Šta je novo?

Obrada videa sa DSLR aparata

radisasvr

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2005
Poena
330
Otvorio sam ovu temu ali se unapred izvinjavam ako ima vec neka koja se ovime bavi.
Naime potrebna mi je preporuka za neki laksi/prostiji/sa manje opcija program kojim mogu da obradim video materijal snimljen sa c550d i da od toga napravim filmic.
Znaci nista profesionalno ali da omogucava ubacivanje uvodne i odjavne spice i sl.
Koristim win 7 na pentium D820 sa 2gb rama.

Hvala unapred.

Koji sam ja retard,tek sad vidim da sam u naslovu teme "pojeo" dva slova.
Tema treba da glasi : Obrada videa sa DSLR.
Zamolio bih moderatore da u skladu sa tim izmene naslov teme.
Zahvaljujem.

LOL, nije da si samo tu progutao neka slova :)

Sto se tice obrade videa sa 550D, to nije tako jednostavno, uglavnom kao ni sa bilo kojim drugim HD materijalom. Najbolje ti je da materijal konvertujesh u Cineform format a onda u Vegasu da ga montirash. Sad detalje ne znam, nisam to odavno radio, guglaj...

Ako si mislio tako sirovog da montirash, zaboravi na to, ne postoji hardver koji ti radi...

Uh stvarno jos neka slova nedostaju :S:,al nije mnogo bitno.

Inace nisam mislio da ga montiram sirov vec da bude kompresovan u neki format koji lako moze da proguta bilo koji samostalni dvd plejer (moze klasicni dvd format) jer to radim za trece lice. Za sebe bih odabrao neki od hd formata samo ipak kompresovan zbog prostora.

Nisi me razumeo. Da bi uopshte bilo shta radio sa tim materijalom, prvo treba da ga konvertujesh u Cineform intermediate codec, takvog ga seckash i radish mu shta hocesh, i onda radish export koji ti treba, DVD, HD, bluray, bilo shta...

Sa tim h264 direktno iz aparata necesh moci nishta u programu za montazu jer ce ti seckati i shto vishe klipova ubacish sve ce biti sporije i sporije i nemoguce da se neshto uradi. Zato prvo treba da se konvertujesh u format koji za montazu i postoji, a na Windowsu je najbolji Cineform...

I mene zanima ova priča u vezi obrade videa iz DSLR aparata, ali u AfterEffects-u. Da li važi i za AE da je Cineform najbolja solucija za videoediting ili je za AE poželjan neki drugi format, baš iz razloga što veće komocije i brzine jer je AE prilično spor ukoliko importujem direktno avi 720p fajl sa fotoaparata?

Svejedno je koji program koristis, cineform je najbolji intermediate codec za win.

Haha, videcesh sa Cineformom kako radi, kao da je DVD...

Nisi me razumeo. Da bi uopshte bilo shta radio sa tim materijalom, prvo treba da ga konvertujesh u Cineform intermediate codec, takvog ga seckash i radish mu shta hocesh, i onda radish export koji ti treba, DVD, HD, bluray, bilo shta...

Sa tim h264 direktno iz aparata necesh moci nishta u programu za montazu jer ce ti seckati i shto vishe klipova ubacish sve ce biti sporije i sporije i nemoguce da se neshto uradi. Zato prvo treba da se konvertujesh u format koji za montazu i postoji, a na Windowsu je najbolji Cineform...

To bas i nije tacno. Adobe Premiere Pro CS5 ima bas podrsku za DSLR HD i mozes editovati i seckati sta ti volja, jedino sto trazi jacu masinu. Izguglajte malo ili idite na oficijelni sajt. Dosta paznje su posvetili ovoj temi. I jedna napomena, ne radi na XP-u.

U pravu si, pobegao sam davno od Premiera pa sam zaboravio na to, ali to nije bash tako jednostavno. Prvo, neko ko je slabo to radio ili nije ni radio montazu, morace da uchi Premiere jer on ima jedan od najnelogichnijih UI, sve shto znash iz drugih programa u njemu jednostavno vishe ne vazi. Vegas je mnogo intuitivniji i vidim da ga i profesionalci na Windowsu pre koriste. Drugo, ma kakvu podrshku za DSLR HD on imao, to nece nikada raditi kao Cineform ili Apple ProRes. Za njih ti je dovoljan bilo kakav Intel C2D a to svako ima. Konvertovanje u te codece je vrlo brzo a gubitak se okom ne moze videti, tako da kada ih jednom iskonvertujesh ti si i dalje u prednosti u odnosu na CS5 sa native podrskom...

To jeste, UI je stvarno katastrofalan, al' dobro tu je youtube. :banana:
Sto se tice CS5 i DSLR HD videa, veruj mi jako dobro je odradjen. Iznenadio bi se koliko je komfornije(naravno jednom kad ovladas UI-om).

Pa komfornije je jedino shto odmah ubacujesh snimak na timeline :) Ja sam OS X, teshko da cu da palim Premiere pored Final Cuta :d

Nedeljno montiram 2-4h snimka, a to je sat-dva konverzije u Apple ProRes422. Nije mi problem da sacekam dva sata a posle da uzivam u montazi :)

Poslednja izmena:
Ej ljudi, ja probao Vegas 9 ali meni ovo skroz komplikovano i meni nepotrebno.
Imate li da preporucite nesto prosto ,kao ulead studio 8 koji ima wizard i ocas gotovo.
Ne radim ja filmsku reziju vec mi treba nesto jednostavno za kucni video bez mnogo muke.
Meni video studio 8 (Ulead ) bio sasvim o.k. pre jedno 3 godine, ali nece na win 7.

Pa zar nema neka nova verzija koja radi ?

Pa dobro, samo je ime promenio, vidim da taj novi radi na Win7, zove se Corel Video Studio Pro X3...

Evo i jedno pitanje od mene da ne otvaram temu. Imam neku soni kameru sa mini dv kaseticama. I prebacujem na komp preko VEGASA 10. e SAD, JEDNA KASETICA MI ZAUZME OKO 12gb!!!! Kasnije to treba da rezem, seckam i montiram neki snimak pa me zanima u koji format da prebacim a da ne gubim mnogo na kvalitetu a opet da smanjim tih dzinovskih 12gb za 1 sat snimanja...?

PS,kako da ga prebacim u taj CINEFORM?

Radisa, ako ti treba za najjednostavniju obradu i seckanje, mozes to i u Vegasu da odradis. Kad hoces da iseces klip, kliknes na mesto gde bi ga isekao i stisnes slovo S na tastaturi. Ako ti trebaju tranzicije, samo ukrstis dva klipa i on sam napravi tranziciju. Posle toga, odes na File pa render as... i tu selektujes neki HD i to je to. Za ono sto ti treba, mozes i Vegas da koristis, ali samo njegove osnovne opcije. Ako ti trebaju instrukcije, trazi na youtube, ja sam tamo naucio sve sto me zanimalo u vezi Vegasa ;)

Zahvaljujem,
evo jos danas popodne cu probati . Znam ja da moze sa Vegasom, ali kad sam seo za komp i otvorio program video sam brdo opcija, koje meni jednostavno nisu potrebne.
Bilo bi extra da ima neki template pa da se to koristi mnogo jednostavnije.

Cyberlink Power Director. To je za tebe. Malo kasnim sa odgovorom, ali bolje ikad nego nekad :d

Evo i jedno pitanje od mene da ne otvaram temu. Imam neku soni kameru sa mini dv kaseticama. I prebacujem na komp preko VEGASA 10. e SAD, JEDNA KASETICA MI ZAUZME OKO 12gb!!!! Kasnije to treba da rezem, seckam i montiram neki snimak pa me zanima u koji format da prebacim a da ne gubim mnogo na kvalitetu a opet da smanjim tih dzinovskih 12gb za 1 sat snimanja...?

Ako ćeš da režeš na DVD, renderuj u mpeg2, a zvuk možeš renderovati odvojeno u ac3...ja bar tako radim, i to koristim u Adobe Encore za DVD Authoring....

Nazad
Vrh Dno