Šta je novo?

OC-ovanje E6300 Gde grešim?

dooyo

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2008
Poena
345
Montirao sam pre nekoliko dana OCZ Vanquisher i malo se igrao sa overklokovanjem ali nešto mi ne ide. Čitao sam ovde po forumu da ljudi bez problema postižu i 4GHz, a ja nikako ne mogu preko 3.6. Probao sam kombinaciju 3.5 (333 x 10.5) i 3.6 (400 x 8), ali sve preko toga nema šanse. Koliko god dizao napon, jednostavno neće, a 3.6 ide super sa default naponom, stabilno. Testirao sam sa Prime95 nekoliko sati. BIOS prihvati podešavanja bez problema sve do 4.2GHz, ali se Windows zakuca čim krene sa boot-ovanjem i naravno BSOD. U čemu grešim?

Najverovatnije ti puca zbog memorije....Koliko vidim imas GA plocu...Kod nje kada udjes u BIOS stisni CTRL+F1 da ti se otvori skriveni meni za memoriju....i onda podesi memoriju da ti radi na 800 ili ako hoces OC i nju...ali znaj da ako OC memaru moras i njoj da dignes napon...(u zavisnosti od OC-a iste)

Memorija mi je uvek na 800, u zavisnosti od FSB-a sveki put podesim da bude 800. Zato sam za početak i išao na okruglo (333 x 10.5 i 400 x 8) da mi memorija ne bi pravila problem. Uvek je pravilno podesim u BIOS-u, tako da mislim da nije do nje.

Kakve su ti temp?Koji ti je VID za tvoj primerak?Koji je max napon koji si probao?

Max napon sam probao 1.45V, temperature sa Prime-om na 3.5GHz nisu prelazile 55 stepeni, a VID... VID? To je koliko se sećam default temperatura... Ako je to onda je 1.275.

Imamo isti primerak sto se tice VID-a ...1.275v...Moj isto ide na 3.6Ghz sa def.naponom(8x400)...a za 4Ghz trazi malo veci napon,tako da mi je podeseno u Bios-u 1.4v,sto je posle Vdrop-a 1.384...Tako radi vec pola godine bez problema....Probaj mozda malo da povecas voltazu NB-a...A 1.4v ti je gornja granica za 45nm procesore,preko toga nemoj da ides sa voltazom za 24/7...

Poslednja izmena:
Probaj ti za svaki slucaj da dodas napon memoriji. Desavalo se da je do toga,iako radi na 800, ne radi vise na standardnom taktu.

Moj je još lošiji. Za bednih 3.8 mu treba celih 1.4V. Može do 4.1 ali tada već moram da ga pržim na preko 1.45V.

Gotovo sigurno ti memorija pravi probleme...ili neko podesavanje vezano za istu. Koji kingston je u pitanju?!...ja sam jednom probao neki niskoprofilni imao je fsb wall na 327mhz koliko se secam, tuga jedna bese!!

Evo dodao sam 0.1V na NB i podigao je sistem na 3.8GHz sa 1.35V. Napon na memoriji nisam dirao.

Probao sam da dižem napon na memoriji do 2V (def. je 1.8), na CPU do 1.4 i na NB do 1.4 (def. je 1.1) i neće da podigne Windows na 4GHz. Dođe do Welcome screen-a i tu puca, a sa podignutim naponom na memoriji puca dosta ranije. Da li možda treba da se dira "CPU Termination" i "CPU Reference" ? To nisam menjao, jer iskreno nemam pojma šta je.

Na 3.8 radi stabilno bar za sada, sa 1.35V za CPU i 1.2 za NB. Radi mi Prime i trenutna temperatura je 64 stepena.

Pa nece svaki primerak na 4Ghz...A nemoj da ides sa tolikom voltazom za NB...I stabilnih 3.8 je dosta...

NB je sada na 1.2 (def. je 1.1), a CPU na 1.35. Jel to OK napon za NB? Cpu ću da smanjujem dokle god je stabilno. Temperatura varira između 62 i 66.

Ok je sto se tice NB-a...nastavi da testiras pa vidi koji je najmanji napon za CPU gde je stabilan i tu ga ostavi...Sto se tice temperature ok je,mada ja vise volim da testiram sa LinX-om....pre pokaze nestabilnost...ali sa njim su vece temp nego sa Orthos-om i Prime-om za ~10-15c...Ako sa njim ostanu ispod 75 nemas brige...:)

OK, mnogo hvala.
Još samo jedno pitanje... Koliko dugo da testiram sa Prime-om? Radi već 40 minuta.

Slicno kao kod mene na E5300, za stabilno preko 3.85GHz treba dosta povecati napon, za 4GHz treba 0.075-0.1V vise nego za 3.85GHz. Ne vredi to przenje zbog 150MHz...

Sta se meni desava. Na 4 GHz hoce da radi, ali na ekranu mi izlaze nekakve tackice, kao da je dobio ospice?! :zbun:

Da li je chipset dostgao maximum pa ne moz' da radi na tom FSB-u? (320).

Inace u pitanju je E3300 (Celly).

Vrh Dno