Šta je novo?

OC i (uticaj na) ostale komponente?

mmilovan

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2004
Poena
619
Izvinjavam se ako je ovo pitanje nekada bilo na forumu, ali može li OC da sprži neke ostale komponente u sistemu (konkretno zvučnu karticu)? Davno, davno kada je ova "igra" otprilike započinjala (beše to davni Celeron na 300), bilo je govora da dizanje magistrale čini da ostali delovi sistema, pa i veze sa karticama, rade preko utvrđenog clocka.

Da li je to slučaj sa sadašnjim načinima i procedurama OC?

Moja konfiguracija Athlon 64 3000+, Gy-byte ploča k8nsc-939, 1GB memorije, itd.

I još jedno pitanjce - za one koji poseduju ovu ili slične ploče, čemu služi u biosu finkcija "load best performance" ili kako li su već nazvali stavku, da li je to neki primitivni fabrički OC? Primetio sam da u Easy Tune-u se popne clock procesora na 1872 MHz, u odnosu na 1808 u kojem radi u standardnom "optimize" modu.

Može li taj best performance mod nešto da sj.....?

Hvala.

Poslednja izmena:
pa sto se tice ostalih komponenti OC ne moze da uzrokuje njihovo trajno otkazivanje, tj da postanu neispravne, nego uzrokuje njihovu nestabilnos, ali vecina novijih ploca poseduje mogucnos zakljucavanja PCI/AGP magistrale na 33/66, kada se sprecava nestabilonst
e sada kako je na novijim plocama tj. PCI-e ne znam

Poslednja izmena:
ASUS daje potpuno nezavisno PCI-e tuning, znaci ne pomera se u odnosu na ostalo, ali moze nezavisno da se menja.
Za GB ne znam..
A moze da ti strada nesto samo ako bas overheat-uje overclocking toliko da se to drugo sprzi, najpre ploca (ali CPU ce pre riknuti nego nesto drugo..)

KIBLA`s je napisao(la):
pa sto se tice ostalih komponenti OC ne moze da uzrokuje njihovo trajno otkazivanje, tj da postanu neispravne, nego uzrokuje njihovu nestabilnos, ali vecina novijih ploca poseduje mogucnos zakljucavanja PCI/AGP magistrale na 33/66, kada se sprecava nestabilonst
e sada kako je na novijim plocama tj. PCI-e ne znam

Ne znam koliko ce se drugi sloziti sa mnom, ali OC ima uticaj najvise na plocu, i to na nacin da ubrzava bubrenje i curenje kondenzatora. Zato se i insistira na vrhunskim komponentama ko zeli da OC. Moja prethodna ploca Epox 8RDA+ je bila 24/7 OC i kako sam menjao komponente tako sam joj probao max. Posle 2.5 godine je gadno procurela tako da je bila potrebna zamena kondenzatora. Moja sadasnja ploca DFI LP je takodje 24/7 OC (vidi potpis) stara je oko godinu dana, kod mene je oko 10 meseci, a kod drfedje je bila par meseci i ne verujem da ju je stedeo. Za sada ne pokazuje znake curenja.
Ove dve ploce nisu iste klase, sto dovodi do zakljucka da je OC skup sport.

a c a je napisao(la):
Ne znam koliko ce se drugi sloziti sa mnom, ali OC ima uticaj najvise na plocu, i to na nacin da ubrzava bubrenje i curenje kondenzatora. Zato se i insistira na vrhunskim komponentama ko zeli da OC.
ja sam imao slicna iskustva, ali sa IC7 sam zaboravio na to
evo OC 24/7 vec 3 godine, i hvala Bogu, kuc kuc kuc, sve je ok sa kondezatorima

skup sport nema sta

ASUS PC-DL (Dual Xeon ploca) - gomila ljudi je koriste od prvih dana (3+ godine) za OC, nikome problema.
Sta vise, jurim neke jace uparene Xeone (3+) pa ce raditi brze nego moj Dual Core Opteron 🙁 (sada rade skoro isto..... FFS)

E taman ja da se nadovezem na pitanje poshto imam slichan problem al mi niko josh nije dao konkretan odgovor..
Asus A8N-E i venice 3000+; deshava mi se kada oc-ujem procesor na 2.7 da u toku igranja sb live kartica samo umukne ili krene neko blago pishtanje na zvuchnicima dok ne restartujem komp... To se deshava samo pri tim vishim klokovima, chim smanjim oc ispod 2.6 nema toga.
PCI clock mi stoji na auto, dal je do toga? Da stavim na neku konkretnu vrednost? Ili jednostavno da smanjim oc?

DjoleNS je napisao(la):
E taman ja da se nadovezem na pitanje poshto imam slichan problem al mi niko josh nije dao konkretan odgovor..
Asus A8N-E i venice 3000+; deshava mi se kada oc-ujem procesor na 2.7 da u toku igranja sb live kartica samo umukne ili krene neko blago pishtanje na zvuchnicima dok ne restartujem komp... To se deshava samo pri tim vishim klokovima, chim smanjim oc ispod 2.6 nema toga.
PCI clock mi stoji na auto, dal je do toga? Da stavim na neku konkretnu vrednost? Ili jednostavno da smanjim oc?
lokuj pci na 33 i mislim da neces imati problema

A mozda nije do clocka pci-a nego do neceg drugog, jer se meni desavalo da mi tako pisti i vristi kad mi se bios ploce tripovao ili kad mi nesto nije stabilno. Proveri ako si klokvao mem da nje mozda do latenci ili voltaze. A desavalo mi se da kada naguram fsb preko 200 u igricama cijem pucketanja u zvuku dok drzim neko dugme.

mmilovan je napisao(la):
Izvinjavam se ako je ovo pitanje nekada bilo na forumu, ali može li OC da sprži neke ostale komponente u sistemu (konkretno zvučnu karticu)? Davno, davno kada je ova "igra" otprilike započinjala (beše to davni Celeron na 300), bilo je govora da dizanje magistrale čini da ostali delovi sistema, pa i veze sa karticama, rade preko utvrđenog clocka.

Da li je to slučaj sa sadašnjim načinima i procedurama OC?

Moja konfiguracija Athlon 64 3000+, Gy-byte ploča k8nsc-939, 1GB memorije, itd.

I još jedno pitanjce - za one koji poseduju ovu ili slične ploče, čemu služi u biosu finkcija "load best performance" ili kako li su već nazvali stavku, da li je to neki primitivni fabrički OC? Primetio sam da u Easy Tune-u se popne clock procesora na 1872 MHz, u odnosu na 1808 u kojem radi u standardnom "optimize" modu.

Može li taj best performance mod nešto da sj.....?

Hvala.
Danasnje ploce imaju tzv. PCI lock , PCI-express i AGP se mogu nezavisno podesavati, pa nema bojazni od negativnih uticaja overclocka na kartice. Ipak, O.C. najvise cedi plocu i napajanje.
Ukoliko su kondenzatori na ploci, a i na napajanju slabog kvaliteta posle izvesnog vremena dolazi do curenja... bas kao sto je Aca rekao.
Kriticni su kondenzatori u napajanju i samo napajanje koje se vise zagreva zbog veceg opterecenja pri oc.-u. Zato se za Oc. preporucuju jaka ili extremno jaka napajanja, namenjena bas o.c.-u
Kod ploce uglavnom stradaju elektroliti oko procesora koji sluze da filtriraju napon sa mosfet-a ka procesoru i sa napajanja ka mosfetima. Kada dodje do curenja uglavnom ploca vise ne funkcionise stabilno ili nece da "post"-uje svaki put.

Dakle, ako imas dobru plocu za O.C. (DFI) i odlicno napajanje, koje je projektovano za opterecenja O.C. je bezbedan koliko i default. 😉

GA se nije pokazao kao neka ploca za O.C. Savetujem ti da iskljucis taj best performance, koji moze da uzrokuje nestabilnost i da rucno overklokujes taj CPU mnogo vise od tih +72Mhz koji zaista donose smesan boljitak u odnosu na stabilni default.

DjoleNS je napisao(la):
Problem koji imas je do preteranog o.c.-a procesora ili memorije. Moze cak da se desi da te zeza i HTT link. Prema tome, smanji HTT na 3x ako vec nisi, istestiraj memoriju sa GoldMemom i sa OCCT-om i P95. Krckanje zvuka moze da bude i posledica niske vcore voltaze za visok o.c. Jednostavno procesor pravi gluposti i krcka zvuk, dok se ne restartuje masina. Za prosecan Venice 2.7ghz trazi bar 1.6v, ako ne i 1.65, za sta ti treba dobar cooler. 2.6Ghz moze da istera 1.5-1.55v.

Naravno da mi je HTT link 3x300=900MHz, krckanje zvuka i nemam bash. Imao sam ali bilo je do sound drajvera i nije bilo samo pri oc-u. Jedino shto ponekad samo prsne zvuk posle nekog vremena igranja. Mislim znam ja da je zbog preteranog oc-a chim ne puca kad smanjim klok... 😛
E sad moguce je da je do voltaze poshto moja ASUS A8E-e ne podrzava jache voltaze od 1.55V u ovoj default verziji biosa koju imam, josh ga nisam fleshovao.. A vidish na 2.6 mi ne puca zvuk.... Verovatno si u pravu. :trust:

Nazad
Vrh Dno