Šta je novo?

oficijelni GeForce 9800 GTX thread

errrr....What to say,shame on me.... 🙁

tako mi i treba kada se javljam na temama a ne pratim IT u toj oblasti.....

sorry for the offtopic...

i da... izvinjenje gx-x u i yooyo u koji su cak i nerava imali da prokomentarisu moju glupost....

Nemoj se zestish 🙂 Nema potrebe, cak ni za tim cinizmom 😉 Ko pitane skita. Pitaj oko tih 512 bita pa cemo ti odgovoriti. DX 10.1 zaboravi kao i nvidija, postoji mnogo razloga za zaborav 🙂

Jedno pitanje za sve prisutne. Radi li 9800GX2 na plocama sa Intel cipsetima ili mora Nvidia. Pitam to zato sto ATI 3870x2 radi i na neIntel plocama koliko je meni poznato. Prosto ne zelim da verujem da NVidia moze tako da ogranici svoj proizvod.

Jedno pitanje za sve prisutne. Radi li 9800GX2 na plocama sa Intel cipsetima ili mora Nvidia. Pitam to zato sto ATI 3870x2 radi i na neIntel plocama koliko je meni poznato. Prosto ne zelim da verujem da NVidia moze tako da ogranici svoj proizvod.

Radi i na intel cipsetovima.

'ajde expertu navedi mi i elaboriraj samo jedan!

1. Ni jedan novi engine niti refresh postojeceg nema i nece doneti podrsku za dx10.1 u skorijoj buducnosti. (od popularnijih tu je UE3, a ni predstojeci id tech engine 5/6 isto tako nece profitirati od tog zezanja. UE4 ce biti orijentisan ka konzolama (prvo) koje nemaju dx10 sposoban hardware)

2. Igre koje budu jednog dana u potpunosti podrzavale dx10 i dx10.1 ce biti takve da nece moci da se igraju kako treba na kartama danasnjice (i jucerasnjice) u dx10/10.1 modu, a nove karte iz nvidie ce u dogledno vreme dobiti dx10.1, tj. dobice ga kad bude bilo potrebe za time.

3. Iako je na papiru dx10.1 lep pomak, igre koje budu podrzavale doticni najnormalnije ce raditi i na dx10 kartama. Sem ako ne mislis da ce neko praviti igre iskljucivo za ATI karte, a ignorisati korisnike nVidia i na taj nacin sebi zabosti viljusku u oko.

4. dx10.1 se nece implementirati u igre dok i nVidia ne ubaci dx10.1 na svoje karte. Isto kao sto se se izvanredne mogucnosti tesselation jedinice u novoj generaciji ATI karti nikada nece iskoristiti u punoj meri zato sto ih nvidia nema.

5. Vista bas i nije nesto narocito popularna u svetu igraca sobzirom da igre rade losije pod njom nego pod XP-om.

Ne znam zasto sam ti uopste i odgovarao sobzirom da ces mi ti samo reci "daj link, gde to pise, otkud znas" itd. Pre nego sto to uradis, zamolio bih te za istu stvar, tj ako kontriras da takodje okacis linkove gde pise da ce dx10.1 biti zastupljen u toj i toj igri i tako to 😉

:wave:

PS. Nije poenta uopste da li je dx10.1 dobar ili ne, vec da li je on u ovom momentu i u nekoj skorijoj buducnosti potreban i da li samim tim daje prednost nekoj karti koja ga podrzava ? Naravno da je cool ako karta podrzava i dx10.1 to ne sporim, ali je bezveze uzimati dx10.1 na karti kao adut protiv karti koje podrzavaju "samo" dx10.

Poslednja izmena:
Mislim da je trenutna neisplativost DX-X-a i Viste u igricama sto puta prezvakana i da nema dalje potrebe za prepucavanjem.

Jedina isplativost .1 dodatka se mogla (ako se i uopste mogla) videti u DX-u 8.1. A i ubrzo posle toga stigao je i DX9 (Jun~Decembar).

... ali je bezveze uzimati dx10.1 na karti kao adut protiv karti koje podrzavaju "samo" dx10.

Naravno, ali real-time GI je svakako dobrodosao (ne znam koliko bounce-va ima onaj rt GI Ati Demo ? Ako neko zna nek kaze, mislim da recimo Shrek ima 2 bounce-a, ako se dobro secam). Lepa stvar je sto imas hw na kome mozes testirati svoju GI implementaciju sto nVidija nema trenutno.

Gde, sta... o cemu se radi? 🙂

Ako sam dobro razumeo, Ambient Occlusion kroz [WIKI]Screen_Space_Ambient_Occlusion[/WIKI] radi u Crysis-u, i to ga radi GPU u realtime-u.
A pre dve-tri godine je bio u fazi 'da napomenemo u nasem PDF-u da i na tome radimo" od strane nVidia-e.
HDRI je u praksi pokazao ati jos sa 9xxx karticama, evo ga sad palimo i gasimo u igrama.
Dakle, i GI ce jednog dana, ali ne pre omasovljenja raytracing efekata, sem ako ne izmisle neki novi algoritam. Bar ja tako gledam na to, ipak je to suvise tesko i za CPU da racuna 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno