Šta je novo?

Odlozeno paljnje elektricnih aparata

nemanja123

Čuven
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
665
Da li postoji neki nacin/sprava koja bi palila neki elektricni aparat u odredjeno vreme?
Meni bi koristilo da recimo pali ves masinu u odredjeno vreme...

Znam da postoje elektronski tajmeri (valjda se tako kod nas zovu), koji mere potrosnju struje, a i gase elektricni aparat u odredjeno vreme. Ali mislim da oni ne mogu i da upale taj aparat u odredjeno vreme...
Kad kazem "elektronski tajemeri" mislim na ovo: http://www.proelectronic.rs/product.htm?category_id=290

Ovo je tacno ono sto ti treba.
Tajmeri kakve si postavio sluze da ukljucuju i iskljucuju uredjaje u neko vreme. Odnosno, oni dozvoljavaju protok struje u periodu koji podesis. Odlicna stvar za TA pec i slicne potrosace.
Masinu bi verovatno mogao da koristis ovako. podesi tajmer na neki period, ukljuci masinu u njega i podesi je kako zelis. Ukljuci je na dugme i ona ne bi trebalo da radi ako si van podesenog perioda tajmera. U teoriji, kada tajmer dozvolji potrosnju i masina bi trebala da pocne sa radom.

Poslednja izmena:
Onda super.
Samo nisam siguran da li ce to bas tako da radi za ves masinu, jer kada ukljucim masinu u tajmer (koji je podesen za kasnije, sto znaci da masina tada nema struju), kako onda da "podesim" program pranja i start (ako nema struje)? Mislim okrenucu ja dugme za program i temperaturu, ali je problem "Start" dugme, jer i njega mogu da pritisnem dok nema struje, ali kako ce onda masina da prepozna da sam ga pritisnuo? To bi, po nekom mom shvatanju, bilo isto kao kada bi pritiskao start na masini koja nije ukljucena u struju, a u tom slucaju (mislim) da masina nece ni prepoznati da sam pritisnuo start.

Zar "digitalne" masine (kao sto je tvoja) nemaju odlozeni start?
Moja "analogna" masina je jedno vreme bila prikljucena na tajmer dok je jeftina struja bila kasno nocu ali je na mojoj masini klasicno start dugme koje moze da se pritisne i bez struje.

Onda super.
Samo nisam siguran da li ce to bas tako da radi za ves masinu, jer kada ukljucim masinu u tajmer (koji je podesen za kasnije, sto znaci da masina tada nema struju), kako onda da "podesim" program pranja i start (ako nema struje)? Mislim okrenucu ja dugme za program i temperaturu, ali je problem "Start" dugme, jer i njega mogu da pritisnem dok nema struje, ali kako ce onda masina da prepozna da sam ga pritisnuo? To bi, po nekom mom shvatanju, bilo isto kao kada bi pritiskao start na masini koja nije ukljucena u struju, a u tom slucaju (mislim) da masina nece ni prepoznati da sam pritisnuo start.

Nisam znao da je takva masina. Vecina ovih klasicnih ima obicno ukljuceno/iskljuceno dugme i onaj mehanicki programator.
Ako je obavezno pritisnuti start za start onda ti treba neka elektronika. to jeste daleko komplikovanije i nisam siguran da ima takvog resenja. Kao sto rece zak, digitalne masine bi trebale da imaju ugradjene tajmere

Ja se bas ponadao :(
Jeste, "digitalna" je masina, ali nema odlozeni start. Probacu naredni put da pritisnem "start" dok je iskjucena iz struje pa cu posle par minuta ukljuciti struju da vidim sta ce se desiti.

Upališ je da radi i, kad krene, zaustavi je tim tajmerom. Kad se tajmer uključi ponovo, mašina će da nastavi di je stala.

Nazad
Vrh Dno