Šta je novo?

Hardver Office mašine

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Boban712

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2005
Poena
320
Potrebne su mi nove 2 konfiguracije. Ništa zahtevno, bitno da su tihe i da se ne umrtve za par godina. Budžet nije problem, ali ne bih preterivao obzirom da je ipak office primaran.

Ako je za firmu, onda će morati originalni da ne razmišlja o zatvaranju iste. :D Da li ti možda odgovara Open Office, jer on ti je besplatan, a radi isti posao.

pita za hardversku konfiguraciju. ne pita za softver.

minimum 16GB RAM, ne treba jače od i5/R5, ploča neka osnovna koja podržava PCIe 4 preko CPU a da je sama ploča minimum PCIe 3, minimum 512GB SSD NVMe mada bih ja išao na 1TB, kršteno napajanje do 600W i kućište sa po jednim ventilatorom napred i pozadi
pa, ako neko ima konkretne predloge za tihe komponente neka javi

Poslednja izmena:
Ili npr:
Ryzen 4600g -11000 din
Asus a520m-k -6400 din
2x8gb kingston beast 3200 -4800din
ssd m2 500GB -4000-5000 din
Napajanje lc power 420H -3500din
Kućište po izboru
Okvirno oko 35000 din

Mi smo sad skoro uzimali za jednog kolegu.
55.000 sa licenciranim win11
ryzen 5700g sa 16gb + 512gb. Mislim da je ewe ili alti masina. na ewe sajtu je sada nisam pronasao

Imaš raznih varijanti od 22k din pa na gore..
Krecu sa ryzen 2400g/3400g(4/8core) ,8gb ram,256ssd.
Sad ako ideš na 512ssd ondma skuplje za 15e,ili ako je malo 8 treda,pa ides na 6/12 4650g npr 25k din.
Ili ako je dovoljno 8 treda,a fali rama i ssd 500gb,onda ides na tu varijantu 4/8core,16gb ram,ssd 500 26000 din...
Ima raznih akrobacija,samo treba da izaberes šta ti završava posao
To je što se tiče gotovih konfi,jer mi deluješ da neces da se zezas sa pakovanjem nekim..
Ono na kraju krajeva mozes i polovnjake da spakuješ za 100e,2200g,8 ram,ssd i to ce ti zavrsavati posao...ili pak ih ima spakovane za tu lovu

Kako ne ispunjava?Za kancelariju malo mu 4core i 8 rama?
Kao što su radili prethodnih 6 god,ima da rade i narednih.
Neznam šta se smatra pod kancelarijskim,a da ce u nekom korišcenju probiti 8 rama i nagurati 4 core na 100%.
Mada sam mu ja predlagao 4/8core jer nije neka razlika..malo to da rastereti.

Ja cu samo dodati da sam 2019 kupio dva polovna Lenovo Thinkcentre m83 sff, desktop racunara - Intel i5 4670, 8GB DDR3, 256GB Samsung 850 EVO. Racunari su 2016 godiste, kupljeni upravo za rad sa MS Office programima, surf, e-mail, bukvalno samo kancelarijski poslovi. Rade savrseno i dan danas, bez seckanja, kocenja i bez ikakvih problema savladavaju sve zadatke. Pre par dana sam instalirao i Win 11 na jedan od njih i radi kao podmazan - stavise imam utisak da je nesto brzi od Win 10....
Mislim da i danas moze da se kupi neka slicna brand name masina stara dve tri godine za manje para i koja ce duze i lepse da radi od pominjanih novih konfiguracija. I jos da mu ostane kusur para ako hoce da kupi legalan Windows. I jos nesto sitno za pivo.;)

Moje trenutne su iz recimo 2012 - 13 , u medjuvremenu stavio SSD i radilo odlično. Problem mi je što prrilikom restarta vrti onaj kružić sa win logom nekad i po pola sata, pa plus rikne slave običan hdd pa reko ajd kad je tako da napravimo nešto što će opet bar 7-8 god kršteno da radi

napravimo nešto što će opet bar 7-8 god kršteno da radi
u tom slučaju uzmeš nešto novo što ispunjava ono što sam naveo :) nikako polovno.
što se procesora tiče, verovatno može opušteno da prođe i3/R3 mada ko zna koliko zahtevne će biti office aplikacije i browser-i u nekoj daljoj budućnosti

Vrh Dno