Šta je novo?

Odziv na TFT monitorima - jednom za svagda :)

Bane R

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2000
Poena
810
Ajmo sad polako, jedan po jedan :). Jel vi vidite razliku u odzivu TFT monitora? Osim nekih, vidno prethodnih generacija (od pre 3.5godina i više) i još par monitora novijeg datuma (a pod ovim mislim na zadnjih 3.5 godina) ja se nešto i nisam nagledao razlike u odzivima na monitorima. Obično delim TFT monitora na one koji mi daju dovoljan odziv i na one koje ne bi korisito pa i da mi neko pokloni (obično viđene na starim notebook računarima).
Konkretan primer, 2.5 godine već koristim Samsung 171s i odzivom sam bio zadovoljan. Obično se nisam mešao u priče o tome koliko je koji monitor dobar, jer često budem napušen od raznih pametnjakovića, koji imaju monitor sa 12 ili 16ms i koji se često pitaju "kako je mogu da igram igrice sa toliko ghosting i bluringa" (obozavam ova dva nepostojeća izrara). Lm, da skratim, ćale je hteo TFT i ja sam mu prodao moj 171s i uradio sebi upgrade, uzeh 710t koji ima odziv od wooow 12ms, jeeee. Razliku ne vidim i ne treba mi, 171s je bio dovoljno brz. E sad, čemu tolika polemika o odzivima na TFTima. Ili, još bolje, hajde recite mi šta treba da radim da bi video razliku između prvog, koji ima 25ms, ovog novog koji ima 12ms i monitora na notebooku za koji niko ne zna koji odziv ima. Dakle, ne želim da pričam kako razlika u brzini ne postoji, samo vas pitam kako ja da je uočim :)? Odnosno, da li su hiljade postova vezanih za odziv monitora u stvari vredni toga.

Što se ostalih stvari tiče, kvaliteta slike i slično, jasno da je 710t od malo do mnooogo bolji od 171s.

Pa i ja sam se pitao to,posebno od kada sam kupio Nec-71vm 17-inchni tft,cija je brzina odziva deklarisana na 16ms.Ja radeci na njemu i prije svega gledajuci filmove i igrajuci igrice to josh nesto nijesam primijetio,naprotiv,moje ochi uzivaju:)Ovo mi je prvi tft koji posjedujem pa mozda i nijesam posebno merodavan da govorim tolliko o tome,ali da zakljucim-tft je uzivancija u odnosu na crt sta god da radim na njemu:)

ama ja pričam o poređenju među tftovima, dakle, nisi merodavan :)

ja pokusavam da tft-ove, iz profesionalnih razloga, delim na uzasne, ne igrive, igrive, na one na koje mozes da se naviknes i vise uopste ne primecujes blur i na one gde ga verovatno ne bi ni primetio. al' sad, mozda nazalost, a mozda je i to dobro s obzirom cime se bavim, ja sam na svakom dosada primetio blur. ono sto mogu da kazem za ove iz 12ms generacije je da, mozda zbog prilicnog vremenskog razmaka izmedju testiranja, ne bih mogao definitivno da kazem koji je brzi a koji sporiji. tj. svi u najgorem slucaju upadaju u onu pretposlednju kategoriju koju sam naveo, sto je super. kad dodju 8ms i ako sve bude u redu cenim da ce brzina kao disciplina postati potpuno nebitna (mozda ce nastati i nova kategorija "nemo's da vidis blur pa da se postavis na glavacke" :d) ili ce eventualno, uz pomoc nekih instrumenata za merenje, postati nesto sto stvara subjektivan utisak da je nesto bolje od neceg drugog - nesto slicno kao sada ne o/c-ovane grafcke sa istim cipom i klokovima. akademske razlike bez realne upotrebljive vrednosti, al' eto, neka je brza pa je faca. :)

evo ovako sam ja cuo i probao:
dakle ucitam neki word-ov dokument sa dosta teksta i kao skrolujem ga gore dole....
na 25ms kao vidis neko (recimo) zamucenje tokom skrolovanja, a kod 16ms i 12ms toga nema.... E sad, 'bem li ga ako to nekom smeta kada ionako ne moze da cita tekst dok skroluje....

Bahati [SiD] je napisao(la):
ja pokusavam da tft-ove, iz profesionalnih razloga, delim na uzasne, ne igrive, igrive, na one na koje mozes da se naviknes i vise uopste ne primecujes blur i na one gde ga verovatno ne bi ni primetio. al' sad, mozda nazalost, a mozda je i to dobro s obzirom cime se bavim, ja sam na svakom dosada primetio blur. ono sto mogu da kazem za ove iz 12ms generacije je da, mozda zbog prilicnog vremenskog razmaka izmedju testiranja, ne bih mogao definitivno da kazem koji je brzi a koji sporiji. tj. svi u najgorem slucaju upadaju u onu pretposlednju kategoriju koju sam naveo, sto je super. kad dodju 8ms i ako sve bude u redu cenim da ce brzina kao disciplina postati potpuno nebitna (mozda ce nastati i nova kategorija "nemo's da vidis blur pa da se postavis na glavacke" :d) ili ce eventualno, uz pomoc nekih instrumenata za merenje, postati nesto sto stvara subjektivan utisak da je nesto bolje od neceg drugog - nesto slicno kao sada ne o/c-ovane grafcke sa istim cipom i klokovima. akademske razlike bez realne upotrebljive vrednosti, al' eto, neka je brza pa je faca. :)
OK jovo, ali nisi reko ništa u vezi sa mojim postom. Kažeš da vidiš razliku, ja pitam: kako?

Meni se cini da na LG 19-ici 'malo razmaze' sliku u akcionim sekvencama pri gledanju filma.

SilentDEX je napisao(la):
evo ovako sam ja cuo i probao:
dakle ucitam neki word-ov dokument sa dosta teksta i kao skrolujem ga gore dole....
na 25ms kao vidis neko (recimo) zamucenje tokom skrolovanja, a kod 16ms i 12ms toga nema.... E sad, 'bem li ga ako to nekom smeta kada ionako ne moze da cita tekst dok skroluje....
MS Word će da otkriva razlike od po 200-300e među monitorima? Teško. Što se skrolovanja teksta tiče, ja vidim i na 25 i na 16 i na 12ms, a videću i na 8. Mogu se isti efekti videti na CRTu, samo ako se lepo pogleda (mada se podsvesno stvarno tesko može videti), ali je problem što smo svi mi odrasli na CRTu i mislimo da mora tako, a TFT je sporiji pa odma ne valja :).

Poslednja izmena:
Ama zasto svi pricate kad dodju monitori sa odzivom od 8ms,kad vec ima u BG da se kupi Samsung 913N?

Lično primetim razliku u razmrljavanju brzih pokreta samo izmedju sledećih klasa:

1. CRT monitor
2. bilo koji noviji 17" TFT monitor
3. bilo koji 19" TFT monitor (najnovije nisam video)

U okviru klasa mi svi deluju isto, a posmatrao sam 'zid' od 8 različitih TFT modela vezanih na isti PC.

Evo, npr. skoro pristigli Samsung 720T ima 25ms (ona PVA tehnologija), stoji pored 710TM od 12ms (TN tehnologija) i teško je uočiti razliku u odzivu, ali zato 720T ima primetno lepšu sliku i boje, a naročito ugao gledanja...

Ma ja mislim da je ta fama sa odzivom samo jedan veliki marketing. Mislim, jeste, to sve lepo, mozda cak neko i primeti razliku, ali ja sam imao priliku da vidim dva samsunga tft 17½ jedan do drugog, s tim sto je jedan imao 25ms odziv a drugi 16ms. Ja pravo da vam kazem nisam video nikakvu razliku, a bas sam probao. To mi je i bio cilj da vidim da li ima razlike. Pustio sam mu the fast and the furious i nema razlike, stvarno. Tako da bi meni jedan Neovo 17½ 25ms pao kao jedan best buy.

Ja sam vec pricao o tome da 12ms na lgu nije bas brze nego 16ms na lg-u...
i jedno i drugo je sasvim ok za filmove & igre...

ko je u životu video 0-1 TFT monitor, neka se ne javlja u ovaj thread, provaljen je na kilometar :)...

Ja cu ti najkrace reci, Bane, u cemu je (tvoj) "problem". Navikao si se na TFT matricu i to je to. Da si pre par nedelja/meseci, presao sa CRT-a i uporedio 171s i 710N (koji ti i nije najreprezentativniji primerak 12-ica, al ajde), garantujem da bi osetio tu razliku na ocekivan nacin. Nije tragedija, ali je ugodnije igranje na 12-ici u odnosu na 25-icu (dok se na nju ne naviknes). Kao na one linije na trinitronu, udubljen ekran i sl. i 171s je sjajna 25-ica, ali probaj da se igras na nekim starijim (pa i mnogim novijim) 19" TFT-ovima sa odzivom od "oko 25ms" :)

Evo ja imam jedan uzasan 710V 25ms i sasvim sam zadovoljan. Duhovi?? :d Ja stvarno neznam sta je to... Pre toga sam imao neki Benq 15" koji je takodje bio 25ms i nikada nista nisam video. Ponekad odem kod burazera i igram NFSU2 na LG 1920 koji je 12ms i nisam video razliku bar u vezi tih duhova ne znam ni kako izgleda to. E sad ovi sto kazu da vide razliku moguce je sve. Meni su u vojsci otkrili da ne razlikujem crvene boje valjda sam daltonista :D sigurno je to razlog sto ne vidim duhove... A znam i jednog tipa koji peva i svira ponekad u kafani. :bottle: Kaze da ima apsolutni sluh...

Bane® je napisao(la):
OK jovo, ali nisi reko ništa u vezi sa mojim postom. Kažeš da vidiš razliku, ja pitam: kako?
aaa mislis tehnicki. :)
pa najlakse ti je da udjes u neku igru (pozeljno fps da bi mogo da mrdas misa kako hoces) nadjes deo gde je nesto tamno pored neceg svetlog i mrdas. e sad, ako je blur tolki da "nesto" ostaje na ekranu i kad zapravo vise nije tamo onda je to ghost - to je ono sto ja zovem uzasno. :) a ako se ta granica izmedju svetlog i tamnog samo malo razmaze to je onda mali blur. ja kad testiram zapravo odigram par rundi q3 i malo vise rundi cs :d i vidim kako izgleda igrati na monitoru, pored toga sto notiram koliko tacno ima blura na nekoliko mesta koje znam napamet. zato su mi kategorije onakve, mozda deluje da ih ima puno, al' u sustini su prilicno "labave", a opet korisne (bar tako mislim ;)) jer je citaocu lako da se pronadje u njima.
mozda ce ti ipak biti najlakse da probas ovo programce koje ce ti cak dati i neku numericku vrednost. ;)
http://www.benchmarkhq.ru/fclick/fclick.php?fid=302

Jedan monitor mi bio povezan na d-sub, drugi na dvi, imao ovo programče, igao se malo (cs). Ništa vredno spomena nisam otkrio, nažalost. Nisam razočaran, daleko od toga da sam i nešto očekivao, ali čisto ono da se zna da mislim da su priče o odzivu glupost. Rečenicu, dve i dosta je. Mada, imam TFT 2.5 godine, notebook isto tolko, mobilni, pda, (ne prodajem, no se hvalim :D), što max kaže, verovatno sam se jednostavno navikao i to je to.

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
Jedan monitor mi bio povezan na d-sub, drugi na dvi, imao ovo programče, igao se malo (cs). Ništa vredno spomena nisam otkrio, nažalost. Nisam razočaran, daleko od toga da sam i nešto očekivao, ali čisto ono da se zna da mislim da su priče o odzivu glupost. Rečenicu, dve i dosta je. Mada, imam TFT 2.5 godine, notebook isto tolko, mobilni, pda, (ne prodajem, no se hvalim :D), što max kaže, verovatno sam se jednostavno navikao i to je to.
Zasto imam osjecaj da si dok si pisao ovaj post tuzno gledao u svoj tft
:d

zoran l je napisao(la):
Zasto imam osjecaj da si dok si pisao ovaj post tuzno gledao u svoj tft
:d
Sve što sam mislio, već sam napisao, a ti, ako već pametnija posla nemaš, "osećaj" šta ja mislilm... Ti sad lepo naočare na uši, pa od početka threada, slovo po slovo, pa će ti sve biti jasno šta ja mislim o tftovima, o 171s, 710t i ostalim stvarima...

Poslednja izmena:
O, kako je lepo biti glup :) (copyright Djoka Bordjevic, pardon, Bora Djordjevic ;) )

Ponekad se stvarno treba prepustiti "momentu" uzivanja i za*bati tehnicke specifikacije. Svi mi trazimo neko savrsenstvo dok nesto ne kupimo, posle zapadamo 7 dana u apatiju kada doznamo sve "mane" kojih nema u brosuri proizvodjaca, a nakon toga nam prelazi u naviku i gotovo postaje svejedno...

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
Sve što sam mislio, već sam napisao, a ti, ako već pametnija posla nemaš, "osećaj" šta ja mislilm... Ti sad lepo naočare na uši, pa od početka threada, slovo po slovo, pa će ti sve biti jasno šta ja mislim o tftovima, o 171s, 710t i ostalim stvarima...
Naocare na ochi,ne na ushi kao prvo.Kao drugo,procitao sam sve fino pa i ako ti ne odgovara to sto sam napisao,a nista zajedljivo nije bilo,ti me savrseno ignorishi ili zamoli da batalim-i nema problema.A sto se tiche ostaloga,te fore ostavi za kucu ,nema potrebe da izigravash facu,barem ne kada sam ja u pitanju.

Pitam se zasto li imam osecaj da je bar pola ljudi na forumu CORAVO ili da lupa gluposti???

Recimo da koliko toliko upadam u kategoriju da napišem nešto na ovom thredu(0-1...pa malo više). Imao sam priliku da prodam, a samim tim i tih nekoliko dana (poslednjih dana decembra) probam sledeća tri modela: Samsung 510N, Samsung 710N i Samsung 710V. Nisam imao vremena da guram neki "ultra brzi" FPS jer to i ne stavljam kao standardnu instalaciju, ali zato sam sa zadovoljstvom instalirao oba dela NS-Underground-a :D . Iskreno osim razlike u dijagonali i dizajnu neke druge opipljive razlike nisam video. Igra mi je svuda radila OK (fun sam ipak NSU 1). E sad neki ovde pominju ugao gledanja, geometriju...ali ti si lepo postavio pitanje "ODZIV... da li ima razlike jer je ja ne primećujem". Slažem se sa tobom prijatelju, ni ja. Možda je to i zbog toga zato što na mom Acer Laptopu svaka ozbiljnija (brža) igra natera ekran da zatreperi (filmovi rade ok). Neko reče (čini mi se Maxa) da ovo (Samsung N i V klasa) nisu reprezentativni uzorci. OK, verovatno je tako, ali meni je sasvim ok da posle testiranja data 3 monitora u rasponu od nekih 4,5 dana zaključim da bih bio zadovoljan svakim od njih. Jer ma koliko igra bila "brza" ja jednostavno ono neprijatno zamućenje i treptanje, koje imam na svom Aceru, ne vidim. Ovo je samo moje mišljenje...verovatno će sad da uslede prozivke, ali... Toliko od mene i
Pozdrav. :wave:

GoranM je napisao(la):
Pitam se zasto li imam osecaj da je bar pola ljudi na forumu CORAVO ili da lupa gluposti???
Ovo je sajt o rachunarima,nijesu ni filozofski teski za pronaci,potrudi se malo.Neko zna vishe,neko manje,pojma nemam koliko ti znash,ali nema potrebe da budesh nepristojan.

GoranM je napisao(la):

Ja prihvatam varijantu da sam ćorav :D , ali ja stvarno ne vidim neku razliku između monitora iste dijagonale...

Poslednja izmena:
bane, ja sam primetio razliku izmedju LG-a 1710b i ovog adi-ja, upalio quake3 i vidim lepo za nijansu veci ghosting na adi-ju.
al buduci da ne zivim od FPS-ova, nije mi bilo toliko bitno

Najbolji nacin da ocenis odziv je da stavis crt monitor i tft zajedno :). Ja imam 710T i razlike se vide bez problema. Pocev od pomeranja misa i prozora po ekranu, preko skrolovanja texta, do zamucivanja textura u igricama prilikom kretanja. Sve se lepo vidi i razlike su uocljive. E sad, verovatno je teze porediti dva TFT-a na ovaj nacin, ali lepo uzmes prvo jedan tft sa crt-om, pa drugi tft i crt, pa vidis koji vise odudara...

Inace, navika je cudo, ili su ljudi slepi kao sto je Goran rekao :d

Sto se mene tice, najvise me nervira sto se mis ne krece skroz glatko, i sto text oce da menja boje kad se skroluje u nekim kombinacijama boja (yebem ti moderne tehnologije u kojima su ovo dozvolili :d), igre i nisu tako kriticne, taman dobijes extra fps kad iskljucic AA i max detalje na texturama :d

Bane® je napisao(la):
Ništa vredno spomena nisam otkrio, nažalost.
mislim da je problem u ovome "vredno spomena". ;) oko toga sta je blur i koliki je bi se mozda i dogovorili (jednom za svagda! :d), al' sta je za koga vredno spomena se nikada necemo dogovoriti i ne vredi ni pokusavati - jednostavno previse je varijabila. a jedna od njih je i moc navike, koja zajedno sa licnim potrebama cini da ce SVAKI monitor NEKOME odgovarati kakav god bio.

Bad MF je napisao(la):
Najbolji nacin da ocenis odziv je da stavis crt monitor i tft zajedno :). Ja imam 710T i razlike se vide bez problema. Pocev od pomeranja misa i prozora po ekranu, preko skrolovanja texta, do zamucivanja textura u igricama prilikom kretanja. Sve se lepo vidi i razlike su uocljive. E sad, verovatno je teze porediti dva TFT-a na ovaj nacin, ali lepo uzmes prvo jedan tft sa crt-om, pa drugi tft i crt, pa vidis koji vise odudara...

Inace, navika je cudo, ili su ljudi slepi kao sto je Goran rekao :d

Sto se mene tice, najvise me nervira sto se mis ne krece skroz glatko, i sto text oce da menja boje kad se skroluje u nekim kombinacijama boja (yebem ti moderne tehnologije u kojima su ovo dozvolili :d), igre i nisu tako kriticne, taman dobijes extra fps kad iskljucic AA i max detalje na texturama :d
HM? Je l treba u signature da stavim da poredim TFTove međusobno?!? E ovako, zamisli da CRT ne postoji... Ko što i ne postoji za mene, osim kad se ode do igraonice :).

Alo bre, ko vidi razliku vidi, ko je vidi, ne vidi :)

Sto kaze bane, ko je imao/ima jedan TFT monitor ikada, neka ne prica, treba videti vise komada da bi se skapirale razlike.

A razlike ima, sto u brzini sto u kvalitetu prikaza.
Brzina se vidi kad god se nesto pomera na ekranu, sto kontrastnije povrsine, to se bolje vidi. Ali, ne znaci da ako je neki monitor star, da mora da bude i spor.
Vidjao sam par modela matorih 15"tica pogotovo koje su i za danasnje pojmove prilicno brze. Sa 17"ticama vec teze, poznato je da se veci monitori teze prave brzima, dok 19"tice i vece nikada nisam video dovoljno brze.
Tri 20-21" modela sam video, ViewSonic, Sony i Apple ali su sva trojica extra spori za pojmove brzih 15"tica i 17"tica.
Ali ih vlasnici obozavaju, rade ljudi druge stvari osim igranja igri i bole ih uvce. :)

Pozdrav!

Vrh Dno