Šta je novo?

Odstojanje TFT monitora od ociju

BOOGIEMAN

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2005
Poena
320
Znam da je kod CRT monitora preporuceno odstojanje ociju od ekrana 72 cm,
a preporuceni refresh rate preko 85 Hz.

Kakvi su ovi parametri za TFT monitore (ako uopste imaju osvezavanje) ?
Na kojoj udaljenosti vi drzite (TFT) monitore od ociju ?

Inace jos uvek nemam TFT, pa rekoh da se raspitam pre nego sto ga kupim

oci su mi na 40-60cm od 19" tft-a i nemam problema sa zamorom istih kao sto sam imao sa matorim crt-om koji je doduse bio teski krs....

Kao prvo, otkuda informacija da odstojanje od CRT-a treba da bude 72 cm? Mislim mozda za neki 26" :), ali za 17-19" mislim da je dovoljno jedno 50 cm... Shto se tiche LCD-a, sam po sebi on ne treperi, tako da nema osvezavanja (bar ne u takvom smislu kao kod CRT-a). Problem kod LCD-a je u jarkosti, tako da se ne preporuchuje sedeti pred LCD-om kada je svetlo u sobi potpuno ugasheno.

Ja sam dugo gledao crt 17" sa oko metra udaljenosti, i kad sam presao na 17" tft promenio i sto (tj. konfiguraciju sedenja :D) i gledam u tft sa oko 50-60cm i preblizu mi je, pa se instinktivno odaljavam od monitora pa mi je mis na ivici stola pa mi ruka visi sa stola, tj ledbi u vazduhu, pa me zglob boli, kad radim sklekove bas ume da zaboli, ma muke bre :d :d :d

Inace, sto rece zerbah, jako je bitno da je soba dobro osvetljena, inace je nepodnosljivo raditi za tft monitorom...

BOOGIEMAN je napisao(la):
Znam da je kod CRT monitora preporuceno odstojanje ociju od ekrana 72 cm,
a preporuceni refresh rate preko 85 Hz.

Kakvi su ovi parametri za TFT monitore (ako uopste imaju osvezavanje) ?
Na kojoj udaljenosti vi drzite (TFT) monitore od ociju ?

Inace jos uvek nemam TFT, pa rekoh da se raspitam pre nego sto ga kupim

U principu treba da su ti oci na na oprilike na dve dijagonale od ekrana. Ako imas zdrave oci (ono sto kazu 20/20) videces sve ostro bez zamaranja ociju i ckiljenja u ekran. Ako to ne mozes, a ti malo priblizi.

Sto se refresh-a tice, default je 60Hz, sto narocito ako koristis DVI konekciju je sasvim OK. Ako ides preko analogne konekcije, 60Hz je OK, 75Hz je mozda za nijansu bolje.

Ali sve u svemu, sto se zamaranja ociju tice, cak i 60Hz analogno na LCD je NEUPOREDIVO bolje od bilo koliko Hz na CRT-u i tacka.

A kad sam vec naceo temu, da pitam jos nesto.

Ima li smisla koristiti Screen Saver-e na TFT monitorima ? Mislim, oni nemaju katodnu cev i sl. pa cak i ako mi stoji nepomicna slika ceo dan nista ne bi trebalo da im fali ?

Sto se tice odstojanja kad se gleda u monitor, to je uzeto zbog katodne cevi i principa na kojem rade CRT monitori kao i obicni TV ekrani (citaj negativnog uticaja elektrona na oci)
TFT monitori rade na totalno drugom principu on CRT tako da se kod njih elektroni ne emituju i tako da nema potrebe za nekom odredjenom razdaljinom za gledanje u ekran tft-a. Neki tft ekrani umeju da budu mnogo svetli kao kad uklucis magic brite opciju na samsung crt monitorima tako da je onda malo nezgodno gledati u njih kad je totalni mrak u sobi ali to se da podesiti u drajverima ili na samom monitoru. Tako da nemoras brinuti brigu oko toga da li ti je sto veliki za jednu tft 19 sto se tice udaljenosti od tvojih ociju.
Bar je tako u teoriji.

Sto se osvezavanja tice tu ti ide ona stara sto vece to bolje mada je to opet totalno drugacija prica od one na crt-u. Mada i to osvezavanje neko vidi a neko ne tako da ti jedino preostaje da odes u prodavnicu i pogledas par razlicitih modela pre nego kupis bilo sta. (Ja recimo na crt-u poludim kad vidim 60hz jer mi sve treperi pred ocima i tek na 85 bude sve ok dok par mojih drugara pice 60hz i neprimecuju nista cudno. Za tft to je totalno drugacija prica posto neznam na kojoj sam hercazi gledao kod par drugara ali mi nigde nije trreperela slika)

a sto se tice skrin sejvera to stvarno neznam sta da ti kazem mislim da sam negde cuo da i tft monitori gube na vrednosti osvetljenja vremenom tako da kapiram da ako hoces da ti duze traje...

Poslednja izmena:
stereo je napisao(la):
TFT monitori rade na totalno drugom principu on CRT tako da se kod njih elektroni ne emituju i tako da nema potrebe za nekom odredjenom razdaljinom za gledanje u ekran tft-a.

Ma sto dalje to bolje... Naravno, ne sme da bude toliko daleko da jedva citas i ckiljis jer ce se tada ocni misici vise zamarati.

A sto dalje zbog toga sto je onda fokus oka na vecoj daljini pa ako dugo vremena provodis za ekranom u principu su nesto manje sanse da ces ostetiti vid nego kad imas ekran na manjem odstojanju.

BOOGIEMAN je napisao(la):
A kad sam vec naceo temu, da pitam jos nesto.

Ima li smisla koristiti Screen Saver-e na TFT monitorima ? Mislim, oni nemaju katodnu cev i sl. pa cak i ako mi stoji nepomicna slika ceo dan nista ne bi trebalo da im fali ?

Sve je to potrosacka elektronika, garantovano vreme rada za tft je ja mislim oko 40.000 sati, to je oko 4 godine neprekidnog rada... pa ti sracunaj kada ces da ga menjas :D Ne znam da li gube osvetlenje, ja to prvi put cujem, neka iskustva?

MrSa je napisao(la):
Sve je to potrosacka elektronika, garantovano vreme rada za tft je ja mislim oko 40.000 sati, to je oko 4 godine neprekidnog rada... pa ti sracunaj kada ces da ga menjas :D Ne znam da li gube osvetlenje, ja to prvi put cujem, neka iskustva?
Pa racunaj da "lampa" izgubi do kraja radnog veka nekih 10-15% na jacini osvetljenja, ali to je zaista malo, tako da se tesko primecuje.

Hmm, sad sam skinuo manual za monitor koji bih kupio.
Sudeci po ovome sto pise, screen saveri su pozeljni:

What is Image retention ?
During normal operation of a LCD panel, pixel image retention doesn't occur.
However, if the same image is displayed for a long time, a slight difference
in electric charge accumulates between the two electrodes which encase
the liquid crystal. This may cause the liquid crystal to build up in a
certain areas of the display. Thus, the previous image is retained
when switching to a new video image. All display products, including LCD,
are subject to image retention. This is not a product defect.

Poslednja izmena:
Koliko se secam, bilo je sledece pravilo :
dijagonala (cm) x 2.5 = min odstojanje.
Barem su meni tako profesori u Tesli objasnjavali, a pri tome su i napominjali stetan uticaj Crt na oci i okolinu.

Ma kakvo crno 2.5x odstojanje.... na metar i kusur od 19toincnog TFT-a? Rastojanje nek bude oko 1.5x<>2x i mislim da problema nece biti.

Sto se tice saver-a, u principu mogu ali bezite od tamnih, bolji su svetli skroz suprotno CRT-u.

Misko je napisao(la):
Ma kakvo crno 2.5x odstojanje.... na metar i kusur od 19toincnog TFT-a? Rastojanje nek bude oko 1.5x<>2x i mislim da problema nece biti.

Sto se tice saver-a, u principu mogu ali bezite od tamnih, bolji su svetli skroz suprotno CRT-u.

Pisao sam o crt-u, ne o tft-u.

imam 17" 713n, 1280*1024@75Hz
i odgovara mi 45-65cm

dexyno

imam lcd samsung syncMaster 710v 6 meseci i stoji mi na rastojanju od nekih 60 cm i za sada nisam imao problema...

Odstojanje ti zavisi od toga šta radiš (da li čitaš tekst, gledaš film...), odnosno od veličine onoga na šta ti je oko fokusirano. Na koliko god da ti je rastojanje, treba da ga menjaš, da bi cilijarni mišić menjao tonus (cilijarni mišić je vezan za sočivo preko ligamenata, pa preko njega u stvari i vršimo akomodaciju). Čak i kad si u zatvorenom prostoru dugo, treba izaći napolje (ali to te mrzi, naravno). To je ono što možeš da uradiš. Ostalo će ti doći sa godinama (gubitak elasticiteta sočiva zbog nakupljanja proteina...)... ;)

Poslednja izmena:
lol ja sam preko metar udaljen od monitora a imam Samsungov 710N,odlicno vidim i sa metar udaljenosti i sa 50 cm,rezolucija 1280x1024.

tft bi trebalo da manje zrachi od crt monitora jer ima neonke umesto katodnog"topa" tj.cevi.A kokliko manje-nisam nashao....zna li neko?

U vezi Screen Savera i TFT:

Kod TFT-a se trosi LAMPA koja ima odredjen broj radnih sati, prema tome nista se ne stedi dokle god je ukljucen. Jedina stednja je da stavite da se monitor gasi posle par minuta kompletno.
Sto se tice zamene lampe i to je moguce, ali neki proizvodjaci kao npr. Viewsonic daju istu garanciju i na lampu i na monitor, dok drugi daju 3 godine na monitor, a na lampu svega godinu dana. Dakle, citajte sitnim slovima sta pise u garantnom listu.

TFT lampe nisu neonke, jer da jesu slika bi treperila gore nego kod CRT-a.

TFT ne zraci odnosno nema elektromagnetno polje kao CRT.

Poslednja izmena:
Ma rasturao sam ih..Mislim da je isti princip..ali da su nadogradjene da ,naravno, ne predstavljaju klasicne neonke.Ma nije ni bitno,ionako nisu nikad uspeli da usavrse taj princip pa je i paleta boja siromashnija u odnosu na crt.Ova nova tehnologija sa led diodama(sad ce @audio da skoci i kaze:"nisu to prave led diode":D) obecava i upogledu kvaliteta slike i cene.Ja imam stari dobri WiewSonic g810(graphics series) 21'', koji odvaljuje kakvu sliku ima i necu da ga menjam za neku tft kantu :D.Za razliku od samsunga i ostalih crt monitora koje sam imao ovaj mi ne zamara oci.Sa prethodnim modelima sam imao problema pa mi je chak i kapilar u oku pukao od naprezanja posle par sati.Sa WiewSonic-om nemam nikakvih problema i prezadovoljan sam.Znaci i da kvalitet monitora utiche dali trebash da se odmaknesh pola metra ili da bezis od njega kao djavo od krsta :D

Znaci i da kvalitet monitora utiche dali trebash da se odmaknesh pola metra ili da bezis od njega kao djavo od krsta

Da, ali pošto je čovek pitao za TFT, kvalitet monitora i njegovo odstojanje od očiju nemaju veze jedno sa drugim.

DARK SIDE je napisao(la):
Sa prethodnim modelima sam imao problema pa mi je chak i kapilar u oku pukao od naprezanja posle par sati.Sa WiewSonic-om nemam nikakvih problema i prezadovoljan sam. :D
LOL :d Ja se ne secam poslednji put kad mi je samo jedan kapilar bio naprsnut :p

Da, ali pošto je čovek pitao za TFT, kvalitet monitora i njegovo odstojanje od očiju nemaju veze jedno sa drugim.
Da,ali je se pricha rastegla i na crt.Prijavi se za status"moderatora" :D.Jaksha bi se odushevio....

sve je vec receno, no 2c.
kod crta je bitan kvalitet same slike, moze neki put na losim monitorima 85hz da bude losije nego 75hz, jer zamuti sliku. i sama ostrina ume da bude losa kod dosta sadasnjih crt modela, jednostavno slika je mutna. onda ti nista ne pomaze.

TFT ja ne videh neostar, ali nisam ih se bas puno nagledao, nazalost.
u principu dobar CRT monitor kod ljudi koji dosta vremana provode pored kompa je mozda i najbitnija stavka, za zdravlje glave.

kod CRT sto si blize, to te fotoncici jace pice, ali su slova blize. u stvari kakva je vrsta elektronskog zracenja iz cevi, to ne znam. ali kazu da zraci, dosta.

zato je TFT keva, mozes da buljis u njega kao cora na 1 mm, ako ti odgovora. sigurno da manje zraci. ali je kontrasniji. sto se da podesiti.
a pravilna udaljenost od monitora, to varira od oka do oka. ja mislim da imam normalan vid, i gledam uglavnom u 17` sa oko 50mm u proseku, u zavisnosti sta radim. kada citam blizi sam.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno