Šta je novo?

OC ubio hdd?!?!

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
665
Dakle, oc je radjen, xp1700 na msi ploci, spusten napon sa 1.78 na 1.75, dignut fsb sa 138 na 144, radilo ok, onda poguran, sa isotm 1.75 voltazom na 155, i kompjuter zamro - nije dogurao ni do biosa :/
Na power dugme se upale fanovi i to je to, nit maticna vristi, nista.
Prvi logican korak - reset biosa/cmosa, baterija, nista, jumper, nista...
Tu vec pizdim, vadim oba modula memorije, i ploca napokon place :D
Vracam naizmjenicno module u slotove, ni u jednoj kombinaciji ne dobijam rezultate - samo paljenje fanova, bez dolaska do biosa ili iceg :S
Vadim opticke uredjaje i hdd, reda radi (nikad ne znas koja glupost moze da bude), opet nista, cupnem i graficku, nista...
Nakon jos par resetovanja biosa/cmosa i ceskanja po glavi, pocinjem da pizdim...
Na kraju iscupam naponski kabl iz ploce, vratim ga, i radi :wall::wall::wall:
Ali ne skroz... ne vidi HDD... Nikako ga ne vidi... Stavljam druge naponske i data kablove, jok...
Nosim u drugi komp, slejvam, jok. Stavljam jumper na sve pozicije, potpuno ga uklanjam - nista.
Kako je dovraga mogao da crkne hdd ako sam cackao brzinu magistrale?? :mad:
Inace, memorija kingmax 400, i neka xyz(nepoznata) na 266.

Poslednja izmena:
Koincidencija.

Poznato je da prilikom OC-a moze doci do ostecenja podataka na HDD-u.E sad ,da li moze da rikne skroz...Izgleda da moze.

Da li bi bio ljubazan da mi objasnis taj fenomen?
Imam ja teoriju, ali je neverovatna, a to je da je pri oc operaciji napajanje pobrljavilo. A da je tako, nesto bi valjda jos riknulo, a i samo napajanje i dalje radi.
Tako da....

Ako neko zna nesto sto ja ne znam, neka slobodno prica, ja volim da znam svasta :) :D

dr.Tiristor je napisao(la):

Slazem se.

Sansa da prilikom OC-a rikne hard je mnogo realnija nego da hard rikne zbog OC-a. Ne vidim razlog zbog cega bi hard zveknuo... Mislim da je njemu glave dosao jedan restart vise ;) Sam od sebe. A ti si bas tada clockovao masinu. Redak slucaj ali eto... Desava se. Stare su ti komponente tako su sanse bile visestruko uvecane sigurno.

Da li bi bio ljubazan da mi objasnis taj fenomen?
:) :D

Jel mislis na stradanje podataka na HDD-u?Nekoliko puta su mi se desile takve stvari.Dva puta zrtva nestabilnog boot-a je bio avast a posto sam tada bio na 56k ne mogu ti opisati koliko mi je to tesko palo.Jednom je i Win odsvirao svoje tako da ni sa "clear cmos" sistem nije uspevao da se podigne i reinstalacija je bila nezaobilazna.
Zakljucio sam da kada se pretera sa OC-om,posebno ranjivi postaju programi koji se startuju sa win-om kao i sam operativni sistem.Zato svima preporucujem da kada zazele da malo "isprobaju"masinu pogase sve programe iz startup-a,cisto predostroznosti radi.Jednom prilikom GX-X mi je rekao da se to desava zato sto ploca ne moze da potpuno zakljuca PCI magistralu...E sad,ima li sve ovo veze sa crkavanjem monstrumovog HDD-a,mozemo samo da nagadjamo...

Poslednja izmena:
Hajd', mozda udjem u anale kao prvi zabiljezen slucaj :banana:

Ne, nego na crkavanje elektronike [ne daj Boze mahanike] na hdd-u, usled dizanja magitrale i napona jezgra.

Koliko sam ja upucen u ovu problematiku hard mu je riknuo zbog prevelikog PCI clocka. Mozda neki od vas nisu upuceni, ali IDE uredjaji koriste takt PCI bus-a isto kao i svi ostali uredjaji na ploci (osim AGP slota). Poznato je da je gornja bezbedna granica za visinu PCI clocka 37.5mhz (default je 33.33mhz). Na tim starim plocama koje nemaju mogucnost zakljucavanja PCI/AGP frekvencija, takt istih se podize paralelno sa brzinom FSB-a. E sada, ploca ima svoj delilac (ili kako se to vec zove) kojim se odredjuje takt PCI magistrale, pa on iznosi 4 kada je FSB na 133 (jer 133/4 je 33mhz ;) Taj delilac se automatski menja na 5 kada se FSB stavi na 166mhz kako bi se sacuvao isti takt od 33mhz, ali na zalost, sve dok FSB ne dodje do 166mhz delilac ostaje 4, pa je tako njemu na FSB-u 144 radilo sve "normalno" (jer jelte 144/4 je 36mhz sto je jos uvek ispod "bezbednih" 37.5). Ali kada je popeo FSB na 155mhz dobio je PCI clock od 38.75mhz (155/4) sto je iznad maksimalnih vrednosti! Nesto je u tom trenutku moralo da rikne, a budi srecan da je samo HDD riknuo. Ipak je overklok skup sport, i treba se dosta informisati pre nego sto se covek upusti u tu avanturu.

Koliko sam ja upucen u ovu problematiku hard mu je riknuo zbog prevelikog PCI clocka. Mozda neki od vas nisu upuceni, ali IDE uredjaji koriste takt PCI bus-a isto kao i svi ostali uredjaji na ploci (osim AGP slota). Poznato je da je gornja bezbedna granica za visinu PCI clocka 37.5mhz (default je 33.33mhz). Na tim starim plocama koje nemaju mogucnost zakljucavanja PCI/AGP frekvencija, takt istih se podize paralelno sa brzinom FSB-a. E sada, ploca ima svoj delilac (ili kako se to vec zove) kojim se odredjuje takt PCI magistrale, pa on iznosi 4 kada je FSB na 133 (jer 133/4 je 33mhz ;) Taj delilac se automatski menja na 5 kada se FSB stavi na 166mhz kako bi se sacuvao isti takt od 33mhz, ali na zalost, sve dok FSB ne dodje do 166mhz delilac ostaje 4, pa je tako njemu na FSB-u 144 radilo sve "normalno" (jer jelte 144/4 je 36mhz sto je jos uvek ispod "bezbednih" 37.5). Ali kada je popeo FSB na 155mhz dobio je PCI clock od 38.75mhz (155/4) sto je iznad maksimalnih vrednosti! Nesto je u tom trenutku moralo da rikne, a budi srecan da je samo HDD riknuo. Ipak je overklok skup sport, i treba se dosta informisati pre nego sto se covek upusti u tu avanturu.

mislim da nisi u pravu jer sam imao bartona 2500 koji je radio na 196x11,sto bi znacilo da je kod mene pci clock bio 39.2,pa prema tome trebalo bi da pocrka sve sto imam u kucistu.
mislim da mu je hdd vrisnuo od loseg napajanja

mislim da nisi u pravu jer sam imao bartona 2500 koji je radio na 196x11,sto bi znacilo da je kod mene pci clock bio 39.2,pa prema tome trebalo bi da pocrka sve sto imam u kucistu.
mislim da mu je hdd vrisnuo od loseg napajanja

A na kojoj si ploci to vozio bartona!? Garant je to bila neka ploca sa nforce2 cipsetom, te ploce podrzavaju zakljucavanje PCI/AGP frekvencija, pa sve sto sam rekao gore za njih ne vazi.

Vrh Dno