Šta je novo?

OEM Windows bez serijskog broja

Grodos

Poštovan
Učlanjen(a)
26.02.2017
Poena
54
Evo ovako, da ne dužim priču zašto i kako, došao laptop i uz njega instalacioni dvd windows-a. Serijski broj windowsa je sadržan u recovery particiji na hdd-u laptopa (pretpostavljam, pošto serijskog nema nigdje - ni na laptopu niti na kutiji/dvd-u windows-a). HDD na laptoptu je svoje završio i trebam da ubacim novi hdd i ponovo instaliram windows ALI nemam serijski broj da ga aktiviram. Kako da dođem do serijskog broja?
Hvala

Možeš dok ti je stari HDD bio priključen da izvučeš uz pomoć KeyFinder a ako dobro mislim, cd key se nalazi u BIOS-u i prilikom instalacije sam povuče cd key kada dođe vreme za to

Stari HDD više ne reaguje ni na šta :D Iz biosa ništa ne povlači, traži serijski kada je za to vrijeme a kada skip-ujem, u windows-u mi traži aktivaciju...

^ :D

Onda kontaktiraj proizvođača laptopa, objasni o čemu se radi, pošalji serijski broj šta već traže pa valjda bi trebalo da ti daju serijski?

Već jesam, još uvijek čekam na odgovor... Hvala u svakom slučaju

Nema nista od toga, niko od njih ne znam da daje te kljuceve na zahtev, vec ti kazu da kupis recovery media :) A oni skupi kao novi OEM key i vise. Ako uopste i salju ka Srbiji.

Ja sam cak imao slucaj na jednom laptopu da je W8 Pro, i da NEMA downgrade rights na W7 Pro!!! Iako MS kaze da W8 Pro uvek ima downgrade rights i da je to jedan od bitnijih razloga za Pro licencom - ali OEM odlucio da ne da takav key :)
A inace prodaje recovery media sa W7 za taj laptop! :)

Da li moze malo vise detalja koji laptop i koji windows?

Od W8 serijski broj se nalazi u BIOSU. Neki laptopi imaju nalepnicu ispod baterije.

Nije dovoljno da bude u BIOSu, imao sam laptop koji je trazio bas OEM instalaciju za tog proizvodjaca ili key za W8 normalan. Nije sam nista povlacio.

Desi se da OEM install disk ne sadrzi sve kljuceve. U W7 eri se to gledalo preko X15, X17 oznaka na nalepnici. Kod W8/8.1 i W10 nisam siguran.

Ima na forumu uputstvo kako skinuti OEM install sa MS sajta.

Desi se da OEM install disk ne sadrzi sve kljuceve. U W7 eri se to gledalo preko X15, X17 oznaka na nalepnici. Kod W8/8.1 i W10 nisam siguran.
Ima na forumu uputstvo kako skinuti OEM install sa MS sajta.
Nece OEM install sa Windows na tom racunaru :) I nema nalepnice sa kodovima, samo W8 Pro nalepnica, koliko se secam (sigurno nema ono sa key-em).
Sony je u pitanju, i zvanican odgovor jeste to - mora da se naruci install disk, ne dajemo kljuceve i ne moze preko MSa. I MS Support potvrdjuje da nema downgrade rights, iako je W8 Pro, za koji bi sve instalacije trebale imati downgrade rights.

Kupi drugi Windows, nije to skupo.:)
Kako je crko hard? Mozes probati da ga ubacis u zamrzivac i privremeno ga ozivis.

Poslednja izmena:
Sony krsh :) Recovery na W8-W10 uopste ne sadrzi Windows instalaciju, vec samo boot koji trazi image na disku. Lenovo cak ni nema taj image vec sve vraca sa C diska. Tako da ili kupis nov Windows ili probas jos jednom OEM instalaciju tog 8 pro :)

Note A Windows 8 customer who has multilanguage functionality cannot downgrade to Windows 7 Pro or to Windows XP Pro. This is because the multilanguage functionality is exclusive to Windows 7 Enterprise and is not available for a Professional edition.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno