Šta je novo?

Ogranicenje pristupa NET-u?

Coboco

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2002
Poena
609
U firmi imamo 3 racunara, i svi su umrezeni i preko servera povezani na NET (SBB) ... interesuje me koji je nacin da 2 racunara ogranicim na proveru mail-a iskljucivo?
Dakle, da ne moze nikakav link da radi, cak ni chat programi, tipa Google Talk, itd

Unapred zahvalan

Ukoliko se mail preuzima preko POP3 servera i salje preko SMTP servera sa nekom od apalikacija (npr. Outlook ili Thunderbird) onda samo instaliras neki npr. firewall na ta dva racunara i na njima dozvolis odlazne konekcije preko porta 25 (SMTP - slanje maila) i dozvolis odlazne konekcije na portu 110 (POP3 - primanje maila). Ukoliko je Goolge u pitanju i SSL onda moraju neki drugi portovi da se podese (ne znam ih napamet) ali je ista procedura.

Ukoliko se mail proverava i prima iskljucivo preko webmaila tj. browsera, onda je vec malo slozenija procedura. Naci neki program koji ce da dopusta pristup samo tom webmailu i preko porta 80 ili 443(SSL - HTTPS), dok ce sve ostalo da blokira.

Nesto u ovom fazonu, mozda neko ima bolja resenja meni je ovako nesto prvo palo na pamet :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno