Šta je novo?

OLYMPUS Fe 46

mmv

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
619
ima li ko iskustva sa ovim aparatom ! bio bih zahvalan ako to podeli samnom !

Izabrao si dva najgora brenda koja si mogao :)

Napishi koliko to koshta pa mozda moze neshto bolje da se uzme...

Poslednja izmena:
bez zelje da omalovazim bilo koga, provedoh juce ceo dan listajuci forume na temu digitalnih aparata, pa ne mogu da se otmem utisku na pojedine komentare !
u svakoj kupovini postoji cenovni rang od koga se ne moze pomoci, druga stvar je garantni rok, pa makar on bio i u zemlji srbiji ! kada kazem garantni rok, mislim na popravku specificnih i biranih komada tehnike (svi mozemo uglavnom manje vise uspesno da popravimo pc, ali ne i lap top ili digitalni foto aparat)!
zato mi zaista nije jasan predhodni komentar ! na osnovu cega neko sudi koja su dva ili tri najgora brenda ! to su firme koje aparate prave po 50 godina, digitalne preko 15.
naravno da cenim ostrinu necijeg oka. i priznajem nijanse u kvalitetu fotografije ! ali priznacete da su zaista nijanse u pitanju.
iz svega navedenog sam kupio nikon s225, i prvi utisak je fantastican. izvanredan dizajn, izgleda da je extra baterija, koristi najjeftiniju sd karticu, dve godine je garancija, a cena je verujte mi na rec trenutno najpovoljnija, u smislu cena kvalitet.

zato svima koji se ne igraju najboljih i najgorih brendova, preporucujem ovaj dig !

p.s. verujte mi bio sam na istoku, ni tamo aparati nisu jeftiniji ! ja sam se licno uverio !

bez zelje da omalovazim bilo koga, provedoh juce ceo dan listajuci forume na temu digitalnih aparata, pa ne mogu da se otmem utisku na pojedine komentare !
u svakoj kupovini postoji cenovni rang od koga se ne moze pomoci, druga stvar je garantni rok, pa makar on bio i u zemlji srbiji ! kada kazem garantni rok, mislim na popravku specificnih i biranih komada tehnike (svi mozemo uglavnom manje vise uspesno da popravimo pc, ali ne i lap top ili digitalni foto aparat)!
zato mi zaista nije jasan predhodni komentar ! na osnovu cega neko sudi koja su dva ili tri najgora brenda ! to su firme koje aparate prave po 50 godina, digitalne preko 15.
naravno da cenim ostrinu necijeg oka. i priznajem nijanse u kvalitetu fotografije ! ali priznacete da su zaista nijanse u pitanju.
iz svega navedenog sam kupio nikon s225, i prvi utisak je fantastican. izvanredan dizajn, izgleda da je extra baterija, koristi najjeftiniju sd karticu, dve godine je garancija, a cena je verujte mi na rec trenutno najpovoljnija, u smislu cena kvalitet.

zato svima koji se ne igraju najboljih i najgorih brendova, preporucujem ovaj dig !

p.s. verujte mi bio sam na istoku, ni tamo aparati nisu jeftiniji ! ja sam se licno uverio !

Rekao ti je da su to dva najgora brenda kod kompakta jer covek se ocigledno razume u tu tematiku. A evo i ja iako sam relativno laik za to a kroz ruke mi je proslo bar 30 modela tih malih kompakta nikoni i olimpusi su uzas.
U cenovnom rangu oko 100 evra iz mog iskustva najvise daje Canon A480. Steta sto A590IS vise nema u prodaji jer se prodavao kao lud dok ga je bilo.

dobro si odgovorio, uopsteno komentarisuci kompletnog proizvodjaca ! slazes li se da u te svrhe forum i sluzi ! zato sam i pitao !da bih dobio uopsteni odgovor.

katastrofa, strucnjak !

Evo jedan iole upotrebljiv test za taj aparat sa primjerima:

http://www.trustedreviews.com/digital-cameras/review/2009/04/17/Nikon-CoolPix-S225/p1

i da sumiramo:

Image quality is unfortunately not as good as I’d hoped, although it does have some frustratingly good points. Exposure metering tends to favour highlights, and the limited dynamic range of the small sensor means that contrasty shots lack shadow detail. The D-Lighting option applied in playback does help a bit, but shadows are still murky and lack detail. Colour reproduction is generally good, although bright yellows do tend to over-expose.

The lens is of surprisingly poor quality, which is not something I’m used to saying about Nikon cameras. It produces a lot of barrel distortion at wide angle, has very poor overall sharpness especially towards the corners, and suffers from chromatic aberration. The distortion control option corrects the barrel distortion, but the lack of sharpness remains a problem. Distortion correction in processing is all very clever, but it’s really no substitute for a decent lens.

znaci srednja zalost, posebno je los kvalitet objektiva koji je i u sredini mutan, da ne govorimo o ivicama, kao da je neko primjenio blurr efekat. E sada, kako autor moze da preporuci nesto ovako meni nije jasno, mozda ako ce neko da ga nosi oko vrata jer mu je glavna odlika dobar kvalitet izrade.

Ipak bih išao na malo skuplji Canon A1100 IS. Nikon ne mogu da poredim sa ova dva modela jer nisam imao priliku da ga isprobam ali kad bih birao Olympus FE46 ili Canon A1100IS ipak bih prednost dao Canon-u.

- Canon A1100IS ima 12.1Mpx rezoluciju, 4x optički zoom (35mm ekvivalent od 35-140mm) sa optičkom stabilizacijom slike i novi DIGIC 4 procesor s kojim je unapređena brzina fokusiranja, ekspozicija itd... Video zapis je sa zvukom rezolucije 640x480 30fps i uz njega dobijaš USB kabl, audio-video kabl, dve alkalne bat., uputstvo za početnike, strep i garanciju od 1 god.

http://www.steves-digicams.com/came...a1100-is/canon-powershot-a1100-is-review.html

- Olympus FE46 ima senzor iste rezolucije 12Mpx ali i 5x optički zoom (35mm ekvivalent 36-108mm) sa digitalnom stabilizacijom slike (lošije). Dolazi u paketu sa USB kablom, A/V kablom, uputstvom na srpskom jeziku, dve alkalne baterije, torbicom i karticom od 4GB. Video zapis je 640x480 30fps, dve godine garancija na uređaj!

http://www.olympus.rs/consumer/29_digital-camera_fe-46_21915.htm

Zašto dajem ipak prednost Canon-u u odnosu na Olympus!? Zato što su fotografije mnogo boljeg kvaliteta, oštrije su i čiste a i boje su mnogo prirodnije i nisu izobličene na uglovima tj. mutne i krive...
Nadam se da sam ti koliko-toliko pomogao a ti se javi šta si pazario u svakom slučaju :wave:

Pa vec je uzeo tog Nikona sNesto, za koga niko nije chuo :) On je to odluchio i pre nego shto je podigao ovaj thread, ali to na benchu nije tako redak sluchaj pa smo navikli :)

dobro si odgovorio, uopsteno komentarisuci kompletnog proizvodjaca ! slazes li se da u te svrhe forum i sluzi ! zato sam i pitao !da bih dobio uopsteni odgovor.

katastrofa, strucnjak !

Ako probam po 7-8 malih kompakta Canon-a, Fuji-a, Nikona i Olimpusa i kao laik za fotografiju primetim da su slike na Nikonima i Olimpusima uzas u odnosu na Canona ja cu te brendove da oznacim kao "smece" (govorim samo o ovoj klasi) i nece mi pasti na pamet da ih nudim nikome niti da razmisljam da li ce mozda jedan model od 10-15 da bude dobar ili ne.

To sto je Nikon extra klasa u dslr rangu ne znaci da znaju da naprave mali kompakt.

I nisam nikakav strucnjak samo iznosim svoje iskustvo, mozda ce nekome koristiti, ili mozda pokusavas da sebe uveris kako si kupio extra kompakt. :)

Video i ja slike sa par tih malih Nikona i stvarno su među najgorima na tržištu, Čak i Samsungovi kompakti sada prave bolje fotke.

A i vi sad navalili. Dali ste savet, decko nije poslusao, uzeo je sta mu se svidja, zadovoljan je i gotovo.

P.s: Ja sam uzeo panasonic FX35E za 13k. Ajmo sad paljba i po meni :p

Interesije me vase misljenje koji mi je najbolji uredjaj od ovih koje sam ja uzeo kao potencijalnu mogucnost:Canon A1100 IS, Canon IXUS 95 IS, Sony DSC-W210g!!! Ili mozda cak i neka druga varijanta za koji mu garantujete da valja? Miki

jel ima neki konkretan razlog zasto IXUS 95 IS ili si ti samo fan tog aparata pa zbog toga? Gledao sam karaktereristike i jednog i drugog i treceg i to je otprilike isto koliko ja ovako kao laik mogu da ocenim!!!

Pa kupio sam taj aparat pre mesec dana i to mi je inache prvi aparat u zivotu, zar nije logichno da dajem preporuku :d

Shalu na stranu, Ixus je bolji jer je skoro isti kao 1100 IS a manji je, i mnogo lepshi ako nekom znachi :) Sad ne znam koja je razlika u ceni ako je ima..

Poslednja izmena:
Hvala posto mi svaki komentar dobro dodje jer nisam nesto narociti pri novcu, a opet bih i za ovo sto imam novca da kupim nesto valjano!!! Razlika u novcu izmedju ova dva nije nesto specijano negde oko 30-tak eura sto i nije nesto preterano!!! Jedino sto mi se vise svidja kod A1100 je 2AA baterije odnosno sto nisu litijumske!!! A sta mislis o varijanti nekog olimpusa ili nesto drugo, ili si ti samo za CANON? Hvala unapred...

U toj klasi samo Canon.

AA baterije se sporije pune, brze prazne, treba ti dodatno punjac i komplet baterija tako da je bolja varijanta IXUS. Lepsi, kompaktniji (mozes ga uvek nositi sa sobom i u dzepu kosulje), kvalitetnije izrade ...

Hvala posto mi svaki komentar dobro dodje jer nisam nesto narociti pri novcu, a opet bih i za ovo sto imam novca da kupim nesto valjano!!! Razlika u novcu izmedju ova dva nije nesto specijano negde oko 30-tak eura sto i nije nesto preterano!!! Jedino sto mi se vise svidja kod A1100 je 2AA baterije odnosno sto nisu litijumske!!! A sta mislis o varijanti nekog olimpusa ili nesto drugo, ili si ti samo za CANON? Hvala unapred...

Litijumske baterije su prednost. Mozesh da ih punish kada i koliko hocesh, dok kod AA stalno morash da mislish na to. Dodatna rezervna LiION baterija ne koshta vishe od seta AA baterija sa punjachem, pa mozesh da budesh siguran da cesh uvek imati "struje"..

Ajde neki savet do 200 eura , da ima bar neku stabilizaciju slike ..... Mozda Olympus mju 7000 ili nesto sloicno za te pare a bolje . Pozdrav !

Nazad
Vrh Dno