Šta je novo?

oem

helen1

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
304
Pozz,
moze li mi neko reci sta to znaci OEM?
Npr.NERO OEM SUIT,
WIN XP HOME EDITION OEM PRODUCT
Negde sam procitao:90% ploci Prodaju OEM-covcima

Sta znaci ta skracenica OEM?

Original Equipment Manufacturer. Roba sa OEM oznakom ide na ugradnju u nove racunare i zato ne dolazi u fancy kutijama i sa dodatnim diskovima.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Original Equipment Manufacturer. Roba sa OEM oznakom ide na ugradnju u nove racunare i zato ne dolazi u fancy kutijama i sa dodatnim diskovima.

I kosta manje zbog toga, ali regularno moze da se proda samo uz parce hardvera.

helen1 je napisao(la):
moze li mi neko reci sta to znaci OEM?
Potpunosti radi, OEM verzije su znatno jeftinije ne samo zbog šarene kutije, slikovitog uputstva za samostalnu ugradnju od strane laika pa čak ni CDova sa igrama i drugih poklona, nego što obaveze prema kupcu preuzima onaj ko ga uklopi u gotov proizvod (system builder) a ne sam proizvodjač.

Takodje, nema se pravo na druge povoljnosti koje proizvodjač nudi, tipa upgrade po nižoj ceni (npr. Microsoft), tehnička podrška, produženi garantni rok (npr. Logitech oem samo 1 godina, a retail od 2 do 5 godina garancije)... itd.

ZorMi, nema tehnicke podrske za OEM? U konkretnim slucajevima ili je to standardno?
Tehnicka podrska uvek zna da li je uredjaj OEM ili kada im das serisjki broj, ali do sada ne znam nikoga kome je TP bila uskracena zbog OEM uredjaja...

Ako se pitanje odnosi na Microsoft proizvode, po svetu za OEM varijante podršku daje System Builder koji je instalirao software na PC i prodao ga kupcu (preciznije: ko je raspakovao kesicu sa hologramom). To čak i piše na OEM paketima. Kod nas je radi propagiranja legalizacije softvera kancelarija MSa prihvatila da daje telefonsku podršku i za OEM softver, valjda zato što retko koja naša firma ima stručnu i osposobljenu ekipu MCPova. Zasad...

Nazad
Vrh Dno