Šta je novo?

Ogroman broj obrtaja kulera i buka

John Cena

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
465
U pitanju je fabricki box kuler na amd phenom II x550. Nije proslo ni godinu dana od kupovine. Zadnje vreme je postao jako bucan. Pogledam u everest vidim da posle kratkog igranja broj obrtaja je 4500 !! na cpu kuleru a pritom temperatura procesora je samo 40 stepeni. Namestio sam u bios-u opciju quiet za kuler al opet isto. Promenio sam termalnu pastu, stavio Noctua nth1 dobio isti rezultat. Kuler se inace cuje jako glasno. Napominjem da je tokom proslog leta pri najvecim vrucinama se nije ovako cuo i nikad nije prelazio 3500 obrtaja.
Sta mogu da uradim da bude kako treba?

Imao sam vrlo slicnu situaciju sa starim Athlonom. Doslo leto i krenuo je da se dere na 5500RPM. Nakon par dana je jedno krilo otpalo, i izletelo van kucista. Tesko da ces mnogo postici, al' mozda pomogne da izduvas prasinu sa kulera, eventualno da ocistis i zamenis termo-pastu, neku kvalitetniju mozda da nabavis.

Naravno, najbolje (i najskuplje) resenje je neki aftermarket kuler :) To ce ga sigurno utisati i poboljsati hladjenje, al' ima svoju cenu naravno.

Imao sam vrlo slicnu situaciju sa starim Athlonom. Doslo leto i krenuo je da se dere na 5500RPM. Nakon par dana je jedno krilo otpalo, i izletelo van kucista. Tesko da ces mnogo postici, al' mozda pomogne da izduvas prasinu sa kulera, eventualno da ocistis i zamenis termo-pastu, neku kvalitetniju mozda da nabavis.

Naravno, najbolje (i najskuplje) resenje je neki aftermarket kuler :) To ce ga sigurno utisati i poboljsati hladjenje, al' ima svoju cenu naravno.

Stavio sam novu pastu i ocistio hladnjak totalno......nije pomoglo

Mozes li da u biosu sam podesis na koliko ce da se vrti fan posto su temperature, kazes, normalne?
Rekao si da si u biosu ukljucio qnq a da li si u win-u to uradio, imas instaliran driver i podesen ti je power saving?

Mozes li da u biosu sam podesis na koliko ce da se vrti fan posto su temperature, kazes, normalne?
Rekao si da si u biosu ukljucio qnq a da li si u win-u to uradio, imas instaliran driver i podesen ti je power saving?

U kom programu bi to uradio?

Postavi kontrolu ventilatora za CPU u biosu na PWM, to ce debelo smanjiti obrtaje, a ako se bude vise grejao stavi na Auto...

Sad mi je kuler na 4500 obrtaja dok surfujem!!!Cuje se kao poletanje aviona....

Desava se ponekom AMD box kuleru da izaziva zesce s letnjm vrucinama kod mene je bila ista situacija s box kulerom koji je dosao uz x2 3800+ i problem je resen drugim vecim kulerom koji se ne dernja vec vise od 2 godine

U pitanju je fabricki box kuler na amd phenom II x550. Nije proslo ni godinu dana od kupovine. Zadnje vreme je postao jako bucan. Pogledam u everest vidim da posle kratkog igranja broj obrtaja je 4500 !! na cpu kuleru a pritom temperatura procesora je samo 40 stepeni. Namestio sam u bios-u opciju quiet za kuler al opet isto. Promenio sam termalnu pastu, stavio Noctua nth1 dobio isti rezultat. Kuler se inace cuje jako glasno. Napominjem da je tokom proslog leta pri najvecim vrucinama se nije ovako cuo i nikad nije prelazio 3500 obrtaja.

Control Panel> Power Options> Power Schemes> Minimal Power Management> Apply> Restart

Pozdrav!

Slicna situacija kod klinaca na kompu proslo leto,posle svega i svacega od probanja nabudzio neki aftermarket i nema problema...
Zar kuleri nemaju neki ugradjen kontroler obrtaja (treca zica od prikljucka)? Ili maticna to resava direktnim naponom?

- kod biostara to nije baš tako jednostavno (ami bioa) i stavljanjem u biosu na PWM meni ništa nije značilo dok nisam čačkao po ostalih 4 opcije za podešavanje ventilatora, izgleda da je na kraju pomoglo kada sam u opciji fan ctrl sensitive stavio vrednost 001
- tada je bilo proleće i vent se vrteo na 1000-1100 o/min apsolutno nečujno :banana: bez obzira da li je u idle ili vrti linx satima, sada je malo toplije pa se povećao i broj o/min na 1100-1200 :D
- temperature su u odnosu na def. bučnih 1800 o/min više za celih 2 °C (idle) a urlanje na 2000+ o/min u load-u u odnosu na 1150 o/min snižava temp za 3-4 °C tako da mi se nikako ne isplati da ga slušam
- eto možda ovo pomogne, ja bih svakako probao, ako i ne upali tu je uvek clear cmos :d

ja sam kupio kuler sa 19-com, dodatno smanjio broj obrtaja i milina, nista se ne cuje

jesi li ga dobro ocistio od prasine?

Funkcije u biosu za Cool & Quiet se zove Cool & Quiet ili PowerNow (zavisi od ploče, Biostar ja mislim da koristi PowerNow) i imaju dve opcije enabled i disabled. Funkcije Qfan, SmartFan (koja ima opciju quiet za kuler) i slične nemaju veze sa Cool & Quiet-om, i njihovom aktivacijom će obično doći do disejblovanja Cool & Quiet-a.
Do disejblovanja Cool & Quiet-a će doći i prilikom overklokovanja. A moguće je da su se zeznuli drajveri u Windowsu što je malo verovatno.

Isti procesor u firmi i isti problem, masina se nalazi u Cooler Master Cosmosu sa dodatnim ventilatorima. Do pre 5 dana je sve radilo super, nista se nije culo oko 1500-2000 obrtaja, i onda odjednom se digao po speedfanu na 6800. Rasklopio, ocistio, promenio pastu i isto.

I mene :D

Inace, neke ploce nece da regulisu broj obrtaja 3-pin venta ako se prikljuci na CPU fan konektor. Resenje za to je najcesce chassis fan 1 konektor koji u 99% slucajeva ima PWM regulaciju. Vazi za neke AM2 ploce a za mnogo 775 ploca... Na ovoj socijalnoj msi biram u biosu da li imam 3 pin ili 4 pin fan na CPU i sve ostalo sto se tice temperature/broj obrtaja.
:wave:

ista meta, isto rastojanje :D
do juce sam imao isti problem, dok sam igrao igrice na fb temp. mi je isla na 60, juce uzeo odrnuo vent. sa coolera i iz hladnjaka izvukao prasinu i sad radi lepo na 45, tako mi je bilo i pre nekih mesec i po 2 i isto ocistio cooler od prasine i isto se vratila temp na nekih 40tak, ocigledno je taj kulercic prejadan cak i za 2 jezgra a ne za 4 kome se proc otkljucava (kao meni :p) i meni se procesor kuva kad nikako da najdem ocz freeze pastu i da navrnem ovu v2 sto sam kupio pre 2 meseca xD

Nece Freeze da ti donese vise od stepen-dva-tri manje od ostalih pasti,pa da cekas bas na njega.
Nabavi bilo koju normalnu pastu i skidaj to box govantze... :)

Ja sam prosle gogine kupio nov kompjuter sa Athlonom X2 7750 i biostar plocom, buka od procesora je bila neverovatna , ventilator se vrteo na 5800 obrtaja, kad nista neradim a temp procesora je bila oko 40 stepeni, sredio sam sve preko biosa, jednostavno moras da podesis osetljivost na temperaturu,u biosu sensitive ne treba da ti prelazi 30, mozes i rucno da podesis,pitaj ja cu ti reci detaljno, sada imam temp preko leta 40c a obrtaje oko 2800 kad je vrucina,

E si resio sta za ovo. Imam i ja slican problem ali ja sam u stanju da smanjim broj obrtaja na 1000rpm time sto stavim mod na max saving problem mi je sto onda speedfan prijavljuje temarature na procesoru vece od 50

E si resio sta za ovo. Imam i ja slican problem ali ja sam u stanju da smanjim broj obrtaja na 1000rpm time sto stavim mod na max saving problem mi je sto onda speedfan prijavljuje temarature na procesoru vece od 50

Nista nisam resio. I dalje kad je sobna temperatura iznad 26, procesor oko 48 kuler se dernja na preko 5000 obrtaja kad igram nesto. Sve sam probao u biosu i dalje nista.........Jedino resenje je nov kuler al i to je pitanje dal bi pomoglo......

To ce pomoci jer max broj obrtaja novog kulera nece biti 5000 ;) kao na BOX varijanti, vec vise oko 2200-2500 :)

Isto i kod mene,konstantno vrti na oko 4000 RPM...

A si pokusao sa onim programima sto dobijes uz maticnu plocu. Da sad ne trazim da li si kacio koja ti je. Kod mene neka ASUSova i ima aplikacija EPU-4 Engine barem to pise kad se pokrene ona meni radi. Samo jos trebam naci pravi odnos rmp i temparature

Nazad
Vrh Dno