Šta je novo?

Obrisao sam neki sloj na monitoru

misk0

Slavan
Učlanjen(a)
31.01.2005
Poena
309
Nema potrebe da pricam koliki sam ***** sto sam to uradio, to je ocigledno. Ucinilo mi se da je prljav monitor i fino ga ugasim i uzmem one krpice (maramice vlazne sa nekim brzoisparavajucim alkoholom sta vec) da obrishem to. I onda vidi da nisam uspio obrisati i "pritisnem"... i skontam da pravim ****** i da ne brishem monitor nego taj neki zastitni sloj ili sta vec. Sad sam napravio fleku i kroz taj dio slike 'se vidi svjetlije' nego na ostalom dijelu.
Imam Samsung SyncMaster 959NF sa kojim sam fakat zadovoljan,
Ima li spasa? Postoji neka masa cime to mogu 'nadoknaditi' (cisto sumnjam) ili bih morao sad SVE obrisati pa da makar izjednacim 'dojam' a kasnije cu kalibrisati sliku i srediti boje i kontrast.

Da sam sebi odgovorim (****** se uspanicio i nije koristio search misleci da sam jedini koji ima taj problem).
Problem je sto sam obrisao 'anti-refleksni' sloj koji smanjuje osvjetljenje monitora, zracenje i refleksije na staklu. Posto imam tu mrlju, vjerovatno cu morati cijelog da ga izribam da bih izjednacio sliku. Jedino sto nisam nashao je, da li ima ikakva mogucnost da se kupi neka folija ili neki premaz koji bih nakon ciscenja mogao da to 'vratim'?

Zanimljive teme na po tom pitanju:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=7789
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=94572

Ja sam to uradio kada sam kupio svoj monitor :) :) :)

Mana je sto vise privlaci prasinu, a i ekran je naelektrisan. Pozitivno je sto imam bolji kontrast :)
mislim da mu nema spasa, pomiri se sa tim kakav je ili trazi neki anti-glare filter pa stavi preko monitora.

Eto... Fin nacin da "nabudzis" kontrast. :D

U principu monitor treba brisati obicnom vodom. Alkohol je taj koji razjeda taj zastitni sloj. Ono sto ti je covek rekao bio je u pravu. Probaj da kupis eksterni filter jer ti ne bih uopste savetovao da koristis takav monitor bez njegovog filtera. Ti filteri su stari do duse , oni su se koristili za vreme monitora koji su imali veci elektrostaticki elektricitet oko njih kao televizor i pritom si mogao da ih nakacis na radijator da bi se taj elektricitet uzemljio :) .

Inace ne moj mnogo da prebacujes sebi , greske se dogadjaju ...

ja sam imao dva monitora 959NF (bas kao ti) i 757NF.
Od svih 959NF koje sam video a video sam more, mogu na prste da izborjim one kojima je emulzija ostala citava. Pogotovo je izgleda osetljiv na sve moguce alkohole, deterdzente i bilo kakvi hemiju. Mislim da voda i fina maramica mogu da odrade posao. Alkohol vremenom ucini da se sastav emulzije promeni i ona popuca i ostavi te neprijatne pukotine.

Moj savet ti je da skroz skines emulziju. Ako ne mozes da radis na monitoru sa tom rupicom mislim da ti ne ostaje drgo nego da sguls svu emulziju. Generalno ja tvrdim daje slika na ekranu bolja bez toga, negativne strane su veca refleksija (pogotovo ako tije monitor nasuprot prozora) i brze skupljanje prasine na monitoru.

To i nije tako strasno, ako uzmes u obzir da ti je taj monitor vec "outdated" i da na trzistu vredi manje od 40eur ja se ne bi razmisljao.

Kod skidanja emuzije treba da vodis racuna o tome cime i kako je skidas da ne bi izgrebao staklo.
Neki savetuju da skidas pastom za zube....moze i teme, ja probao ali to traaaaje. Ja sam kupio tecni abraziv u kremu i skinuo sve za 5 min.
Sam ces videti koliko je abrazivna krema, ne bi trebala da ima tvrde i krupne gromuljice da ne bi izgrebala staklo.
Sipas na neku meku krpu i trljas polako. Kazem, ja sam za 5 min skinuo emulziju sa 757NF.

Posle toga su mi nekako boje bile zivlje i kontrast jaci, monitor je prosto isijavao...sto je meni bilo ok

znaci nista strasno...koliko sam video desava se na 80% NF-ova

Vrh Dno