Šta je novo?

Ogromni problemi sa grebovanjem... pliz pomagajte...

taba

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2002
Poena
620
Imam TV karticu Leadtek 2000 XP, i imam brdo problema sa grebovanjem. Mislim da nije problem u kartici, vec da nesto nije u redu sa kodecima/kompom/drajverima ili nechim drugim. Jedino sto ja ne znam sta je...
Eksperimentisao sam sa raznim kodecima, rezolucijama, dosta vremena sam potrosio i sada cu izneti chinjenice koje ce mozda neko od vas skapirati i pomoci mi da reshim problem... post ce biti malo poduzhi...

Kao prvo, nemam nikakvih problema sa gledanjem TV. Slika je odlichna, bolja nego kod svih TV tunera koje sa video. Nema apsolutno nikakvih smetnji sa prijemom. Dakle, imam problema samo sa grebovanjem. E sad, problemi se razlikuju od nachina na koji grebujem. Ali nijedan nachin nije bio uspeshan...

MPEG 1/2:
Imam problema sa dropovanim frejmovima i posle sa sinhronizacijom, al fora je sto fajl koji je program za grebovanje (winfastTV) snimio, kada se gleda u media playeru (ili bilo kom drugom plejeru), dobro je sinhronizovan (tu i tamo gde je dropovan frejm, malo preskochi, ali zvuk je i dalje gde treba). Medjutim, problem nastaje kada hocu da ga konvertujem u neki drugi format (sa bilo kojim programom). Tu dodje do desinhronizacije, jer na svakom dropovanom frejmu slika malo zakasni.

Zasto program sa kojim konvertujem ne moze da skapira fajl kao i media player i da ga takvog konvertuje??

Kod ove kompresije ima josh jedna enigma:) Iz nekog razloga kada grebujem u manjim rezolucijama (320x240 ili 352x288) slika podrhtava (posebno kod mpeg-1), a u vecim je ok ??? To mi tek nije jasno:))

WMV:
Pored svih problema, WMV je do sada bio najbolje reshenje... Izlazni film je bar bio ok sinhronizovan, ali naravno, verovatno ne bih ovaj post pisao da i kod WMV nije bilo problema...
Fora je sto ne mogu da promenim kvalitet kojim ce program da grebuje ?? Kako god da udjem u settings za WMV, i koji god kvalitet da namestim, on se uvek vrati u 225kbps...

Jel ima tu neka fora?

Uncompressed AVI:
E, evo najvece enigme u celoj prichi... Posto sam se smorio sto mi ne radi ni jedan nachin kompresije, reko aj da probam da snimam nekompresovano, nema veze imam prostora i te fore... kad ono medjutim...

Deshavaju se najchudniji moguci tripovi kada snimam nekompresovano.
Nekad, na samom pochetku, u prve dve sekunde, slika se prekida i pojavljuje se zeleno... na taj nachin slika zaostane za zvukom...
Deshava se i da nema tog preskakanja, ali slika bude za 1% sporija od zvuka, tako da su slika i zvuk na pochetku dobro sinhronizovani, ali kako vreme odmiche slika zaostaje za zvukom...
Deshava se i obrnuto, da je na pochetku nesinhronizovano, a kako vreme odmiche slika sustizhe zvuk :p Ima i trip kad je taj trenutak kad su dobro sinhronizovani na sredini... ma uzhas, ovo kod nekompresovanog mi je najveci trip...

Prevara:
Uspeo sam i nekako na prevaru da nateram program da snima direktno u divx i angelpotion (iako to po specifikacijama ne mozhe), medjutim tu je kvalitet bio uzhasan. Pada framerate, opada kvalitet tokom snimka... Medjutim, zvuk je dobro sinhronizovan (za divno chudo). Naravno ni ovo nikako nije zadovoljavajuce

Da napomenem i da imam i komp koji je malo slabiji u odnosu na danashnje standarde, ali ne verujem da zbog toga nastaju svi ovi problemi, jedino dropovani frejmovi...
AMD Athlon 1200mhz
Chaintec 7AJA2
384 SDRAM
Hard na 7200 (na njemu je windows)
i jedan hard na 5400

Da zakljuchim...
Evo napisao sam SVE sto mozhe da ikako utiche na video grebovanje. Znaci molim vas, molim vas, molim vas, da mi na bilo koji nachin pomognete. Chitao sam ranije topice (misleci da cu tamo naci reshenje za svoj problem, ali avaj) i vidim da ovde ima dosta iskusnijih ljudi. Samo zelim da imam krajnji film u ok kvalitetu i da bude dobro sinhronizovan, al ne da mi se...

PLEASE HELP!!!
ko mi pomogne, vodim ga na pivo cheers

To! Pivo! :D

Makina ti je svakako slaba za grebovanje u full res. mada bi u nižim trebalo da radi bez ispuštenih frejmova. A verovatno da će sa pravim softwareom raditi i fullres capture (samo AVI). Mada nije pametno da grebuješ na hard gde je Win instaliran.

Savet #1: ako imaš samo integr. AC97, to zaboravi - kupi neku bar Cmedia karticu za zvuk.

#2: Probaj sa Win DVR Mpeg Capture, a sa Virtual VCR i Virtual Dub VCR (spec. mod za capture) AVI capture - ovo su provereno najbolji programi.

#3: Codec nikako DivX, a tek Angelpotion nikako!!!! Zar ima ljudi, koji još koriste taj budž od codeca???? Za capture se zna - Mjpeg, huffyuv codeci. Audio uncompressed PCM.

Ovako... malo sam josh eksperimentisao, poslushao sam tvoje savete i pazi sad...

Da, imam integrisanu zvuchnu kartu, nisam josh probao da grebujem samo sliku (kako bih video da li ce biti ispustenih frejmova), al da li je moguce da samo ona pravi probleme?

Drugo, Od ovih programa sto si naveo, nisam probao ovaj za mpeg... inace Virtal DUB VCR mi nesto ne radi, tj. nesto nece da se prebaci na PAL, nego moram da gledam u NTSC...
Virtual VCR je ok, i ima dosta manje ispushtenih frejmova nego ovaj softver sto sam dobio uz karticu, ali i dalje ih ima... A bedak je sto on ako ispusti i samo par frejmova, opet mi zezne sinhronizaciju u ostatku snimka... jel postoji neki nachin da ovo sredim?
(recimo snimam nesto sto traje 45 minuta, i on izgubi par frejmova na pocetku i u nastavku vishe ni jedan, al opet je nesinhronizovan veci deo filma, iako je izgubio samo tih par frejmova)

E, i trece... sto se tice kodeka... MJPEG mi nesto nije u redu... fajl koji sam grebovao u njemu ne moze da se gleda u media playeru (vide se samo neke crte), a kad ga provuchem kroz virtualdub, ima sliku, ali izgleda kao da je framerate 7fps...
U poslednje vreme sam koristio XVID i to u onom programu koji sam dobio uz karticu... Imao je bash dosta ispushtenih frejmova, ali je film bio sinhronizovan (ne znam tacno sta uradi, ali kad zaseche, on ga vrati na normalu)...

Zasto vishe niko nece da mi pomogne, 'bem mu misha? Ja sam iskreno ochekivao da malo vishe ljudi prochita ovo? Koliko sam video, ovde su se ranije vodile debele diskusije na ovu temu... ajd pomagajte bre...

Jako je teško dati nešto više sem uopštenih saveta ovako.

Samo da dodam da moraš proveriti Windows, iskljušiti sve nepotrebne programe i servise. defragmentirati hard itd.

Moguće je i da imaš neke komponente, koje su blago neispravne pa te to koči.

Probaj da grebujes u xvid , stavi default podesavanja i rezoluciju na max 384x288 (half pal) a za audio kompresiju koristi adpcm kompresiju (nije velika ali je bez gubitaka i neces imati desinhronizaciju zvuka i slike). Kasnije u Virtual Dub-u samo rekompresuj zvuk u MP3 a video ne diraj (direct stram copy).

Procitas na official sajtu od virtualVCR-a metode za cuvanje sinhronizacije, probas kao ja preporucenu metodu i ustanovis da ne radi, zatim metodu virtualDub-a (lock to audio stream) pa opet nesto ne ide i na kraju pocnes da grebujes samo odeljke po pet minuta, da bi ih na kraju spojio. Ovo vazi samo kad grebujem sa loseg VHS-a. Sto je snimak bolji vece su sanse da neces imati droped frames.. Ma ima mnogo na netu o ovome i ni za jedan slucaj mi nije upalila ista fora..

VHS je najgori za capture, naročito ako je još i traka oštećena.

Najbolje rešebhe je TBC (time base corrector). Kako to malo ko ima kod nas, a nije ni jeftino, treba se snalaziti sa čime može...

Na doom9.org postoji veoma dobar capture guide, gde je opisan postupak sa Virtual Dub VCR + BT Tweaker. To je najbolje što se može sa običnom karticom i video rekorderom. Nema nikakve potrebe za seckanjem itd.
Sinhronizacija je odlična, sve dok nema baš jako velikih ispada slike na traci.
Nažalost BT Tweaker radi samo sa BT 8x8 čipovima, a Virtual Dub VCR radi najbolje sa VFW drajverima pod Win 98/Me...

Vrh Dno