Šta je novo?

Ogranicen pristup internetu, pomoc :(

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Prijatelji, imam problem. Izvinjavam se za malo duzi post, ali potrebna mi je konsultacija. Ako nemate zelje/vremena da citate ceo post, procitajte samo boldovano ;)

Preselio sam se u zemlju bliskog zapada i u studentskom domu (akademska mreza, Nemacka) imam definitivnu zabranu koriscenja bilo kakvih tornt klijenata, kao i pristupa/downloada *odredjenog* sadrzaja sa neta.

Po nekom ganc novom zakonu iz 2007.me, odredjeni "veliki brat" ima prava da posmatra sve sto odlazi/dolazi preko mreze, a iz prvih ruku (od "kaznjenika") sam cuo da to zaista i funkcionise. Kako da ga najbolje sprechim u tome?

Imam Ubuntu/XP kombinaciju, tako da dolaze u obzir svakakve kombinacije (ukljucujuci i virtuelnu masinu preko VMwarea). Umrezen sam integrisanom LAN kartom i mogu iskljucivo sa njenom MAC adresom da se konektujem (tako da menjanje/skrivanje MAC adrese ne pomaze), imam dinamicku IP adresu. Koristim standardni sigurnosni paket - FW + updateovi + AV. Po potrebi mogu da enkriptujem ceo HDD.

Bilo bi idealno ako neko zna za neku potpunu enkripciju podataka koja ide preko mreze, nesto slicno SSL-u, samo univerzalno. U banetovom tutorialu sam procitao da neki tor. klienti imaju enkripciju... da li je to dovoljno sigurno?

Nisam nikada bio paranoik, ali sad ne smem da eksperimentisem - pre nego sto ponovo krenem da surfujem, hocu da budem relativno siguran da nece biti posledica. U slucaju da ostane neka rupa u sigurnosti, ostacu trajno bez neta (akademskog, besplatnog), a moze se desiti da ostanem i bez kompa.

Hvala svima koji su nasli vremena da procitaju, a jos vece hvala onima koji daju neki predlog! Castim pice kad se vratim :bottle:

Vrh Dno