnosno sto verovatno nije tacno...

Iz 98 se NTFS particije NE VIDE, kao da NE POSTOJE, tako da nikako nije mogao da ima SAMO 98 i dve NTFS particije...

Jednostavno - ako je u My Computer imao tri particije/tri disk ikone, postoje samo dve mogucnosti: 1. Na C: nije bio 98 vec nesto drugo ili 2. D: i E: nisu bile NTFS...

Drvodelja je napisao(la):
Neznam kako je uspeo! To se i ja pitam.

Inace ok, kad napravim diskete i kad udjem u dos. Sta treba da radim onda? Slabo poznajem dos.

Ma samo napravi te diskete, restartujes kopmjutere i partition magic ce se sam podignuti sa njih. Nemas nista da radis u dosu. Samo ostaje da odradis posao u partition magicu koji se startovao sa tih disketa i koji treba da moze da sredi tvoj problem, koji je, bog zna kako, nastao.

Nazad
Vrh Dno