Šta je novo?

Ocajan sam zbog zvucnika!!!

RasetaM

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2001
Poena
619
Od svih zvucnika koje sam mogao da pronadjem kod nas (12" su u pitanju) a za pristojnu cenu nadjoh Visaton W300, Ei Nis 5-6 komada, i one Lamar kod coveka na buvljaku (mislim da se zove Zvonko) e sad jedino sto imam informacije je o onom Visatonu, o Ei Nisu nemam nista posto mi katalog zvucnika stize vec nedelju dana, a o Lamaru imam informaciju u obliku:

Ja: "Koje je snage ovaj zvucnik?"
Z: "140 kroz 400W"
Ja: "A ovaj ovde?", i pokazem prstom na drugi
Z: "Sve je to otprilike isto!!!" vikne on
Ja: "Hm, a opseg frekvencija na kojima rade?"
Z: "Pa rekoh to 140 kroz 400W!!!"
Ja: "Ma ne snage, nego ono frekvencija, na primer od 30 do 3000Hz..."
Z: "Ma slicno je kod svih, kao i kod nekih drugih zvucnika."
Ja: "Aha, a imate li vi neki katalog, ili mozda adresu na internetu gde bih to mogao da pogledam?"
Z: "Nemam ja ih ovako nabavljam", i pokaza na otpakovane zvucnike

E sad samo zakljucite ko nama prodaje zvucnike :)
Inace zvucnici lepo izgledaju, zuti, crveni a ima i onih crnih... e sad mene zanima da li neko zna nesto vise o ovim zvucnicima?

Pozdrav,

Treba da dobije nominaciju za najbolju pricu prodavca audio opreme!:D Sto se tice LAMAR-a nista konkretno na net-u, verovatno neko izmisljeno ime...
Imao sam prilike da izmerim jednu njihovu 8" sa zutom PVCmembranom i Phase-Plug-om i nisam se bas odusevio. Napisao bih podatke, al' ko za inat nisam uspeo da ih nadjem...
LM, mogu da ti izmerim T/S parametre uz neku simbolicnu nadoknadu, samo sto bi trebao da napravis jednu test kutiju od naj-jeftinije iverice koja je dobro zadihtovana... i za dan dva dobijes sve crno na belo...

Pozdrav,
Dalibor.

DRAX je napisao(la):
Treba da dobije nominaciju za najbolju pricu prodavca audio opreme!:D Sto se tice LAMAR-a nista konkretno na net-u, verovatno neko izmisljeno ime...
Imao sam prilike da izmerim jednu njihovu 8" sa zutom PVCmembranom i Phase-Plug-om i nisam se bas odusevio. Napisao bih podatke, al' ko za inat nisam uspeo da ih nadjem...
LM, mogu da ti izmerim T/S parametre uz neku simbolicnu nadoknadu, samo sto bi trebao da napravis jednu test kutiju od naj-jeftinije iverice koja je dobro zadihtovana... i za dan dva dobijes sve crno na belo...

Pozdrav,
Dalibor.

Ajde mi prvo reci sta znace ti T/S parametri? I kako mislis da to izmeris na zvucnicima koje taj covek prodaje, a sto se tice kutije imam vec jednu takvu a i platio bih ti samo da znam nesto vise o tim zvucnicima :)

A jel mi ti predlazes da uzmem one Visatonove? Ili mozda Ei Nis?

RasetaM je napisao(la):
Od svih zvucnika koje sam mogao da pronadjem kod nas (12" su u pitanju) a za pristojnu cenu nadjoh Visaton W300, Ei Nis 5-6 komada, i one Lamar kod coveka na buvljaku (mislim da se zove Zvonko) e sad jedino sto imam informacije je o onom Visatonu, o Ei Nisu nemam nista posto mi katalog zvucnika stize vec nedelju dana, a o Lamaru imam informaciju u obliku:

Ja: "Koje je snage ovaj zvucnik?"
Z: "140 kroz 400W"
Ja: "A ovaj ovde?", i pokazem prstom na drugi
Z: "Sve je to otprilike isto!!!" vikne on
Ja: "Hm, a opseg frekvencija na kojima rade?"
Z: "Pa rekoh to 140 kroz 400W!!!"
Ja: "Ma ne snage, nego ono frekvencija, na primer od 30 do 3000Hz..."
Z: "Ma slicno je kod svih, kao i kod nekih drugih zvucnika."
Ja: "Aha, a imate li vi neki katalog, ili mozda adresu na internetu gde bih to mogao da pogledam?"
Z: "Nemam ja ih ovako nabavljam", i pokaza na otpakovane zvucnike

E sad samo zakljucite ko nama prodaje zvucnike :)
Inace zvucnici lepo izgledaju, zuti, crveni a ima i onih crnih... e sad mene zanima da li neko zna nesto vise o ovim zvucnicima?

Pozdrav,

Jesi to na najlon pijaci gledao kod onog tipa sto sa haube ford sierra-e prodaje tzv HiFi opremu :) ?

Re: Re: Ocajan sam zbog zvucnika!!!

Alexandar je napisao(la):
Jesi to na najlon pijaci gledao kod onog tipa sto sa haube ford sierra-e prodaje tzv HiFi opremu :) ?

jok, tezga 788

i hoce li mi neko reci nesto o ovome?

RasetaM je napisao(la):
Ajde mi prvo reci sta znace ti T/S parametri? I kako mislis da to izmeris na zvucnicima koje taj covek prodaje, a sto se tice kutije imam vec jednu takvu a i platio bih ti samo da znam nesto vise o tim zvucnicima :)

A jel mi ti predlazes da uzmem one Visatonove? Ili mozda Ei Nis?

Pravis zvucnike a neznas sta su T/S parametri?!? Idi na moju prezentaciju i malo se upoznaj, ili potrazi po internetu nesto vise... A sto se tice merenja, odrade se tek posto kupis zvucnik, znaci morao bi da ides na blef, sto nije za pohvalu jer neznas kakvu ces "macku izvuci iz dzaka..." Ako nezelis da rizikujes kupi Visaton i pitaj u koju bi kutiju/zapreminu trebao da ide...

DRAX je napisao(la):
Pravis zvucnike a neznas sta su T/S parametri?!? Idi na moju prezentaciju i malo se upoznaj, ili potrazi po internetu nesto vise... A sto se tice merenja, odrade se tek posto kupis zvucnik, znaci morao bi da ides na blef, sto nije za pohvalu jer neznas kakvu ces "macku izvuci iz dzaka..." Ako nezelis da rizikujes kupi Visaton i pitaj u koju bi kutiju/zapreminu trebao da ide...

Dobro evo sad znam sta su T/S parametri, inace ja vec imam kutije zapremine 80l, a za onaj Visatonov zvucnik je po specifikaciji potrebno 190l???
A i onako sam mislio da taj zvucnik bude samo privremeno u toj kutiji pa kad skupim jos para da napravim dva subwoofera i nekoliko satelita :)))

Evo i podataka za Visaton W 300:

Nominal power handling 120 Watt
Peak power handling 180 Watt
Nominal impedance 8 Ohm
Frequency response fc - 3000 Hz
Mean sound pressure (nominal) 91 dB (1 W/1 m)
Maximum cone displacement 28 mm
Resonance frequency 32 Hz
Magnetic induction 0,95 Tesla
Magnetic flux 1250 µ Weber
Height of front pole-plate 8 mm
Voice coil diameter 5 cm
Height of winding 1,8 cm
Cutout diameter 28 cm
Net weight 2,8 kg
D.C. resistance Rdc 6,9 Ohm
Mechanical Q factor Qms 2,85
Electrical Q factor Qes 0,68
Total Q factor Qts 0,55
Equivalent volume Vas 190 l
Effective piston area Sd 490 cm2
Dynamically moved mass mmd 43 g
Force factor Bxl 9,44 T · m
Inductance of the voice coil 1,77 mH

A evo jos nekoliko pitanja posto vidim da se razumes u ovu temu:

1. Imam pojacalo od 75W po kanalu, jel nesto skodi sto su ti zvucnci skoro pa duplo jaci?
2. Sta mislis o nekim Ei Nisovim zvucnicima posto cu njih najlakse nabaviti?
3. Koliko poboljsavaju zvuk neki pravi kablovi?
4. Inace u svojim kutijama nemam skretnicu nego je samo opseg podeljen na pola, jel to nesto smeta zvucnicima, nameravam da napravim skretnice ali u isto vreme sa subwooferom?

Pozdrav,

Prvo tih 190 litara je VAS podatak koji se koristi u proracunu, a ne zapremina kutije koju treba da pravis. Idealna zapremina po proracunu bi bila oko 100 litara u kompresionoj kutiji, koja je dampirana sa 50% lio-vate. Ali nema problema da iskoristis onu od 80 lit. malo ce plice da ide i dobices oko 1dB pojacanje na frekvenciji od 70-90Hz.

1. To je dobro, zato sto ti zvucnici nece crkavati jer trpe duplo vecu snagu.
2. Nisu ni oni losi samo sto ces teze nabaviti parametre, i ako ih nabavis to su u principu neki osnovni podatci ne kao oni sto si postovao za Visaton-a.
3. Poboljsavaju zvuk donekle ali za pravu razliku treba isuvise novca.
4. Nerazumem kako si "podelio na pola" opseg bez skretnice, verovatno si mislio na aktivni filter koji imas na samom uredjaju. Pojasni malo.

DRAX je napisao(la):
4. Nerazumem kako si "podelio na pola" opseg bez skretnice, verovatno si mislio na aktivni filter koji imas na samom uredjaju. Pojasni malo.

Hvala na informacijama, nego to su neka sva dela spojena paralelno velicene oko 3 cm, pretpostavljam neko kondenzator ili tome slicno, pojma nemam i ja sam to prvi put video kad sam kupio te kutije, inace to su neke razglasne kutije...

Ne očavaj bre!
Evo stiže naš drvodelja, ovaj brodograditelj, ma Notax bre. Ima sve da ti razjasni :)

RasetaM je napisao(la):
Hvala na informacijama, nego to su neka sva dela spojena paralelno velicene oko 3 cm, pretpostavljam neko kondenzator ili tome slicno, pojma nemam i ja sam to prvi put video kad sam kupio te kutije, inace to su neke razglasne kutije...

Dva kondenzatora na visokotoncu vezani u paralelu cine jedan veci. Vrlo prosta skretnica, ako samo to ima, vrlo jeftino resenje koje se izgleda upotrebljava samo na nasim prostorima.

Pozdrav,
i srecna samogradnja.
cheers

Re: Re: Ocajan sam zbog zvucnika!!!

vlasta je napisao(la):
Ne očavaj bre!
Evo stiže naš drvodelja, ovaj brodograditelj, ma Notax bre. Ima sve da ti razjasni :)

Pa gde je taj Notax?

Nazad
Vrh Dno