Šta je novo?

Ometanje TV signala!

vmiro

Čuven
Učlanjen(a)
31.03.2003
Poena
619
Prije par godina (2-3) u mom gradu je pocela sa radom kablovska televizija. Na zgradi sam imao 3 antene i pojacalo i hvatao sam 15-tak programa i slika je bila solidna. Posle pola godine od pocetka rada kablovske nisam mogao hvatati bukvalno jedva 2 kanala. Tad sam vec pomalo sumnjao da mozda ta firma koja uvodi kablovsku ima neke uredjaje kojima ometa prijem TV signala. Sad sam skoro ubijedjen da to radi. Evo od petka do danas (nedelja) hvatao sam preko 15 kanala a slika je bila vrh. Prosto sam se iznenadio jer do tad nije bilo sanse ni pomocu trikova da imam dobru sliku Pink TV-a ili da hvatam neke na primjer novosadske kanale. I....dok sam gledao neki glupavi film na Pink-u, kao da je neko iscupao kabl od antene, slika je nestala kao i svi ostali kanali.
Druga stvar, svi koji zive u okolini grada nemaju takvih problema.
Zanima me da li je moguce ometati TV signal pomocu nekog uredjaja na primjer na teritoriji jednog manjeg grada?
Da li se to moze i kako provjeriti!
Kad bi znao da to stvarno rade, zapalio bi ih! :mad:

vmiro je napisao(la):
Zanima me da li je moguce ometati TV signal pomocu nekog uredjaja na primjer na teritoriji jednog manjeg grada?

U principu je moguće pomoću nekog predajnika, koji ne emituje koristan TV signal, znači emituje samo "prazan" signal bez slike (ili sa smetnjama umesto slike). Po zakonu o radiodifuziji to je kažnjivo, e sada je već drugo pitanje da li ima nekog ko je nadležan za to (i da li neko uopšte vodi računa o tome)...

Pojavljuje se i dodatni problem u celoj priči:

- lako je ometati jedan (ili par kanala) pomoću divljeg predajnika, ali po tvom opisu radi se o desetak kanala, to je već malo teže - pošto svaki od tih kanala ima posebnu frekvenciju, onda bi za svaki od njih morao da postoji po jedan predajnik koji ometa (što je već malo previše, ali nije nemoguće). Druga mogućnost je da se radi o jednom divljem predajniku veće snage, koji dovodi do prezasićenja antenski pojačivač (ili tjuner u televizoru), samim tim prijem postaje jako loš ili nemoguć.

Da bi suzio sumnju na eventualni divlji predajnik koji ometa, moraš se raspitati u tvojoj bližoj okolini kakav je prijem.

- Da li i ostali, koji gledaju TV preko kućne (krovne) antene u tvojoj okolini imaju isti problem?

- Ako imaju isti problem, da li su mogli gledati ranije programe bez problema?

- Da li svi imaju antenski pojačivač? Ako se radi o širokopojasnim pojačivačima, njih je relativno lako dovesti do prezasićenja.

- Da li svi programi dolaze sa jednog predajnika (pravca), ili sa više predajnika (pravaca)?

- Može da se radi i o regularnom usmerenom relejskom TV predajniku koji pravi probleme, koji je izgrađen baš negde u to vreme kada je uvođena kablovska televizija. Ali u tom slučaju ne bi trebao da ima čitav grad problema sa prijemom, već samo jedan uži "pojas" od par stotina metara, koji se nalazi između predajne i prijemne relejske stanice.

vmiro je napisao(la):
Da li se to moze i kako provjeriti!

Može, ali teško sa amaterskom opremom. Mogao bi da ti to odradi neki bolji servis za montiranje TV antena, koji ima dobar uređaj za merenje kvaliteta TV signala. Možeš da probaš da nađeš brojeve telefona tehničke službe od par gledanijih/boljih televizija, i da se raspitaš malo kod njih (tj. da im objasniš da nema prijema njihovog programa u tvom gradu), možda će oni preduzeti nešto (ako imaju interesa) po tom pitanju (merenje kvaliteta signala u tvom gradu, tj. potraga za uzrokom problema). Naravno da moraš pre toga da se uveriš da je problem sa prijem prisutan u široj okolini, i da se ne radi o par pojedinačnih slučajeva.

Poslednja izmena:
Isti problem imam i ja, u samom samcijatom Beogradu. Od kako su uveli kablovsku - jedva mogu da uhvatim RTS1 i 2. Kako je vise od pola stanara preslo na kablovsku, jedna sira inicijativa nazalost nije moguca; a inace nisam ni zeleo da prijavljujem neke probleme jer sam mislio da tripujem. Izgleda da to nije slucaj :(
Ima tu ipak nekih gremlina...

Vrh Dno