Šta je novo?

[Old school FPS Arena] TOXIKK

2SaiNt4U

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2009
Poena
865
Prilicno glupavo ime, kao za neki koreanski trash f2p shit.

ali, ispod povrsine se nalazi nesto mozda ipak interesantno.

do sada su ovakvi projekti nazalost uglavnom bili dead on arrival...

jako me je obradovalo ono sto sam video na 1:23

Free to play......... NO!

Cekaj, jel F2P ili nije ? I kad izlazi ?

pa pise, nije free to play i closed beta q4/2014

Ako napucavanje bude na nivou, vredi dati pare.

Da, samo ima jedna zackoljica, bice samo njihovi dedi serveri, dakle nema privatnih dedicated servera.

deluje zanimljivo, samo steta sto nije f2p i sto ima vozila...

deluje zanimljivo, samo steta sto nije f2p i sto ima vozila...

careometer.gif

Teško da ovakva igra može da uspe danas ako nije F2P... ko se seća kako je Nexuiz propao pre par godina... igra je nakon par meseci bila potpuno prazna, na kraju je povučena sa Steam-a.

nema nexuiz nikakve veze sa f2p / pay 2 play.

Celo drutsvo je imalo preorder, igrali smo od pre release-a.

Igra je jednostavno bila - lose optimizovana, mahom nepregledna i slab sadrzaj.

Ne znam sta to treba - f2p da bi "uspela igra".
Jednostavno ne zelim da koristim prostor sa vecinskim profilom ljudi koji ne zele da odvoje novac za igru.

Nije Nexuiz propao zbog toga, igrom slučaja posedujem (posedovao) je od bete, igru je ubila nesposobnost devova, loša optimizacija, loš dizajn i kolorit i spor bug fix, sve ukupno nesposoban studio.

Teško da ovakva igra može da uspe danas ako nije F2P... ko se seća kako je Nexuiz propao pre par godina... igra je nakon par meseci bila potpuno prazna, na kraju je povučena sa Steam-a.

Veliki broj dobrih "f2p" igara imaju samo jedan problem, to sto su f2p. Biznis modeli su katastrofalni. f2p je zlo. Cast izuzetcima. Ko se bavio f2p naslovima zna koliko su smor a sada je sve vise AAA f2p naslova te je zato ovdje istaknuto velikim slovima, F2P, fuck off!

Evo sajta i par sscrenova: http://toxikk.com/screenshots/

Jednostavno ne zelim da koristim prostor sa vecinskim profilom ljudi koji ne zele da odvoje novac za igru.

pa ti mozes odvojiti novac i za f2p igru, ako te vec tolko svrbe pare, pa ne znas gde da ih bacis...

evo Combat Arms uspesno posluje jos od 2008-me sa f2p modelom...

a to je prepoznao i Cliff Blizinski, pa je napravio saradnju sa Nexonom, i rade na novoj f2p igri...

f2p je buducnost, svi ce se okrenuti tom modelu...

Lol, kakva budućnost... Koliko kompetentnih f2p FPS naslova ima trenutno (Quake live ne računam)? Btw zar dupliranje banovanih naloga ne povlači banovanje novog?

F2P je dobar za izdavace. Ne i za gejmere. I to samo iz razloga sto je podrska za igru vjecna. Ne izlaze #2 verzije svake dvije godine, nema posabnih ulaganja u razvoj osim servisiranja i f2p igre su na duge staze isplative samim izdavacima.

No ako ti ne vidiš šumu od drveca koliko su te igre pay2win, koliko su nebelansirane i spomenuta combat arms, koliko je out to date sa bilo kojim univerzumom, nema se sta pricati. Upao si u f2p scheme. Kao da bi se prodavale igre i da bi ih iko kupovao da su f2p igre vrijedne pažnje. Cast izuzetcima, opet kazem ali ako nije pay2win, jeste farm fest gdje se 90% farma a 10% igra.

I da, ima i ona prica: meni ne treba najbolje oružje, mene nije briga sto nisam kompetentan, mene nije briga sto sam zadnji na listi..

..vas nije nista briga. Samo da se ne daje ni jedan jedini $. Neka su boje na slajdšou. F2p je zlo i to se od skora nece promjeniti.

Poslednja izmena:
Nije Nexuiz propao zbog toga, igrom slučaja posedujem (posedovao) je od bete, igru je ubila nesposobnost devova, loša optimizacija, loš dizajn i kolorit i spor bug fix, sve ukupno nesposoban studio.

Igra se slabo prodala sto je zamalo dovelo do propasti Illfonica. Odlucili su da napuste projekat i predju na outsourcing dok ne stanu na noge. Sada rade na FPS komponenti Star Citizena.

Sto se ove igre tice, mislim da ce kao i Nexuiz da zavrsi. Quake Live za koji mesec stize na Steam, u umivenom izdanju a UT ce biti igriv za nekih 6 meseci. Pored te dve igre ostale tog tipa nemaju sta da traze. Quake Live jos uvek izgleda bolje nego li Nexuiz, Xonotic, Tribes Ascend... o gejmpleju da ne pricamo.

quake live će doći kao prava igra na steam? ne da se igra iz browsera?

Quake Live odavno ima zaseban klijent i ne igra se iz browsera. Mada im je to bio los potez posto se broj igraca drasticno smanjio od tada. Zato prebacuju igru na Steam, da probaju da je opet ozive. Nadam se da ce uspeti, jer je interesovanje za igre ovog tipa ograniceno. Jedino UT zajednica odoleva, kvejkeri su odavno presli na Kolodjuti...

Ovaj Toxik, koliko god da mi se svidja, bojim se da ne zavrsi kao Nexuiz. No never majnd. Uzecemo ga pa neka ide zivot :)

No ako ti ne vidiš šumu od drveca koliko su te igre pay2win, koliko su nebelansirane i spomenuta combat arms, koliko je out to date sa bilo kojim univerzumom, nema se sta pricati. Upao si u f2p scheme.

kad vec igras za free igru, mora postojati i nekih kompromisa... mada su u CA skoro ponudili svu opremu koja se placa, da se kupi za novcanu valutu u igri, tako da je i to izjednaceno...
sad je jedino potrebno igrati igru dosta, da bi imao dovoljno love za svu opremu, ali videcemo dal ce i tu stvar poboljsati...

Kao da bi se prodavale igre i da bi ih iko kupovao da su f2p igre vrijedne pažnje.

zato sto f2p tek treba da se otkrije, to je noviji model, koji jos uvek ceka na proboj... sa primerima poput CA, tog probaja ce svakako biti, jer brojke ne lazu...

I da, ima i ona prica: meni ne treba najbolje oružje, mene nije briga sto nisam kompetentan, mene nije briga sto sam zadnji na listi...

pa iskreno, nikad nije bila tolka razlika u CA izmedju opreme koja sa placa i koja se ne placa... tu pre svega zavisi od skill-a, a ja kao free user, sam vise nego kompentetan u duelima protiv ljudi koji placaju opremu...

Kako je bolan novi model postoji koliko i ja. 2004 kupio racunar i cim sam skontao sta je download trazio free igre. Pratio omera i sponkyja na MMOHUT dugo vremena dok jos MMOHUT nije bio bombardovan reklamama. Omer je sponkiyu dao otkaz i prodao firmu. Sponky, kako li se vec zove, koji je zapoceo na MMOHUT je na MMOBOMB. Dane sam provodio probavajuci naslove na tom i slicnim sajtovima. Sati sam proveo u njima vise nego u svim pay 2 play igrama. Znam iz prvog iskustva koliko su lose.

Osnovna stvar tih free igara jeste sto kaskaju otprilike deceniju sa tehničkog aspekta (sada su nesto popularniji AAA f2p naslovi). Za uzvrat ti nude free 2 try model jer jel.. ako je free ne mozes se zaliti ni na sta sto je laž. Ti im pravis populaciju da bi oni koji ne znaju sta ce sa parama kupovali opremu i bili ispred tebe. Znao sam i ja zavrsiti prvi na combat arms sto ne znaci da protivnici nemaju prednost. Samo je u dato vrijeme u datom trenutku meni pogodovalo da budem najbolji u partiji.

Da ti škrti igraci koji ne daju kinte na pay2play naslove obrate paznju, mogli bi za dolar-dva kupii stariji AAA naslov koji dere vse free2play FPS-ove današnjice. Ali jok.. skupo!

O ovome se moze u krug. Ko ima dilemu neka samo pogleda biznis modele svih tih free igara i sve ce mu biti jasno. Nisu vrijedni ni besplatnog igranja jer da jesu, kako sam i rekao, ne bi ostali gejmeri pljuskali pare na p2play igre.

Naj fer model prema igraču je buy to play. Dakle jednom kupiš igru i igraš bez ograničenja, svi isti. Posle godinu / dve ekspanzija pa opet kupiš i igraš. Ili drugi deo te iste igre. E sad ono kupiš igru, pa plaćaš mesečnu pretplatu, i još kupuješ ekspanzije na godinu dana, aka Warcraft, to je najgore zlo koje je moglo da nam se desi, a ljudi su to progutali umesto da bojkotuju. Drugo još veće zlo je free to play. Free nema nigde, pogotovu ne u kapitalizmu. Treće i najgore je ono što je TESO uradio. Oni su nekako uspeli da traže na launchu 70 evra za igru (postojala je i osakaćena verzija igre za duplo manje), plus mesečna pretplata i PLUS item shop. To kako nije puklo mesec dana posle launcha ja ne znam. To samo dokazuje kako su ljudi takve ovce za šišanje, ma i treba da ih šišaju.

Dota 2, LOL, toribash, track mania, HAWKEN, planetside 2 i par njih sitno imaju prihvatljiv biznis model. Toribash najbolji ali je to kap u moru. Nema free u kapitalizmu kako kazes. O ovim "free" FPS-ovima ne vrijedi ni trositi rijeci.

taj toribash prvi put čujem :D dota2 i lol imaju prihvatljiv model. taj planetside 2 moram da vidim šta je, pominje se dosta često.

edit: šta je bre ovo čudo :d

edit2: video sam šta je planetside 2. šta se tačno plaća u toj igri? ja iz principa neću da podržavam f2p modele, jedno vreme sam igrao wot, pa odustao, ne kreće mi se sa ovim planetside 2

Poslednja izmena:
Toribash je eSports borilacka turn based simulacija gdje stimas svaki "mišic" za naredni potez. Mnooogo je teska i zato nije popularna ali konstantno ima svoju bazu igraca. Biznis model je samo kupovina skinova jer onaj sto je u igri 1000h i onaj koji tek dodje, imaju jednake standarde. Jedini skillovi u igri su tvoji skillovi i iskustvo. Ne levelujes se nikako. Nemas nikakvu prednost naspram pocetnika osim iskustva. Nemoguce je objasniti rijecima sta je toribas i izgleda presmjesno na klipovima nekom random igracu ali je toribash jedna od najboljih igara koju sam ikada probao:

[youtube]RAsv4BpkdQE[/youtube]

Dosegao sam crni pojas i ostavio je. Sada mi se tesko vratiti jer je bas zahtjevna. Ali previse odosmo u off.. zaspamasmo temu.

Poslednja izmena:
[youtube]u1LJiAIBiJE[/youtube]

Vrh Dno