Šta je novo?

Odnos free / pay softvera

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Na ovu temu me naterao sticky o free softveru. Upitao sam se - kakav je odnos softvera koji se placa da bi mogao da se koristi (ala Adobe CS2, Corel, Office, WinRAR, Total Commander itd.) i softvera koji je skroz besplatan (MPC, mv2player, OpenOffice itd.)?

Da li bi ste program koji se placa zamenili besplatnom alternativom iako ona iz nekog razloga ne odgovara (tipa, ruzan interfejs (ko je rekao Foobar? 😀 :d)) ili bi ipak radije jurili crack po onim sajtovima / skidali sa torenta / neka treca varijanta nabavljanja softvera?

Kod mene je taj odnos 70-30 u korist softvera koji se placa, ali bih uvek zamenio besplatnom alternativom ukoliko je bar 80% kao program koji se placa.

ja sam na 90% besplatnog softwera... sto na poslu, a i kod kuce...
adobe ps, corel, office 99% ljudi ne trebaju, a posebno onima koji rade resize ili gledaju slike iz ps... open office je krs, ali ni ms office ne vredi te pare koje traze za njega, jer po meni nije nista tako bitno doneo od verzie 6, osim sminke...
za tc nema alternative... one sto zoni preporucuje ne bih ni najgorem neprijatelju preporucio kao zamenu za tc... a jeftin je, pa ga ima smisla kupiti...

Pa ako izuzmemo profi programe ono što mi zaista treba od komercijalnih je TC. Takođe ako bih želeo da stavim AV u koji zaista imam poverenje jedini izbor je KAV. Dakle jedina dva programa koja bih platio i razmišljam o tome su ova dva. OpenOffice može da završi posao i zato ga koristim ali daleko od toga da je idealan, sa druge strane kad pogledam koliko Office košta, blago nama što OpenOffice postoji.

ruzan interfejs (ko je rekao Foobar?
Postoji i Winamp u besplatnim legalnim verzijama. On topic: Od placenih jedino Windows (ponekad citaj zlu ne trebalo WMP), Nero, Nod 32, Fallout 1 i 2, Starcraft (i igre su softver), a od besplatnih OpenOffice, Miranda, Opera, MPC...

Poslednja izmena:
Programe koje koristim kod kuce su mi uglavnom piratski(izuzev softvera od misa,tastature..)

Po procenama koristim oko 80% free SW, i oko 20% onog sto kosta, a vecinu toga sam dobio uz casopise i to stranih(ima tu i dobrog, a i vrednog software-a), a ostale sam i platio.

BTW Kao zamenu za TC koristim Frigate 3.28 lite, koja je inace bila poslednja verzija koja je imala lite veriju koja se ne placa.

Poslednja izmena:
hm.. meni je legalno samo windows, .net, virtualpc i visio ... ostalo je uglavnom besplatno..

Ja u ogromnoj većini koristim free programe, bezmalo isključivo. To je navika još iz vremena NATO bombardovanja, kad sam ubijao vreme tako što sam skidao tone free programa i onda ih testirao (zanimljivo, ali meni nikad nije bio brži dial-up nego tada).

Generalno, najbolji free programi su oni iza kojih stoji neka moćna firma (npr. iza OO stoji Sun Microsystems), zatim oni koji nisu baš sasvim free nego samo "for personal use only" kao i neki (često open source) programi iza kojih stoji neki izuzetan programer ili grupa programera. Velikom većinom individualni pokušaji su puni početničkih grešaka i bagoviti (mada se i tu može naći poneko dobro parče softvera).

Posebna klasa programa su mali programi koji rade samo neku sitnu stvar, ali je često rade bolje nego bilo koji skup komercijalni paket (kome je ta sitnica jedna od milion opcija). Najviše volim ovakve programe i često ih koristim, što često izaziva čuđenje kad kažem da sam koristio 38 različitih programa za nešto gde 99.99% ljudi koristi samo jedan.

Uzgred glede TC-a (da, koristim TC), nije na nivou TC-a, ali po meni najbolja free zamena za TC je FreeComander. Ovaj program nije nikakva kopija nego autentično zamišljen softver, u nekim stvarima je i bolji od TC-a (mada u većini stvari nije, budimo pošteni).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno