Šta je novo?

'oce modem nece mis

mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Na nekom krsu od racunara uspesno pod 98-icom ispronalazih sve uredjaje,raspalih drajvere...i sve bi bilo lepo da nema sledeceg problema-CIM MODEM OTVORI PORT,MIS BLOKIRA.Isprobao sam sve moguce kombinacije sa portovima,asignacijom IRQ-ova,ali bez uspeha.Moze li mi neki Win 98 strucnjak pomoci?

Nisam strucnjak, al` se nadam da ce ti ovo dati par ideja za resenje.
Ukoliko je neki stariji modem, onda on ima jumpere za konfigurisanje com porta i irq. Pa vidi dal` ce neka druga kombinacija da uradi posao. Takodje ume pod 98 da ima gadnih problema sa serial misevima. Najbolja varijanta je da ides u safe mode i da tamo u device managr-u pogledas situaciju. Vrlo verovatno je da ima dupliranih stvari (koje se ne vide u normalnom modu).
U principu, najsigurnija varijanta bi bila da npr. skines misa i modem, kao i njihove portove u device manager-u. Izvadis modem,restartujes racunar, udjes u bios, i namestis fiksne (da nije na auto) irq za com portove. Restartujes sistem, windows ce da ti nadje 2 com porta i misa na jednom od njih. Odes ponovo u safe mode pa pogledas da li je cista cituacija. Ugasis racunar, dodas modem, dignes windows, nacice ti modem - pa se pomolis da se vise ne sudaraju.

Vidjao sam i situacije u kojima pod 98com nije vredelo nista, osim da se sistem cisto instalira, ali bez modema. Kad se digne windows, onda mu se doda modem, i u tom slucaju se nije vise sudarao sa misem.

Moguce je da bi iskljucivanje (ukoliko ima) "plugnplay OS installed" u BIOS-u dosta olaksalo stvari.

Pokusaj da instaliras modem na neki drugi COM jer ocigledno je da postoji konflikt na COM1 portu koji po default opciji koristi mis. Noviji modemi obicno instaliraju modem i sami kreiraju port COM3 ili COM5 dok kod starijih modema je ponekad potrebno mnogo zivaca i vremena.
Kao sto je DS9 rekao pogledaj na samom modemu da li postoje jumperi, i podesi jumpere na odgovarajuci COM port. Takodje moras proveriti setovanja u BIOS-u.

Aj ja da probam. 🙂

Ovako, problem je u cinjenici da COM 1 i COM 3 koriste isti irq (4ku), bas kao sto COM2 i COM4 istovrenemo koriste IRQ3.
Upravo iz gore objasnjenih razloga, u to vreme je pravilo bilo: Nikad modem i pacova na isti IRQ!

U praksi, to se najcesce svodilo na postavljanje modema na COM4, mis je gotovo uvek bio na COM1.

Ako je modem P'n'P, u BIOS-u iskljuci drugi port, ili ga podesi na "COM3". Posto P'n\P modem uvek uskoci na prvi slobodan COM, to ce ovoga puta biti COM2 koji nije u koliziji sa COM1 na kome je mis.
Ako modem ima jumpere, podesi ga na COM2 (takodje mora da se ugasi drugi port na maticnoj ploci ili prebaci na COM3) ili COM4.

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno