Šta je novo?

OC AMD X2 4200& M2N-E. FSB nece preko 230?

zoki76

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2007
Poena
320
Problem. Izgledala je ploca da moze vise. Tako se o njoj i govori. Skinuo sam noviji BIOS (Award BIOS Type Phoenix - AwardBIOS v6.00PG). Solidno hladjenje procesora-Cooler master Hyper TX. Samim povecanjem FSB sa 200 na 220 sa mojim 4200 X2 dobijam sansu da svoju novu memoriju apacer 800MHz nateram da radi na 800 zbog glupih mnozilaca i delilaca. ali sistem pod velikim opterecenima postaje nestabilan. Pokusao sam sa blagim podizanjem napona samo na procesoru i nisam uspeo. Do koliko se sme ici, ima li ko savet?

Zatim spustim mnozilac na 4 zbog gore pomenutog a ono FSB nece preko 233MHz, pocne da se restartuje i javlja neke frkvencije procesora 2.6 2.7 GHz, brljavi nesto, bruka.

Sta da radim, napon da povecavam, mnozilac da smanjujem ili sta vec?

Ne znam koju si verziju BIOS-a skinuo, ali ovde imas 0802 zadnju verziju da skines.

Bas tu verziju 0802 skinuo sam skoro i izgleda da nema novija verzija ako je do BIOS-a

koliko ja znam nema, nema ni BETA neka, a sto se tice tvog klokovanja mislim da bi moralo preko tih 230, ali da ti ja ne bi tupio o tome potrazi ovde na formu malo o tome, idi na pretrazivanje pa ukucaj model ploce m2n-e, mislim da ces naci svasta sto moze da pomogne da podignes taj fsb jos na gore...

Meni ta ploca radi sa 265 fsb-om, na 270 nije hteo komp da se ukljuci. Nisam dirao voltazu cpu-a. Moguce da je taj konkretan primerak ploce los. Konfa je iz potpisa, mene je ploca zadovoljila za novac koji sam izdvojio za nju. Btw bios nisam flashovao. Ja sam smanjio HT mnozilac na 4, stavio fsb 230, memorija mi tako radi na 800. Sve na default voltazama, box kuler na cpu. To mi je oc za svaki dan.
poz

Poslednja izmena:
Meni ta ploca radi na 260fsb, tj 10x260 i dalje tesko da mogu jer me zeza memorija, tj napon za istu od samo 1.95. Dakle nema govora da ta ploca nece preko 230 za fsb, mnogi su sa njom po netu izvlacili 320-330 za fsb.

Kako bre 10×260, zar ta ploca nema bese multiplier max sa 9?

Moja greska, smetnuo sam sa uma da se prica o X2 procesoru :), ide i do ×11 u zavisnosti od CPU-a...

Poslednja izmena:
Na kraju posle svega recenog, sedoh dan i noc i sve iz pocetka. Zakljucak: radi ploca i bez problema na preko 250FSB a problem je bio do APACER memorije koja nije htela ni u jednoj kombinaciji na osnovnom naponu preko 800MHz - pa se gasio komp i izbacivao u BIOS-u neke nerealne cifre da je procesor 2,6 ili 2,7 GHz kada je u stvari bilo 2,4 ( to brljanje posle pucanja memorije mi je unelo zabunu u vise slucajeva). Elem maksimum memorije sa ovom plocom i naponom 1,90V je 880MHz (1,95V ne daje stabilnost na 900MHz) Imao sam bez problema stabilan rad procesora na 2,6GHz (260x10) sa podizanjem napona, pretpostavljam da je moglo i vise, ali to mislim ipak nije nesto za svaki dan.

I evo ga sad na 2,53GHz (230x11) sa 1,3875V kako kaze AiBOOSTER i memorijom na 843MHz sa 1,80V. Za sada posle SuperPI, HotCpu, 3DMarka05, svakakvih maltretiranja procesora i memorije i jedno 6 sati STALKERA (koji jedan procesor gura 100% neprekidno) izgleda da stabilno radi. Temperatura je ok.

Ne znam da li je ovo mnogo za ovaj procesor (iako HyperTX radi posao) za svakodnevnu upotrebu zbog malo veceg napona kako sam ga postavio. Testovi stabilnosti procesora sa smanjenjem napona tek slede. Da mu ne skratim mnogo rok trajanja posto mu je osnovni napon valjda 1,35 ili 1,36V?

Nije to nista, to ti je tek minimalno povecanje napona. Meni moj 3200+ tek sa 1.4V oce da ode na 2.6ghz tad mu nista ne fali. Mislim da je korekcija napona za te procesore od 0.1 sasvim bezbedna. Dakle ako ti je dobro hladjenje, slobodno ga guraj do 1.45V nema da brines :p

Poslednja izmena:
Zoki, pokushaj sa blagim povecanjem napona da dizesh i brzinu magistrale. Moze taj procesor vishe da ide, sigurno. Ja sam stari x2 3800 vozio na 2.6GHz (260X10) bez problema sa dizanjem voltaze na 1,45 chini mi se. Kao sto reche deksi povecanje od 0.1V nece pravti problema (ovde sad ide disclamer :)). Obori HTT na 3x i vozi....

Pozdrav

dizi tu voltazu procesora na bar 1.5v :) trebalo bi da glatko predjes 2.7ghz, probao sam par x2 4200+ i svaki je isao na 2.8ghz stabilno, jedan cak na 3ghz(1.55v)...

kod mene u masini je trenutno jedan x2 3800+ na 1.5v radi vec par nedelja na 2.75ghz za svaki dan...

Poslednja izmena:
Ja sam smanjio HT mnozilac na 4, stavio fsb 230, memorija mi tako radi na 800. Sve na default voltazama, box kuler na cpu. To mi je oc za svaki dan.
poz

Zanima me sa ovim setovanjima koje si naveo koja ti je temp procesora,i koji model memorije imas!?:wave:

Poslednja izmena:
Cime ga hladis, ako nije tajna?

thermaltake blue orb 2
T925-2148-main.jpg

dizi tu voltazu procesora na bar 1.5v :) trebalo bi da glatko predjes 2.7ghz, probao sam par x2 4200+ i svaki je isao na 2.8ghz stabilno, jedan cak na 3ghz(1.55v)...

kod mene u masini je trenutno jedan x2 3800+ na 1.5v radi vec par nedelja na 2.75ghz za svaki dan...

A HT mnozilac. Da li ga spustas na 4 ili ostaje 5?

ht 4x ...

bilo jedno vreme u hgspotu, ne znam ima li ih jos uvek...

ZOKI kupi OCZ Reaper HPC 2GB kit (mozes da ga maltretiras do 1200MHz),ne moj se cimati sa Apacerom to je krs. Podigni malo napon CPU-a ja bih to uradio (ako hladjenje nije problem).Sto se tice smanjenja roka trajanja,to nemoj da brines trajace ti max. owerclockovan bar 3 godine (toliko je meni trajao 1600+ na 1.7GHz pre nego sto je ispustio dusu prosle godine).Na netu sam nasao neke podatke (ne znam koliko je to tacno) da se procesori prave da izdrze 10g. Slobodno ga isforsiraj uvek moze da se kupi drugi (ako mu nesto ne daj boze bude).

Poslednja izmena:
Gde naci OCZ ??? ja sam ga sasvim slucajno nasao u Balkanskoj (mislim da je firma ALTI nisam obratio paznju ,ali ram radi kao zmaj vec par dana je mucim i ne predaje se) jeste malo skuplji 20,000 ali vredi svaku paru ( ima i platinum,gold i SOE modela koji su duplo jeftiniji a ne mnogo losiji). Sto se tice Blue Orb coolera i sl. stvari kazu da ce uskoro biti nekih Thermal Take proizvoda kod njih (nisu rekli tacno kad, ali ako nadjem gde ima nesto zanimljivo javljam vam).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno