Šta je novo?

od cega zavisi brzina ucitavanja web strane

mmv

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
619
od cega sve zavisi brzina ucitavanja web strane, sta u principu ne treba da ima web strana. koliko efekti tipa rollover dugmici u java scriptu, usporavaju pricu !

trend je: retro je ql. pogledaj google samo. tebi je cilj da sto vise posetilaca moze da pregleda tvoj sajt, zato se trudi da bude prilagodjen svakom browseru. Sto je manja strana, to je bolje i za pretrazivace, a sve dzidza-bidze to usporavaju. kod rollovera ti imas duplo vise slika + skript koji nije velik, ali opet oteyava stranu. sto je jednostavnija strana, to je bolje. posetioci ce dolaziti na sajt, samo ako tu nadju nesto sto je njima zanimljivo i korisno.

Sto manje masivnih flash animacija, GIF animacija...
Staro pravilo je da stranica ne bi trebalo da prelazi 20 KB... e sad... to je bas davno bilo kad sam ja ucio HTML :)

Najbolji sajtovi su plain-text sajtovi.

Pogledajte rti7020.etf.bg.ac.yu!

Sve je vec receno, jedino sto je mozda zaboravljeno da se napomene je da kad se sajt radi iz nekog editora DW ili FP, u design view-u ume dosta da unakazi html, da doda neke tagove za tabele bezveze, da ubaci tag <font> i gde treba i gde ne treba, zato ako hoces da ti stranica bude sto optimizovanija (kakav rec ;)) onda radi cist html, ili radi u editoru, ali posle obavezno procesljaj html kod.

Poz.

Upravo zato sluzi DW - napravi ga brate u dizajnu ako ti kod nije jaca strana, nemas vremena da ga procitas jos jednom ili nesto trece.

Nemoj zaboraviti da su slike (jpg, gif, bmp, png, bilo sta) najteze. Svaka slika moze lepo da se optimizuje na laganih 5 - 10 KB i da bude dovoljno velikih dimenzija. Pozadine su zaista nepotrebne na sajtu bilo koje sadrzine. Cesto uzimaju previse vremena za ucitavanje stranice, otezavaju citanje teksta...

Preracunaj se - 56K veza = 56Kilobitspersecond = 56/8 = 7KBps ali u teoriji, u praksi mozda 5. Ako je tvoja stranica velicine 20, meni treba 4 sec da se ucita. Kod nas je ipak najveci deo korisnika jos uvek na modemskoj vezi ali u svetu su brzine neuporedivo vece (po mojoj proceni u proseku ne manje od 512Kbps) pa ti vidi sta ces staviti na stranicu u zavisnosti od toga za koga pravis sajt.

nesto me podsetilo na vreme kada su globalno veze bile spore. Popularno je bilo da se spremaju lowres i hires slike :) strana se brzo ucita sa lowres slikama, pa dok se zanimamo sa sadrzajem dodju i hires slike.

Brzina učitavanja zavisi od više faktora. Prvo, tu ti je veličina i složenost same HTML strane. Logično, što je strana veća duže će se učitavati. Međutim, što je strana složenija, odnosno ako ima veći broj tabela, pa još ugnježdenih (jedna u drugoj), učitavanje će naizgled biti duže jer browser mora da ih učita sve pre nego što ispravno prikaže stranu.

Zatim, tu su naravno slike. Treba znati kako se slike optimizuju i u kom formatu se snimaju. Recimo, često vidim da se slika na kojoj je najobičniji crni tekst na beloj pozadini snima kao JPG. Kada se ista slika snimi kao GIF ili PNG u manje boja (4-8) dobija se do 10x manji fajl! Generalno pravilo je: fotografije snimati kao JPG, tekst i ilustracije ("line-art") kao GIF ili PNG.

Dalje, efekti kao roll-over slike dodatno doprinose "opterećenosti" prezentacije jer se svaka slika učitava dva puta. Gluposti kao što su tasteri sa roloverom urađeni u Javi neću ni da komentarišem.

Najbolje je ovladati tehnikama kao što su XHTML / DHTML i CSS. Nihovom primenom moguće je smanjiti veličinu strana i do 30-50% Umesto tabela za pozicioniranje elemenata treba koristiti CSS i lejere. Za primere ovog pristupa dizajnu treba pogledati sajtove kao što su CSS Zen Garden , CssBeauty ili CSS Vault .

Nazad
Vrh Dno