Šta je novo?

Onkyo TX-NR414 ili ipak nešto drugo....

Witch83

Cenjen
Učlanjen(a)
23.09.2014
Poena
155
Pozdrav.

Evo ponovljenog pitanja, ovaj put na pravom mestu (sve lepo piše gde se postavljaju pitanja "šta kupiti?", samo treba neko i da čita :rtfm:)

Trebala bi mi pomoć oko izbora AV receivera.
TV je samsung UE32D6530.
Plan je da filmove puštam preko laptopa-HDMI-receiver-HDMI-TV.
Druga opcija bi bila USB-TV-ARC-receiver, ali nisam sigurna da TV u tom slučaju šalje 5.1 (naučiću valjda jednog dana kako to sve ide).

E sad dođosmo do izbora AV receivera (ja sam bila za opciju stereo receiver ali ko mi je kriv kad sam muža prvo pitala šta bi želeo za rođendan, umesto da samo odem i kupim )
Znam da je 300€ malo za ovakvu igranku, ali imajući u vidu da je do sad svirao "X-wave" mislim da će kvalitet zvuka znatno da se poboljša.
U moru receivera koji podržavaju 3D naletela sam na Onkyo TX-NR414 koji je na KP 270€.
Da li za te pare (ili recimo +50€) ima nešto kvalitetnije i bolje a da mogu da puštam 3D filmove (i eventualno da ima ulaz na net).
Da li sam ja uopšte dobro razumela kako se sve to povezuje?
Još uvek nemam nikakav plan za zvučnike (nemam "vremena" da kupujem sve odjednom) ali su predlozi dobrodošli.
Dnevna soba je 15-20 m²

Hvala (unapred) na stpljenju.

Harman/Kardon AVR 158 i AVR 156 su bili na sniženju u bgbstudiu i nakon tog snizenja su bili tacno 300e. Ova dva preporucujem apsolutno i mislim da su klasa iznad tog Onkyo.
Sad su 51K ali ako ti se ne zuri moze da sacekas, oni imaju redovno sniženja ili idi lično i pričaj sa Mariom i pitaj ga da li može neki popust i kad će ponovo biti...

Hvala na predlozima.
Gledala sam i njih, samo me je cena odvraćala, njih nema na KP a razlike u ceni nisu male.
Koja je u suštini razlika između njih, ONKYO i recimo Harman/Kardon AVR 70. Da li je razlika u čistoći zvuka ili kvalitetu unutrašnjih komponenti?
Da li imate neki predlog koji bi zvučnici "legli" na njih (ovde mislim na uparivanje snage resivera i zvučnika, da ne bude jedno mnogo jače od drugog ali i na činjenicu da neke marke bolje sviraju zajedno)
Da li je pametno uzimati "komplet" kao na primer http://www.jamo.com/speaker-types/home-cinema-systems/?sku=S426HCS3 + neki SUB sa obzirom da mi je bitno i kako će sve to zvučati kad se bude puštala muzika?

Gledala sam i njih, samo me je cena odvraćala, njih nema na KP a razlike u ceni nisu male.

On ti je predlozio nove harman za 300 eura a nov onkyo 414 nemas nego za 290 na KP ili neka varijanta za " 250 ".

Tesko ti je predloziti zvucnike ako si ogranicena budzetom posto oba risivera verovatno mogu da izguraju jache komplete od onog za sta ti imas para da idzvojis. I ja sam bio u slicnim mukama skoro pa sam takodje nasao " trenutno " zadovoljenje u polovnim komponentama bar za izvesno vreme.

Ti mislis sigurno na ovu kombinaciju - http://shop.4audio.rs/shop/kompleti-zvucnika/jamo-studio-s-426-hcs-3/. Bio sam u NS da cujem prednja 2 zvucnika iz ovog kompleta posto mi se cini da za 20k dinara nisu losi, i generalno nisu bili mada sam prilikom pustanja DALI CD imao zamerku na basove koji su " vidno " krcali " na pojedinim mestima, krcali je malo nezgodan izraz, jednostavno nisu mogli da iznesu dok recimo Mission mx3 jesu. Odes u 4Audio i zamoli ih da ti ih povezu da poslusas na nekom filmu, najbolje zajedno sa suprugom :) i to recimo " Saving private Ryan, Hellboy II Golden Army " ili slicno

Vodi racuna da novi AVR ima podrsku za HDMI 1.4 jer ispod toga nemas 3d podrsku.

Da je pametno uzimati komplete jeste ali je pitanje " koje " komplete, no javice se " stariji " i reci da verovatno ovi donji cenovno nece na duze staze zadovoljiti. Morate sebi priznati " koliko je jorgan dugacak kojim se pokrivate " i tako prici kupovini.

Inache i ja sam laik u temi ali s obzirom da sam na istim mukama i da sam na krace staze resio najveci problem.

Poslednja izmena:
Što se uparivanja tiče, postoje neke kombinacije za koje kažu da lepo "sarađuju". Na primer Krell i Sonus Faber ili H/K i JBL.
Ja sam imao HK i JBL zvučnike i to je zvučalo izvanredno, mom uhu naravno :) Ja volim tu energiju i dinamiku koju izbacuje JBL. Engleski zvučnici su mi mrtvi, dosadni, dinamike nigde nema i zvuk nikako da dođe do mene. JBL su in your face, ja to volim.

Moram da kazem par reci, ako nije kasno...

Do pre par dana rekao bih ti da uzmes Onkyo, ali se situacija promenila. Naime, Onkyo vec godinama ima problema sa crkavanjem tkzv. HDMI ploce, kada receiver postaje neupotrebljiv. Godinama je Onkyo cutao i poricao problem, da bi konacno u avgustu ove godine priznao problem. Na njihovom sajtu mozes naci informaciju o "Customer Service Program", kojim se priznaje problem za uredjaje proizvedene izmedju 2009-te i 2012-te godine. Za pogodjene uredjaje Onkyo je produzio garanciju do kraja 2018-te. Sve ovo i ne zvuci tako lose, ali mozda je bolje da preskocis uredjaj za koji u startu znas da je defektan. Da ne spominjem da Onkyo zvanicni distributer za Srbiju (firma "Player"), ne priznaje tu produzenu garanciju.

Pozdrav

vkozomar je napisao(la):
On ti je predlozio nove harman za 300 eura a nov onkyo 414 nemas nego za 290 na KP ili neka varijanta za " 250 ".
Trenutno su 51k a nisam tad kad sam ih gledala znala da su bili (i da mogu ponovo da budu) na popustu.
Cena naravno uvek predstavlja problem, pa i 1000€ da imam opet bi postojalo bolje koje košta 1500€ :)
Nego da se vratim na temu, vodi HK, čekaće se popust :D

Što se zvučnika tiče upravo su me ovakve informacije i zanimale
Engleski zvučnici su mi mrtvi, dosadni, dinamike nigde nema i zvuk nikako da dođe do mene. JBL su in your face.
imao zamerku na basove koji su " vidno " krcali " na pojedinim mestima, krcali je malo nezgodan izraz, jednostavno nisu mogli da iznesu dok recimo Mission mx3 jesu

Bitno mi je da zvuk bude izražajan, dobar izraz "in your face". Nisam ja sad iskusni stručnjak, sigurno ne osećam nijanse ali nisam ni gluva.
Na primer lepše mi je kad u svojim kolima sedim pozadi, jer mi je zvučnik bliže glavi i čistiji zvuk dolazi do mene nego kad sedim napred a onda me zvuk iz zvučnika u vratima prvo udara u noge pa dolazi do mene preko prepreka “istrošen i šupalj”.
Zvučnike ću svakako poslušati pre nego što kupim (ne sada svakako), mada je meni kao što rekoh bitnija muzika, a slušam svašta (od Jana Tirsena, preko Džejms Brauna do hausa i komercijale u zavisnosti od raspoloženja).
Kupovina kompleta bi mi sigurno olakšalo izbor ali isto verujem da bi izvukla nešto bolje kad bi kupovala prvo dva prednja pa SUB pa satelite (tako bi i jorgan bio duži, ali i muka oko izbora).
Za JBL sam i ja čula da se slaže sa HK, jer su deo iste grupacije.

Poslednja izmena:
Najbolje da odeš u Player, 4Audio i BGBStudio i čuješ zvučnike koje imaju i koji te zanimaju. Glavna stvar je da utvrdiš koji fazon/stil zvučne repordukcije ti se sviđa. Svako voli drugačije, svako ima svoje uvo tako da saveti malo znače osim generalnih tipa da jedan tip ima izvanrednu dinamiku i izbacuje gomilu energije (kao na primer JBL Studio 530) dok recimo Monitor Audio RX2 koje sam išao da čujem sa ogromnim očekivanjima su me smorili skroz. Bukvalno sam mislio da su nešto nije u redu sa njima koliko su se za mene loše čuli. Opet, pravo niotkuda PSB su me oduševili. Smešni da smešniji ne mogu biti ali se čuju odlično. Wharfedale recimo ne hendluju dobro kad se pojača, vrlo brzo gube trku sa zvukom i kreću da krče. Mission su ok. KEf su predvidivo dobri...

U svakom slučaju idi da čuješ i OBAVEZNO ponesi na CDu/USB svoju muziku! Nemoj da slušaš demoe nego muziku koju ti znaš, voliš i poznaješ kako zvuči...

Nazad
Vrh Dno