Šta je novo?

Ode Chieftec

IgorHW

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2006
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 13700
Matična ploča
Asus Prime Z790-A
RAM
Kingston 64GB
GPU
Nvidia 4070
Storage
2TB+2TB+2TB+8TB+8TB
PSU
Seasonic PX-750
Kućište
Define R6
Monitor
Dell 27"
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mesec dana nakon isteka garancije crko chieftec (GPS400AA-101A), nije bilo dima ni nista spektakularno, samo se cuo mali klik i to je bilo to. Jedva mu nadjoh osigurac (stavili ga u buzir) i ispostavilo se da je osigurac crko, sta vi mislite jel moguce da je samo osigurac otiso i da li mi valja da to menjam ili je bolje da se ne igram sa tim i da kupim novo napajanje? I gde uopste naci keramicki osigurac sa peskom unutra?

Kakav je taj osigurac i jel lapsus - keramicki? Da li si mislio mali stakleni ispunjen peskom?

To je obican osigurac. Kupi ga u prodavnicama elektronskih komponenti i elektromaterijala. Vazno je samo da je za istu struju.
A ako ti se da da cackas oko toga, pa zasto da ne pokusas? Mislim, najgore sto moze da se desi je da i taj novi osigurac izgori i to je to.

Bas je keramicki. Kupio sam stakleni jer niko nije imao keramicki pa cu probati.

Jedino ne znam jel treba brzi ili tromi, koiliko je to uopste bitno? Ja kupio oba pa reko probacu prvo sa brzim za svaki slucaj, bolje da crkne osigurac nego nesto drugo u kompjuteru zato sto je osigurac prespor :)

Nemoj testirati na živo, već prvo na zraku, pa ako imaš nešto čega ti neće biti žao ako crkne, a onda tek u makinu. Sigurnije je.

Prvo sam i testirao na prazno, pa sam posle hteo da kratko spojim COM (uzemljenje) i PS_ON pa da izmerim napone medjutim nisam dosao tako daleko :). Dakle stavim ja brzi osigurac i posto sam kupio i buzir stavim i njega, stisnem prekidac i crkne osigurac u napajanju uz malo dima i jednu varnicu (moguce da je ista situacija bila i prvi put ali nisam video jer je kuciste bilo zatvoreno), crkne osigurac za uticnice u stanu i crkne osigurac za jednu fazu za moj stan u ormaru koji stoji u hodniku zgrade... mada sam ja nekako ocekivao da celi grad ostane bez struje ali dobro sta je tu je :D :D

Prvi Chieftec od 420W me je dosta bolje sluzio nego ovaj, blizu 2 godine ja mislim da sam ga imao i kad sam ga prodavao jos je radio normalno a ovaj mi crko posle 13 meseci rada, eto jedino pohvalno je sto je crko samo on a nije nista drugo u racunaru crklo.
Sad sam uzeo novo napajanje i ponovo Chiefteca, ovog puta od 550W :).

Nek te lepo sluzhi... Mene ovaj vecj godinu i po dana... :)

Kolika ti garancija, godinu dana? Tamo '03./'04. godine su davali po dve godine garancije a sada po jednu...

Pa nije fora samo zamenuti osigurac, treba proveriti zasto je doticni crkao. Malo premeriti unimerom (ommetrom) da nije koji od mosfet-ova ili duplih schotky dioda u kratkom spoju... Pa prvo njih zameniti... Ili bolje ici na novo napajanje u srednjoj klasi napajanja (Q-tec, Trust - >500W), pa i ako crknu, nije tako velika steta, a crkavaju, to je cinjenica, i skuplja i jeftinija napajanja, dobrim delom zbog nase nekvalitetne niskonaponske mreze.

Nisam bas ni ocekivao da je osigurac crko sam od sebe ali eto reko da probam, nisu skupi. A i neko detaljnije ispitivanje kvara tesko da bi ja sam mogao da radim.

WOW ***... jesi zvao elekrtodistribuciju da proveris da im nije i neka trafo stanica iskocila ili generator na Djerdapu :D

Vrh Dno