Šta je novo?

Određen forumom Problem s ostvarivanjem pune internet brzine od 20mb

kolega

Cenjen
Učlanjen(a)
28.09.2011
Poena
170
Danas sam presao sa Eunet 5/1 paketa na Eunet 20/1 paket, dobio obavestenje da je brzina povecana, otisao na Speedtest i imam sta da vidim, jedva 11,xx MB. Torrent skida max 1,1 MB/s.

Uz sve to me vec par meseci drka ruter (neko TP Link smece) i svaki put kad hocu da udjem u 192.168.1.1 moram da ga resetujem (ne restartujem), i onda palim i gasim par puta da bih otvorio podesavanje. Sada sam to uradio, i dosao sam do sledecih podataka:

Downstream Upstream
SNR Margin
:
6.0 11.7 db
Line Attenuation
:
18.3 11.4 db
Data Rate
:
13161 1023 kbps
Max Rate
:
14224 1207 kbps
CRC
:
13 0

Nakon Googleovanja, video sam da moja udaljenost od centrale (Line Att), prema ovom podatku od 18,3 db, iznosi oko 1200 metara, i trebala bi maksimalna brzina da bude od 21 do 22 MB. Medjutim, SNR mi je nizak a CRC je nabrojao za 20ak minuta sto sam bio u podesavanju 13.
Sada trenutno ne mogu opet da udjem u podesavanja routera bez da ga opet resetujem.

Da li neko zna u cemu moze biti problem?
Sutra cu zvati tehnicku podrsku Euneta, jer mi je ******ski da placam 20MB a da mi se isporucuje 11. Uz to, u ugovoru nigde nije pisalo DO, nego 20mb...

Ima li nesto sto mogu sam da uradim?data rate.pngbrzina.jpg

Писало, не писало, нико не гарантује брзину па само тај детаљ не значи много, осим да можда покушаш да замениш пакет за неки спорији. Једино што можеш је да провериш какве су твоје инсталације по стану/кући од уласка тлф кабла до рутера. Најбоље да рутер повежеш одмах на почетку, откачиш све остало (нарочито телефоне) и измериш брзину и однос сигнал-шум. Друго што мораш да урадиш је да тражиш други рутер, тако не сме да се понаша па је можда и он проблем. Оно што Еунет може је да појури Телеком да провери твоју парицу, можда то може бар мало да оправи сигнал.

Имаш ISDN? Да ли је све добро повезано?

Poslednja izmena:
Pa za test je bolje da izbaci ruter iz jednacine.

Мислиш да пребаци у bridge mod и прави конекцију на компу? Не знам колико рутер може да смета а и не знам да ли онда може да види параметре па остаје само обично тестирање. Сада се види да има брзину коју може да има, једино да се мало оправи ако може провером саме кућне инсталације.

Imam ISDN, da. Evo, sad opet kad hocu da udjem u podesavanje routera imam NO DATA RECEIVED. A svaki put kad ga resetujem moram da strepim da li cu moci da udjem u podesavanje kako bih podesio internet konekciju...

Sta mi onda savetujete da radim? Kako da izbacim router iz jednacine?

Каква ти је кућна инсталација? Да ли имаш неки лабав и сумњив кабл, да ли си све исправно повезао, да ли кабл долази са бандере или имаш добру инсталацију до тебе? Ја бих у сваком случају тражио да замене рутер јер не сме тако да се понаша. Имао сам давно неки TP-Link и није имао проблема, све је нормално радило, тако и сада овај HG520i ради без грешке.

Sve je dobro spojeno posto je tako vec par godina i nije pucala veza. Razlog zasto nisam presao na Telekom je upravo taj sto je na Eunetu veza bila super stabilna. Juce mi je jednom pukla, tek nakon sto sam resetovao ruter. Sada je problem u tome sto nemam 20 mb, a prosto ne mogu da poverujem da ne mogu to da izvucem s obizrom da sam skoro u centur grada (Subotica), i da na netu pise da je manje od 20db outstanding udaljenost.

Onda cu prvo da zamenim router pa da vidim sta se onda desava. Sta mi jos moze praviti problem sem udaljenosti? Je l' moguce da je neki moj kabal?

Zamenio sam router u Eunetu, dobio sam neki Kasda, i sada dobijam sledece podatke:
Downstream Upstream
Line Coding(Trellis): On On
SNR Margin (1 dB): 6.1 16.3
Attenuation (1 dB): 17.5 11.0
Output Power (1 dBm): 18.2 13.3
Attainable Rate (Kbps): 15696 1451

Download je porastao sa 11,17 na 12,31 Mb, sto znaci da mi je router krao nesto vise od 1Mb, uz to sto me *****avao i nije davao pristup podesavanju. Pokusao sam i da spojim DSL direktno u zid, bez ISDN kutije, i rezultat je neznatno bolji (0,04 Mb), sto znaci da ona nije problem.

Da li postoji jos nesto sto mogu da uradim, ili jednostavno moja parica ne moze da izvuce punih 20 Mb? Ako je tako, ima li neko koga mogu da cimam da mi to resi? Sad skida 1450kb sa nvidie, sa 2000 bih bio zadovoljan (sto se mene tice, to je 20MB na dslu).nova brzina.png

Poslednja izmena:
Ja sam takodje kod Eunet-a. Trenutno imam 15/1. Hteo sam da idem na 20 ali jednostavno parica(infrastruktura) mi ne dozvoljava vecu brzinu imao sam stalne prekide interneta. Takodje sam imao problem sa ruterom i meni su dali taj Kasda ruter. Po njihovoj prici ni sa njim ne bih mogao da doguram na 20/1. Brzina skidanja sa Torrenta ide i do 1.5 Mbs.

4323392762.png

Poslednja izmena:
Da li postoji jos nesto sto mogu da uradim, ili jednostavno moja parica ne moze da izvuce punih 20 Mb?
Ne može ništa da se uradi. Suviše si daleko od centrale. Traži od Euneta 10/1 paket, kako bi plaćao brzinu koju sad imaš.

Nazad
Vrh Dno