Šta je novo?

Odose cene Memorija pravo pod oblake!!!

lucky2001

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2002
Poena
620
Sto li se ovo desava ,sta mislite dokle ce se penjati.
Jis malo pa tacno duplo!

Ovo je post za Bench clubbing, a ne za domace trziste...redirekcija sa DT-a ce stojati do veceras...

Sto se tice teme, lepo kazu da je velika nestasica cipova, zato cene skacu.

Poslednja izmena:
Ma da opet nije, k'o prošli put, izgorela neka fabrika? :exploder:

daj nemoj zezati... moram da proverim cene na yu.oglasima ako jos ima nesto da pazarim :)

Pomeraju se proizvodnje lagano u smeru DDR2 memorije, pa se smanjuju kapaciteti za staru DDR memoriju. Winbond je bio npr. objavio da se povlaci iz ovog starog segmenta.
Kad smo vec tu, je li neko zainteresovan za Mushkin 3500 Level2 i za jedan muski bicikl sa korpicom pozadi (nove gume)?? :d

silverglider je napisao(la):
Kad smo vec tu, je li neko zainteresovan za Mushkin 3500 Level2... :d

Car, verovatno... :d

Kad smo vec tu, je li neko zainteresovan za Mushkin 3500 Level2 i za jedan muski bicikl sa korpicom pozadi (nove gume)?? :d

Pa, imas bicikl sa korpom i memorijom, koji radi na CL2. :D
To se ne prodaje tek tako. :p

Auuu, sad gledam...PQI 256MB PC3200 55e !!!!!

heh;]

Zoni je napisao(la):
Samsung je rakao da smanjuje proizvodnju memorija, da bi se prebacio na razne vrste flash memorija

Takodje, bila je najavljena otprilike u isto vreme i tuzzba za Samsung i Infinion ( ne znam ko ih je i zashto tuzzio)
.. mozzda skupljaju pare za sudske troshkove, pa zato izazivaju nestashicu memorije :d

pozdrav

Pomeraju se proizvodnje lagano u smeru DDR2 memorije, pa se smanjuju kapaciteti za staru DDR memoriju. Winbond je bio npr. objavio da se povlaci iz ovog starog segmenta.

meni treba samo korpa :D da je namontiram na moj tricikl :d

Prosto neverovatno kako skacu cene memorija (i mene su poprilicno iznenadile). Sad kome crkne memorija, moze da se slika...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Prosto neverovatno kako skacu cene memorija (i mene su poprilicno iznenadile). Sad kome crkne memorija, moze da se slika...

Sta sad? Da prodam svoju dok ne crkne ?! :D
Ala ce se mnogi opariti sada...

kUdtiHaEX je napisao(la):

Eto dobre ideje! Cena CFa je niza od DDRa, pa moze covek da se slika do mile volje i kada popuni karticu kupi novu :D

npetar je napisao(la):
Sta sad? Da prodam svoju dok ne crkne ?! :D
Ala ce se mnogi opariti sada...

Ja sam ovo majstorski odradio. Kupio 2X256 Mb V-Data DDR400 za 2X30 Evra pocetkom februara, tako da sam sada pod garancijom. :banana:

lucky2001 je napisao(la):
Sto li se ovo desava ,sta mislite dokle ce se penjati.
Navodno su PC OEM proizvodjači otkupili skoro celu proizvodnju da se na vreme snabdeju za drugu polovinu godine kad očekuju da ne bude dovoljno memorija. Pominju se razni razlozi: očekivana zamena proizvodnih linija najvećih fabrika, tražnja veća od očekivane i planirane proizvodnje, sudska natezanja... itd.

notax je napisao(la):
Ja sam ovo majstorski odradio. Kupio 2X256 Mb V-Data DDR400 za 2X30 Evra pocetkom februara, tako da sam sada pod garancijom. :banana:

Ajde tri puta ura za notaxa.
"Imao srece" kao i hiljade ljudi koji su kupili memoriju ove godine do pre 10 dana.
Jaca stvar.
Neka ti kaze Zormi koliko ih on ima na lageru, kupljenih jos po 25-30E, to je posao :)

Pozdrav!

Priblizavaju se Tajvanski izvori i Kinezi na sve nacine pokusavaju da destabilizuju "ostrvljane"! "Veliki Zzuti" su povukli velike kolicine cipova i to je kreiralo nestasicu, pa je smanjenje ponude uslovilo rast cena...sve je to politika, ili jos bolje politicka ekonomija!

Evo sad su telefonskim sastankom pozvali na poskupljenje hardova ,10-15%.
Jedna te ista ekipa diktira cene vec 10 godina ,kako oni odluce tako i bude.

Da ali nije toliki rast cena nigde ,proveravao sam cene preko ,jeste velik ali ne toliki, desava se upravo situacija koja se nigde u civilizovanim zemljama ne desava ,ako si uvezao memoriju po recimo 17e ,a mozda si cak i prijavio na carini po 5 ili 7 ,dogodi se rast i skok cena na trzistu a ti po svom nahodjenju podignes cenu duplo ,sto je povecanje, odnosno zarada na uvuznu cenu od 300-600%. Porez na to bi trebao da iznosi oko 60% bilo gde u svetu.
Za sad ne postoji zastita trzista.

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Ajde tri puta ura za notaxa.
"Imao srece" kao i hiljade ljudi koji su kupili memoriju ove godine do pre 10 dana.
Jaca stvar.
Neka ti kaze Zormi koliko ih on ima na lageru, kupljenih jos po 25-30E, to je posao :)

Pozdrav!

Da se bavim prodajom i imam kesh, i ja bih imao gomilu na lageru. Prijatelja koji je hteo da se upgrejduje sam savetovao pre 10 dana da kupuje sto pre, ali se premisljao, i sada je odustao. Da pratis globalnu IT scenu i ti bi znao sta treba da radis, ali vidim nisi imao vremena zbog ishchitavanja mojih postova. :D

P.S. Pomislit cu da je ovo opsesivno ponashanje, i da ne mozes da se oslobodis potrebe da juris moje postove i komenarises ih. :d

lucky2001 je napisao(la):
dogodi se rast i skok cena na trzistu a ti po svom nahodjenju podignes cenu duplo ,sto je povecanje, odnosno zarada na uvuznu cenu od 300-600%. Porez na to bi trebao da iznosi oko 60% bilo gde u svetu.
Generalno, trgovina se smatra uslugom (što i jeste neka vrsta usluge dopremanja robe kupcima). Pritom je cena usluge = razlika nabavne i prodajne cene. Porez u trgovini po našem zakonu je 20% na tu ostvarenu razliku u ceni (naplaćenu uslugu trgovca). Dakle, što je veća razlika - veći je i porez. Ograničenja ne postoje jer ih reguliše tržište. Evo sada prilike nekom da se obogati prodajući 256ice ispod 50evra ;). Nešto ih baš ne vidim, a ima dosta uvoznika memorija...

Medjutim, cene i padaju, stalno i lagano većim delom godine a sada posle ovog uzleta će se survati na prvi znak panike i smanjene tražnje. Onda će svi uvoznici izgubiti pare, pogotovu na module sada naručene. Ali po našem zakonu država ne da ne vraća porez pri gubicima - nego čak zabranjuje da se proda ispod nabavne cene (pa ni po istoj jer to miriše na zakinut joj porez). U prevodu, zamotaj modul u 20evra pa ga prodaj po nabavnoj ceni ako drugačije ne ide... :(

ZorMi je napisao(la):
U prevodu, zamotaj modul u 20evra pa ga prodaj po nabavnoj ceni ako drugačije ne ide... :(

Ali pre toga registruj menjacnicu, kako te ne bi uhvatili u nezakonitoj delatnosti zamene novca za novac :wall:
:bottle:

PJ je napisao(la):
Ali pre toga registruj menjacnicu, kako te ne bi uhvatili u nezakonitoj delatnosti zamene novca za novac.
Naravno, :) nego poenta je u sledećem: trgovina je jedan biznis, a berza (špekulisanje cenama robe na tržištu) je sasvim drugi biznis. Ne mogu se raditi oba uspešno. Savet je dakle nabavljati i prodavati koliko ti trenutno treba i po ceni po kojoj može da se nabavi i proda a ne pokušavati da predvidiš dalji tok cena, lageruješ količine...

To je sasvim druga i jako teška škola. Ako nju znaš - ne moraš uopšte da se ograničiš na memorije, može se špekulisati bilo čime: devize, akcije firmi, obveznice, banane, soja, rod pšenice... na svačemu mogu da se uzmu velike pare - ko ima osećaj i dovoljno obrazovanja za razumevanje tih marketa. Što bi još i sklapao PC, memorije mogu da stoje u nekom magacinu u Kini a ti ih samo presipaš kroz papire... ;)

Naravno, nego poenta je u sledećem: trgovina je jedan biznis, a berza (špekulisanje cenama robe na tržištu) je sasvim drugi biznis. Ne mogu se raditi oba uspešno.
Auuuu pa ovo je sjajno. :lupko:

Da ne širim priču oko berze samo da napomenem da se na berzi TRGUJE.

To je sasvim druga i jako teška škola.
Koja se zove barzanski menadžment, nameravao sam ovo da specijalizujem ali sam batalio zato što je ''jako teško''. :beat:

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
Da se bavim prodajom i imam kesh, i ja bih imao gomilu na lageru.

Cekaj, zar se ne bavis prodajom. Ili je to neki drugi Notax nudio konfiguraciju sa Geniusima o od 120w RMS nedavno ?
Ili radis za klikere, pa ti fali onaj drugi deo u "da.. i ..." ?

notax je napisao(la):
Prijatelja koji je hteo da se upgrejduje sam savetovao pre 10 dana da kupuje sto pre, ali se premisljao, i sada je odustao. Da pratis globalnu IT scenu i ti bi znao sta treba da radis....

Sad se i time bavis, mora da odlicno idu zvucnici. ;)

notax je napisao(la):
.. ali vidim nisi imao vremena zbog ishchitavanja mojih postova.
P.S. Pomislit cu da je ovo opsesivno ponashanje, i da ne mozes da se oslobodis potrebe da juris moje postove i komenarises ih. :d

Ma jok, samo imam oko sokolovo za budale ;)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Ma jok, samo imam oko sokolovo za budale ;)

Pozdrav!

Da sam ja tebe nazvao budalom, verovatno bih bio banovan.
Zato necu upotrebljavati teske reci. Drugi clanovi foruma mogu i sami da prepoznaju ******a. ;)

Ej aj' obojica malo iskulirajte i nemojte bre da se vređate, please!

Stvorenje je napisao(la):
Da ne širim priču oko berze samo da napomenem da se na berzi TRGUJE.
Kao što reče, da ne širimo priču ali ne znam bolje izraze na srpskom za dva ne baš ista načina trgovanja. Pod 'trgovina' smatram: odeš kod proizvodjača ili nekog vele-prodavca i kupiš memorije za svoju PC proizvodnju ili dalju prodaju (ako si distributer) koliko ti treba, a pod 'berza' smatram trgovinu futuresima, tj. sklopiš ugovor za neku robu u budućnosti sa fiksiranom cenom. Npr. 'isporučićeš mi 10000 modula memorije te-i-te 17.maja 2004. po ceni od $45.47' (contract price) ma kolika da bude cena u tom trenutku, pa se od skoka dolara obezbediš kupovinom opcija na evro sličnim sistemom. Ili ako misliš da je ovo sada top cena obavežeš se ugovorom da nekom za 2 meseca isporučiš memorije iako ih nemaš nego ćeš ih tek kupiti u nekom pogodnom trenutku pre ugovorenog roka. S druge strane ugovora je isti takav trader ali sa svojim informacijama, uvidom u tržište i procenama.

Ukratko, preuzimaš rizike od kretanja cena i mešetariš, memorije ti ne trebaju uopšte niti te zanimaju nego bi da zaradjuješ na razlikama. Koga ovo više zanima može da dodje u školu elektronskog berzanskog trgovanja...

Rezime za ovaj forum je da ko trguje memorijama (ili ih troši) ne treba da se bavi i nagadjanjem kretanja cena u budućnosti jer je to potpuno drugi biznis. Firma u kojoj radim kupuje samo koliko tržište trenutno uzima, plaća koliko mora a prodaje pošto se može... ne bavi se predvidjanjima ni lagerovanjem. Ortak je pre par godina založio stan i kupio memorije za sve pare očekujući skok cena (neko mu kao tipovao) - izgubio je 1/3. Inače mu je lepo išlo sa 5-6% zarade na tekućoj trgovini. U toj vodi ipak plivaju neke druge ajkule...

Vrh Dno