Šta je novo?

ogreban ekran na samsungu 959nf

kuzma_x

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
380
Pre neki dan sam kupio polovan monitor samsung 959nf i primetio sam da je ekran dosta prljav pa sam uzeo da ga ocistim. Kako nikad nisam imao kvalitetan monitor (LG 15 inca) pa nisam ni znao da je ekran premazan sa emulzijom. Naravno, uspeo sam da je ogrebem. Prodavac mi je dao neku pastu za polirane da skinem emulziju, ali samo sam uspeo sa njom da izgrebem ekran. Emulziju sam uspeo da skinem (sa pastom za zube i vunenom carapom) ali su ogrebotine ostale, i veoma me iritiraju.

Da li postoji neki nacin da se ogrebotine sklone ili makar ublaze? Nasao sam neke teme na forumu za skidanje emulzije ali nisam video temu za ogrebano staklo.

Cime si ti to trljao da si staklo ostetio? Pokusaj kod opticara, oni imaju paste za poliranje stakla, pa vidi da li bi bili raspolozeni da ti ispoliraju displej. Postoje specijalne paste za vetrobranska stakla (ovo mozes nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama auto opreme), pa mozes sa tim da pokusas.

Pa ogrebotine nisu duboke (ne osecaju se pod prstom) ali se vide, kao da sam presao sa smirglom, a trljao sam sa mikro krpom i nisam zapinjao nesto posebno. Uopste nemam pojma kao sam ogrebao. Mozda je kriva pasta za poliranje, neznam. Voleo bih kada bih mogao da resim problem nekako, mada sam srecan sto ostecenje nije vece.

Ja sam imao 757NF, ogrebao ga krpom (pretpostavljam da je neka mrvica upala u krpu :( ) I ni na koji način nisam uspeo da uklonim ogrebotinu... istina nije se puno videla, bila je u gornjem-desnom uglu...tad (pre godinu-dve) kad sam čitao sve moguće forume niko nije znao rešenje..

Ja sam ga ogrebao sa desne strane po sredini, i ne vidi se preterano ali ja vidim i bode mi oci. Mada se u igrama skoro i ne primecuje. Prekjuce sam kupio monitor i vec sam stigao da ga ostetim. Iamo sam pre toga LG 15 inca i brisao sam ga sa svim i svacim i nisam ga ogrebao.

Iamo sam pre toga LG 15 inca i brisao sam ga sa svim i svacim i nisam ga ogrebao.

Vremenom zbog hemijskih reakcija u kontaktu sa vazduhom taj sloj oslabi i lakse se skida. Isti problem sam skoro imao sa svojim Dell-om (trinitron cev), napravila se ogrebotina pri ciscenju. Monitor je star 6 godina a verujem da je i taj samsung vremesan.

ja sam skinuo emulziju sa 757NF.
Problem je kad se povrsina ekrana pere/cisti sredstvima koja nagrizaju finu emuziju. Moja devojka je cistila stalno monitor sredstvom za pranje prozora, posle nekog vremena emulzija je pocela da puca i delovalo je odvratno.

Mozes da uzmes pastu za zube ili jos bolje neko abrazivno sredstvo ali sa finim zrncima da ne bi ostetio staklo. Ja sam koristio neki CIF i skinuo sve za 15 min. Sa pastom za zube sam poceo ali bi trebalo da trazljam par sati da bi skinuo.

Nakon skidanja slika mi je bolja nego dok je bilo emulzije, ekran je za nijansu svetliji, kontrastniji sto nalazim da je dobro. Lose je sto je refleksija jaca i moze da bude problem ako stoji nasuprot prozoru. Druga stvar je sto se vise prasine lepi na njega.
Ali...sve u svemu nista strasno.

Nisu krive godine koliko je ciscenje raznim prozorskim ili kuhinjskim sredstvima. Uglavnom, najbolja preventiva ovome je da zapretite srednjovekovnim serijatskim kaznama svakome ko krene rukom na povrsinu monitora.

A jedno od resenja posle kog monitor naravno nikad vise nece biti isti, ali ce ostati upotrebljiv, su cif-cream, frotirska krpa i uporan rad iz ramena u pravcu kazaljke na satu. (Ujedno i prilika u kojoj ste srecni sto niste uzeli 21" monitor.) Nakon toga nova kalibracija ili bar smanjenje brightnessa za nekih 10-20% i moze da se vozi.

Da li neko zna kakav je taj "ugalj" sto ostaje na krpi i da li se ista stvar nanosi i na tft monitore?
x-3.jpg

pa ako pusis za kompjuterom taj "ugalj" nije niakvo cuo

Ma skinuo sam mu ja emulziju, nego sam u tom procesu ostetio i staklo :( i to sa nekom pastom za poliranje ( koju mi je drugar preporucio kao dobru ). A emulziju sam skinuo sa pastom za zube.

^verovatno nesto za poliranje alu-felni? ;)

Vrh Dno