Šta je novo?

OC 5400+ @ 3.2ghz pomoc

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
CPU mi je do juce bio OC na 3.08ghz(FSB=220,multi 14) ,RAM je bio na 440x2 tj na mem divider 7,HT link mi je bio na mnoziocu 4x.Sve je bilo stabilno,prolazilo orthos i tako to na naponu od 1.328V(idle) i 1.344V(load)-ploca overvoltuje,pisao sam o tome vec..To je bilo na BOX cooleru.
Juce uzmem Vendettu 1,namontiram sve,sredim,lepo radi,temperature dosta pale i resim da probam da ga nateram da radi na 3.2ghz za 24/7 prostim povecanjem FSB-a sa 220 na 229.HT se automatski poveca na 916(ostao multi 4) RAM se poveca na 458mhz tj na 916.BIOS posto je takav kakav je,ne dozvoljava da stavim koju hocu vrednost za cpu napon,vec mogu da stavim 1.328V(1.344V)/1.344V(1.36V)/1.360V(1.376V)-u zagradi se nalazi vrednost na koju ploca overvoltuje kada je CPU u loadu.
Nocas sam pokusao da odradim CPU stability test sa orthosom,SmallFFTs,prioritet 9.Pukao je posle 2h 35min.Temperature su odlicne,bar ja mislim,jer u loadu posle tih 2h 35min nisu presle 54-55C.Napon za cpu je tada bio 1.344V,u loadu 1.360V.
Jos jednu stvar bih hteo da napomenem,a to je da kada pokrenem Blend test u orthosu za CPU i RAM,taj test puca uvek posle 2-3 minuta.Da li to znaci da trebam da podignem napon memoriji,ili ova memorija ne moze da izgura 916mhz(458),pa da spustam OC memorije?

Sta mi je ciniti?Da li je orthos pukao zbog niskog napona?Svaka sugestija dobrodosla!
Pisem jer mi treba bilo kakav savet Vas iskusnih OCera;)
P.S.Konfa je ova iz potpisa:)

Poslednja izmena:
CPU mi je do juce bio OC na 3.08ghz(FSB=220,multi 14) ,RAM je bio na 440x2 tj na mem divider 7,HT link mi je bio na mnoziocu 4x.Sve je bilo stabilno,prolazilo orthos i tako to na naponu od 1.328V(idle) i 1.344V(load)-ploca overvoltuje,pisao sam o tome vec..To je bilo na BOX cooleru.
Juce uzmem Vendettu 1,namontiram sve,sredim,lepo radi,temperature dosta pale i resim da probam da ga nateram da radi na 3.2ghz za 24/7 prostim povecanjem FSB-a sa 220 na 229.HT se automatski poveca na 916(ostao multi 4) RAM se poveca na 458mhz tj na 916.BIOS posto je takav kakav je,ne dozvoljava da stavim koju hocu vrednost za cpu napon,vec mogu da stavim 1.328V(1.344V)/1.344V(1.36V)/1.360V(1.376V)-u zagradi se nalazi vrednost na koju ploca overvoltuje kada je CPU u loadu.
Nocas sam pokusao da odradim CPU stability test sa orthosom,SmallFFTs,prioritet 9.Pukao je posle 2h 35min.Temperature su odlicne,bar ja mislim,jer u loadu posle tih 2h 35min nisu presle 54-55C.Napon za cpu je tada bio 1.344V,u loadu 1.360V.
Jos jednu stvar bih hteo da napomenem,a to je da kada pokrenem Blend test u orthosu za CPU i RAM,taj test puca uvek posle 2-3 minuta.Da li to znaci da trebam da podignem napon memoriji,ili ova memorija ne moze da izgura 916mhz(458),pa da spustam OC memorije?

Sta mi je ciniti?Da li je orthos pukao zbog niskog napona?Svaka sugestija dobrodosla!
Pisem jer mi treba bilo kakav savet Vas iskusnih OCera;)
P.S.Konfa je ova iz potpisa:)

verovatno je mu je kraj (tvom primerku) negde na pola puta izmedju 3,08 i 3,2. RAM ne bi ni pod tackom razno smeo da pravi frku.

Možeš memari slobodno da daš 2.15V, možda 2.2V - pogledaj specifikacije svojih modula.
MOžeš i da olabaviš latencije.

Poslednja izmena:
Upravo sam stavio memoriju na 2.2V,opet blend test puca posle 3-4 minuta.Small ffts nisam testirao na naponu od 1.36(1.376).
Zar blend test ne testira memoriju u prvih pola sata?
Memorjia je predvidjena da radi na 2.0.
Sta moze da bude uzrok pucanju?Da spustam takt memorije?Cpu?

Proveri latence memorije i stavi 5-5-5-15 na 2.1v ako nece potrazi na netu latence tvoje memorije ili pogledaj u everestu.

Treba da se uveriš prvo šta ti pravi problem:

- testiraj CPU sa većim deliocem i manjim taktom za memoriju.

- testiraj memoriju sa manjim taktom procesora i manjim memorijskim deliocem.

Trenutne latencije su mi 5-5-5-15.Memorija po specifikaciji treba da radi na 2.0V na 800mhz.Medjutim,sad sam upravo spustio memoriju na 700(350) i na 2.0V i blend test opet puca posle 3-4 min.Jel ovo znaci da je CPU problem?Sta da radim,sta da cackam,ajd saveti?:)
EDIT:Spustih FSB sa 229 na 228,memorija na 700(350),Blend test izdrzao 10 minuta pa puk'o.Jel ovo vec znaci da je problem CPU i da nikako ne mogu da ga nateram da radi na 3.2ghz?Jel moze voltaza da bude problem,cak iako sam sada na 1.36(1.376)??

Poslednja izmena:
CPU verovatno, potreban ti je veći napon.

Tako nekako i ja kontam.
Koliki napon mogu da smatram kao neki siguran napon za 24/7 za ovaj CPU,a da se pri tome CPU ne degradira?Amd pise 1.30/1.35V ali sa time ne mogu nista da napravim.
Pitam jer evo trenutno testiram sa naponom od 1.408V u loadu(u idle rezimu je nesto manji napon,oko 1.39V) i trenutno se nalazim na 20 minuta Blend testa,sve ide ok za sada(da ga ne ureknem:p).FSB je 228,memorija spustena na 700(350) mhz cisto da vidim kako se ponasa..Temeperatura cpu-a ne prelazi 55-56 stepeni.

E ovako..Upravo mi je pukao orthos posle 2h10min,na Blend testu koji je do sada pucao posle 2-3-4 minuta.Temperature su sve vreme bile normalne,tj do 55C.
Testirano je na 3.2ghz,FSB=229(multi14x),RAM=458(916mhz).Voltaza je 1.376 u mirovanju,a kada se pokrene Orthos ona skace na 1.392V prvo,da bi posle 20ak sekundi skocila na 1.408V i tu se overvoltovanje zadrzava.Cim je pukao test,napon pada na 1.376V.
Sta mi je ciniti?Jel ovo pokazatelj da mu fali jos napona?
Jos jednom pitam,koliki je bezbedan napon za 24/7 long term,a da se ovaj CPU ne degradira?
Takodje svaki savet je dobrodosao;)

Poslednja izmena:
Sve je sigurno do 1.45v ali to zavisi od temperature nedaj mu da prelazi 60c. Daj mu jos malo napona i bice stabilan naprimer 1.42v.

Uf,namestih ga.Stabilan je na naponu od 1.408V(a to overvoltuje u loadu na 1.424V:)).Prosao 15h Blend test u Orthosu,jel to ok??Sta bi ste mi rekli jos da mu radim?

Krljaj ako mozes na 1.42 do 1.45
Ako tu ne prolazi, batali rabotu!

Joj bre Bokaco ne kapiram te?Pa namestio sam ga na 1.408(1.424) da radi?:D Prosao Orthos Blend test 15h bez greske,temperature 53-55C.
Pitanje glasi da li bih trebao da ga testiram jos necim?

Skini linx 0.5.5 pa sa njim testiraj imaces mnogo vece temperature za nekih 8c, znaci ako prodje u ovom programu 30 minuta onda se moze reci da je stabilan.

Odradih i ovo...Stvarno greje vise nego prime ili orthos..Jos neko neki predlog?

Prosao i to!,)
Nego jel postoji neki program sa kojim cu moci da odredim da mi se npr do 53-54C fan na kuleru okrece na 80%,a da cim predje 53-54 ode na 100%?Biostarov program je odvratan..

Poslednja izmena:
Prosao i to!,)
Nego jel postoji neki program sa kojim cu moci da odredim da mi se npr do 53-54C fan na kuleru okrece na 80%,a da cim predje 53-54 ode na 100%?Biostarov program je odvratan..

Program je ******, ali zato u biosu moze u sitna crevca da se napesti kada ce da pali i gasi fan i koliko ce brzo da povecava rpm sa rastom opterecenja.
:wave:

Znam,rece mi jos jedan forumas da koristim bios za to.
Bios je toliko glup,da mi je mrsko svaki put kad moram da cackam nesto u njemu.Posle pola sata buljenja u isti,nasao sam nesto sto je mooozda to na sta ti ciljas medjutim ja nikako ne razumem ono tamo,glup sam,sta vec,jer tamo postoje neke jedinice,trazi da unesem neku vrednost,nigde se ne spominju %obrtaja,temperature i slicno:S: mrzi me da ga cackam iskreno..

Imas min temperaturu kada zelis da se pocne sa kontrolom obrtaja.
Imas min power value koji ti znaci u stvari napon za min obrtaja na ventilatoru, on to sam odredi pri kalibraciji, mada ja sam ga dodatno spustio.
Imas slope koji ti govori kojim ce ubrzanjem da se povecava broj obrtaja na ventu, veci slope, brze dostize max obrtaja kada se proc optereti.

kod mene sam namestio da se vent pali kada temperatura procesora predje 35, i tada pocinje da radi na nekih 500 obrtaja. Imam dve varijante, da smanjim slope, i da mi masina bude besumna i pod opterecenjem, ali sa visim temperaturama ( npr. fan ne prelazi 1000rpm, iako je temperatura skoro 600), i da povecam slope i da mi vec npr. na 50c vrti sa maximalnih 1400rpm.
To su ti sitna crevca :)

Kuku kuku:D Neka,za sad cu se drzati ja Biostarovog Utility-a:D
P.S.Biostarove inzinjere treba streljati,a na to gledati kao na humano delo bar sto se tice podrske za ploce...

Kuku kuku:D Neka,za sad cu se drzati ja Biostarovog Utility-a:D
P.S.Biostarove inzinjere treba streljati,a na to gledati kao na humano delo bar sto se tice podrske za ploce...
Imaju oni svojih mana, ali da se ne lazemo, ovo je sasvim suprotno, po meni ubedjivo jedna od najupotrebljivijih opcija. Ne znam da druge ploce imaju ovako nesto.

Koliki napon mogu da smatram kao neki siguran napon za 24/7 za ovaj CPU,a da se pri tome CPU ne degradira?..

Bitna je temperatura, tj. to je najbitnije, kod mene je do juče raido 293x11 @ 1.65V godinu i po dana, procesor pod TRUE-om (55°C max) i onda ubijem ploču kad sam skidao cooler... :(
Tako da temperatura ti je sve, za napon en brini.

@Bokaco
Slazem se da je ovo ok stvar,ali je zakomplikovana sa njihovim jedinicama.Moglo je to mnogo lakse da se odradi..
Hvala u svakom slucaju,sutra cu se malo vise pozabaviti sa time,da vidim jesam li dovoljno pametan za ovu opciju:)
@Superstarr
Da,nadjoh po netu,skontah i ja da je jedino merilo temperatura.Pod Vendettom 1,na naponu od 1.408V(overvoltuje na 1.424 u load-u),temp mi ne prelaze 53-54C kada je vent na max..Mislim da sam malo losije namontirao vendettu,mrzelo me iskreno da je skidam pa opet sve iznova jer i ovako sljaka sasvim pristojno,ali i to cu srediti uskoro tako da ce temp pasti za jos koji stepen,nadam se;)
Hvala na info-u u svakom slucaju!
:wave:

Poslednja izmena:
Verovatno si dobro namestio to nisu velike temperature a mozda i senzori lazu. To ti je sasvim pristojan klok za AMD.

Ma dobar je klok,zadovoljan sam,a namestena je sigurno malo losije nego sto treba,jer sam je lose bio spustio pa je malo kliznula kao..Ali ok je,sve u svemu ja zadovoljan postignutim.
E da,jedno pitanje,palo mi na pamet.Ovih 3.2ghz izvukao sam sa 14x229.Da li bih dobio nesto spustanjem mnozioca,a dizanjem fsb-a?Tj da li bih trebao jos nesto da cackam onda u tom slucaju?Ili se podrazumeva da ako radi na [email protected](1.424V) da ce na istom naponu raditi i na 12x267 npr?

ovako radi moj BH-G2 _ 4200+

Ma dobar je klok,zadovoljan sam,a namestena je sigurno malo losije nego sto treba,jer sam je lose bio spustio pa je malo kliznula kao..Ali ok je,sve u svemu ja zadovoljan postignutim.
E da,jedno pitanje,palo mi na pamet.Ovih 3.2ghz izvukao sam sa 14x229.Da li bih dobio nesto spustanjem mnozioca,a dizanjem fsb-a?Tj da li bih trebao jos nesto da cackam onda u tom slucaju?Ili se podrazumeva da ako radi na [email protected](1.424V) da ce na istom naponu raditi i na 12x267 npr?
Govorim o tvom procu:
na 3.2 bi trebao da bude stabilan sa 1.39v naponom.
Vec na 3.3GHz stabilno trebalo bi 1.48v sto je bas dosta.
Dobro si izvukao iz tog svog.
:type:
Ja sam svog sa 2.2 naduvao na 3.5 max ali stabilan je na 3.33GHz

Prilozi

• AMD 4200+ @ 3.33GHz & Club3D 8800GT.jpg
    AMD 4200+ @ 3.33GHz & Club3D 8800GT.jpg
    159.1 KB · Pregleda: 57
  • 4200+ 3.4 JAO.jpg
    4200+ 3.4 JAO.jpg
    153 KB · Pregleda: 53
  • 4200@3500.jpg
    [email protected]
    88.6 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Meni je ovo max clock sa AMD 5600+ default mu je 2,9Ghz. Nije stabilan a inace ga stabilno drzim na 3,2Ghz pri voltazi od 1,344V.

Prilozi

• Overclock @ 3,4Ghz.jpg
    Overclock @ 3,4Ghz.jpg
    334.9 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Ljudi ce misliti da sam najgori hejter :) jer sam postavio u jos jednom trejdu KUKIZ-u isto pitanje:
Stavi lepo skrin visecasovnog ortosa gde taj cpu radi na 3.2ghz sa 1.34v.
Neverovatno mali napon.
Taj bi onda na 3.4 mogao verovatno na 1.44-1.46 samo ako ne pocne da brljavi memorijski kontroler...
Poz

Nazad
Vrh Dno