Šta je novo?

OC E4400 molim za savet, komentar

Oki

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2007
Poena
410
Pozdrav.

Evo i ja prvi put u zhivotu da "kloknem" procesor pa me zanima par stvari ako je neko voljam da prokomentarishe ili da mi da savet kako i shta u buducje.

plocha - p5q-c
memorija - transcend 2x 800mhz
procesor - E4400

Nedoumica je sledecja. Kada ga dignem na 3ghz i ukljuchim Intel Burn Test on ne prolazi ali kada provrtim Orthos na recimo 20 minuta dobijem da je sve okej.

e4400pu6.jpg

Od sinocj sam probao zaista razne kombinacije shto se dizanja voltazhe i fsb-a tiche i ispada da je ovo za sada najstabilnije bez ikakvih problema mi radi sve, ali me nervira zashto mi IBT kazhe da ne prolazi dok mozhda ovih 20 min u orthosu isto nishta ne znache. Mogu da ga pustim i dalje ali koliko sam skapirao ako u prvih 20 min nishta ne krene po zlu to je od prilike to. I naravno uzevshi u obzir koliki je OC, mislim da 3ghz zaista nije ekstremno za ovaj procesor, vidjao sam i preko 4ghz.

Temperature sada dok kucam su 34stepena dok u orthosu kako se vidi max je bio 65 na 100% dok je u Intel Burn Testu ishlo chak do 74c.

Relacija fsb i ddr2 memorija me najvishe klala tako da je ovo jednostavno najbolji odnos jer ako stavim fsb 400 [ sto verujem da ova plocha mozhe ] onda mi se nudi opcija za ram 801mhz ali tada prodje post i zakuca se. Mogucje je da mi je ram "losh" da ne mozhe da se klokuje koliko sam video Elpida su chipovi [ ili ja to zaista ne umem da uradim ]

Hvala na chitanju, svaki savet je dobrodoshao ako imate volje i vremena.

:wave:

ps : shto se kulera tiche on je Thermal Right iz potpisa..tj azhurno je "moja konfiguracija".

Poslednja izmena:
20min u orthosu je nista, i moze ti se poistovjetiti sa 5-10min IBT-a. Bar se meni tako pokazalo. I prime95 mi puca prije orthos-a u mom slucaju (npr prime puca nakon 1 sat a orthos nakon sat i 20min).
Napisi koji su ti trenutno naponi setovani (Vcore, DDR, MCH, VTT...) Odvrti 3dmark 2 puta i crysis 3 loop-a pa ako prodje, racunaj da je stabilno za igre. Ako radis nesto vazno, onda ganjaj nesto vecu stabilnost.

Vcore mi je 1.32 a ovo ostalo je sve default. Crysis nemam trenutno instaliran ali 3dmark cju upravo krenuti da vrtim.

Da li mozhesh da mi predlozhish koje vrednosti da stavim za MCH i VTT. Bios u ovoj plochi je zaista prepun nekih dodatka koje nisam vidjao na predhodnim plochama.

Napomena, sve ono stavke su mi disabled u bios-u EIST i onaj C1E valjda...to je prvo shto sam uradio.

Povecas malo pa testiras, nema drugog nacina :d Pokreni IBT i onda ocitaj napon da bi utvrdili vdrop i vdroop.

A temperature gledam preko Core Temp-a dok za napon sam najbolje siguran preko CPUZ-a ?

Chisto da i tu budem sigran shta radim ? :d

3GHz je puna kapa za taj procesor. Kojih 4GHz ti pominjes :D.
Inace vidim da imas dobre temperature, ja imam tolke temperature kada pokrenem Orthos dok je cpu na defaultu :mad:.
Meni max hoce na 3GHz, ali trazi visok napon, pa drzim na 2,8GHz i tada T tokom Orthos-a predju 80C (mereno Core tempom, TAT-om, Everestom).

Aha sad videh, ti imas non-box cooler, za razliku od mene...

Preuzeto sa sx-a u pitanju je komshija iz Hrvatske - Razer

http://shrani.si/?40/IM/2WP3cKjV/1/spi14219.jpg

Zdravko od tebe najvishe i ochekujem jer znam da jedino ti imash konkretno i sada E4400 ;]

Koji su ti naponi (Vcore, DDR, MCH, VTT) ? I koja ti je revizija i stepping, meni je stepping D a revizija M0

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da onda imas noviji/bolji primerak.
Meni pise stepping 2 (!?!), a revizija L2, ovo chitam iz cpu-z :).
Uostalom evo ti slika dole.

Zvanicno po Intelu def je 1,325V.
Ja sam za ovih 2,8GHz stavio 1,375V.

Podigao sam i za NB i mislim za memoriju, ali se ne mogu setiti. Sad me mrzi da restartujem pa da ulazim u bios, jer skidam neke problematicne torrente, cas rade cas ne rade, pa ne bih da prekidam. Sutra popodne cu ti sve detaljno napisati ;).

Evo slike, nesto mi bagovalo...Napon stavljen 1,375V, a cpu-z ocitava 1,328V, debeo vdrop, to je do ploce ?

Prilozi

• 12.JPG
    12.JPG
    44.7 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Evo orthos-a posle malo jache od 2 sata.

e44002go7.jpg

Evo ga 3dmark 06

3dmarko6zr4.jpg

Imajte u vidu da sam zaista apsolutni pochetnik u ovome i da vishe chitam nego shto pishem i postujem na ovu temu.

@ mccrazy shta ti govori ovaj 3dmark rezultat ?

Postovacju kasnije i fotke bios-a pa ako bi gospodin Spacemaster imao vremena samo da "upishe" kako on to zna, odredjene vrednosti pa da testiram tako.

Samo nastavi :D Kada sam pominjao 3dmark, mislio sam da odradis test stabilnosti, tj pustis ga 2-3 puta i npr crysis benchmarking tool, ako zelis da ti je dovoljno stabilno za igre. Eto, strpi se jos malo, dobices setovanja iz pr(a)ve ruke :)

Samo da primetim, tebi u CoreTemp-u 0.99.3 pise Tj.Max 85C, a meni Tj.Max 100C, tako da je to bitna razlika.
Odnosno, mojih 80C pod opterecenjem, je tvojih 65C, ako se ne varam.
To bi znacilo da imamo slicne procesore sa aspekta grejanja, ako se opet :D, ne varam.

Ovako je meni u idle @2,8GHz.

Sad sam bas pustio TAT da radi (Intel Thermal Analysis Tool), koji u roku od 3-4 minuta daje max T koje procesor u svom radu, da odredjenom taktu, moze da dostigne. Nije test stabilnosti, vec pokazatelj max temperatura koje cpu moze dostici :).
Core Temp 0.99.3 mi je pokazao 86C i ta T je stajala 5 minuta, sto ce reci da je to moja max T, odnosno imam jos 14C fore :D, do TjMax=100C.

Tebi je max T 66C (mada si pominjao i nekih 74C), sto znaci da imas fore jos 19C.
Tih 5C razlike (19-14) predstavlja razliku u efikasnosti tvog i mog coolera :).

Skini TAT program, pa pokreni, on ti je najbolji pokazatelj max T procesora ;).

Prilozi

• 13.JPG
    13.JPG
    25.8 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Bilo kako bilo nazhalost imam josh 20 min do polaska na posao. *** tehnichka podrshka radi 24/7 tako sutra u toku dana nastavljam svoj hrabri pohod uz pomocj dobrih ljudi. Nadam se najboljem, shteta shto sam chekao godinu dana koliko ga imam da ga malo chachnem, ali moram priznati sa predhodnom plochom i nisam imao neke shanse [ P5KPL ]

Upravo sam te i zato pitao koja ti je revizija i steping jer sam google-ao i ispada da je tvoj iz one "prve" runde dok je moj medju poslednjima iskochio sa trake.

E da ne bih pravio duple postove evo i slika bios-a.

http://img407.imageshack.us/img407/925/biosfu2.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/9524/bios2sf5.jpg

http://img150.imageshack.us/img150/8153/bios3fl0.jpg

Poslednja izmena:
Mali update. Sa Yoti-jem sam sat vremena podeshavao i nazhalost ne mozhe vishe od 3ghz sa ovim hladjenjem nema shanse. Definitivno procesor je zheljan napona. Probao sam i 3.2 i 3.4 i 3.6 orthos nije mogao da prodje duzhe od 3 min... Nazhalost mora bolje hladjenje ...

Ovaj put ga drzhim na fsb 333 i mnozhilac je 9. Temperature su zadovoljavajucje na 100% load-u isto idu do 66-68 stepeni.. Na 3.4ghz je davao chak i 77c core temp ali svejedno pao je bsod ;]

Ja sam kada se sve u svemu oduzme i sabere ipak jako zadovoljan sa ovim jer i 50% oc-a za prvi put je solidno.

Hvala Yoti josh jednom :wave:

Da bar imas bolji kuler i da se ostavi na FSB 400 bilo bi lepo :)

A cekaj druze kako si spustio mnozilac ? I yoti aj malo daj na pm znam da si imao ovaj procesor i ovu plocu (d975xbx) kod tebe pa da li moze da se namesti veci fsb od 260 koliko sam ja uspeo i da li moze nekako da se smanji mnozilac radi veceg fsb-a.

Hvala unapred.

Pa lepo upishesh cpu ratio 9 ili jedan minus od 10 ;]

a fsb povecjash na 333 i imacjesh identichu situaciju kao kod mene. Napon sam ostavio na defalut-u dok je za plochu malo drugachije... Moj je gladan napona tako da ako nemash neko bolje hladjenje ne nadaj se stabilnosti preko 3ghz. Ako imash onda slobodno mozhesh da ga "przhish" i do 1.4v

Ali poshto vidim da imash box ne preporucujem ti da idesh preko 3ghz i voltazhama preko 1.4

Pa lepo upishesh cpu ratio 9 ili jedan minus od 10 ;]

a fsb povecjash na 333 i imacjesh identichu situaciju kao kod mene. Napon sam ostavio na defalut-u dok je za plochu malo drugachije... Moj je gladan napona tako da ako nemash neko bolje hladjenje ne nadaj se stabilnosti preko 3ghz. Ako imash onda slobodno mozhesh da ga "przhish" i do 1.4v

Ali poshto vidim da imash box ne preporucujem ti da idesh preko 3ghz i voltazhama preko 1.4

Sad si posto' pro :p

Hahaha ma jok nego zaista tih sat vremena priche preko fona sa Yoti-jem mi je jako pomoglo da skapiram odnose fsb-mnozhilac i zashto i kada nije pametno dizati voltazhe plocha a kada procesora. Ja evidentno imam "rupu" a to je hladjenje proca u ovom sluchaju jer plocha mozhe da tera fsb i 450 samo shto je orhos posle 3 minuta core temp je pokazivao 77 stepeni i onda smo reshili da ugasimo jer se iz aviona videlo da to nikuda ne vodi : )))

Hehe znam ali ne mogu to da uradim na mojoj ploci pa mi zato treba mala pomoc. :) inace ne bih pitao .

@ Oki
Kako ti uspes da sa E4400 na 3000Mhz dobijes 2590 cpu score u 3DM06???
Ja sa svojim E4500 na 3,2 Ghz izvucem max 2400 i kusur za cpu score ?? a siguran sam da mi proc ne trothluje ... ili ti imas neki drugi 3DMARK...
mislim isti su procesori potpuno (osim sto ja imam jedan mnozilac vise koji ne koristim)pa bi i rezultati trebali biti priblizni..

Poslednja izmena:
Ovo je poslednji 3dmark 06 koji sam radio

3dmarko62nb7.jpg

Kako ? Pa .. ne znam : )

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je to bitno...Kada sam otishao da okachim test video sam da sam "nikako proshao" tako da mi zaista nishta ne znachi ovih skoro 13 000 poena..
Da je preko 15 onda bih bio zadovoljan : ))) Ali to je svakako nemogucje dok se barem malo ne klokne i grafika...ali da ne bi spamovao svoj topik jer se radi o procesorima, ako ocjesh mogu kasnije da uslikam sadashnji bios i da ti poshaljem pa da probash !?

Btw nisu nam "isti procesori" jer vidish da ja i Zdravko imamo "iste" pa opet nisu...zavisi od revizije i steppinga jer da je meni tj max 100 .. pa ishao bi on na 3.6 kao od shale.. ako ne i vishe ;)

nema potrebe za biosem :)
ma znam..za reviziju...Moj je M0 stepping D pa me opet cudi...
Mada mozda me i sistem malo koci...mislim pun je svega i svacega...nije tvikovan za markove

Moj tek nije tvikovan..star je barem 8 meseci i boga pitaj koliko puta sam reinstalirao drajvere i programe. Nego ajde kad si vecj tu, koji je tvoj 3d mark ?

Sad videh da imamo potpuno drugachije ploche !? Mislio sam da imash isto asus...

evo...izgleda da sam ja malo pobrkao..sad mi je malo bolji skor..
grafa je na stock hd4850

sistem vidi brzinu proc-a kao 400x11 a ustvari je 400x8...da ne bude zabune....:)

Prilozi

• 3dm.JPG
    3dm.JPG
    280.9 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno