Šta je novo?

Obrada fotografije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Floumaster

Cenjen
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
169
Da li neko zna na shta se misli kada u nekoj novinskoj redakciji neko kaze obradjena fotografija? Neko je fotografisao neshto i onda fotografiju obradio. Shta se smatra obradjenom fotografijom, koje karakteristike ona treba da ima? :trust: :trust: :trust:

• Obrađena fotka, u smislu da su popravljene boje, senke, kontrast i slično. To se obično radi pomoću programa za manipulaciju slikama - Lightroom, Photoshop i ostali.

• ''Obrađena'' fotka, u smislu da su subjekti/objekti na fotografiji prepravljani/uklanjani/dodavani. Opet, to se radi pomoću programa za manipulaciju slikama - Photoshop, Gimp i ostali.

Fotoaparat je alat, koji pravi polu-proizvod. Photoshop i kompanija su alati koji taj polu-proizvod usavršavaju za javnost - skraćena verzija zašto se fotografije obrađuju.

Poslednja izmena:
🙂 imam pojashnjenje onoga shta mi treba: kada se obradjje crno-bela fotografija onda se uzme altaka koja se zove eyedropper, otvori se info kartica i stavi se alatka na najsvetliju belu na fotografiji i bela nesme da prelazi 90% (nisam siguran za tachnu vrednost) vrednosti koja je oznachena sa "K", a crna moze da bude i 100%. Crop-ovanje se radi ako se zahteva.....

kod fotografija u boji obavezno se vodi rachuna o tome da li je cmyk ili rgb i mene zanim shta se josh radi sa fotografijama u boji :rtfm:

Odlaziš previše u teoriju. U praksi dosta stvari učiš van teorije.

Fotografija je umetnost i na pravila se treba gledati kao na smernice, jer je lepota u oku posmatrača, dok pravila uporedo ne smeju biti ograničavajući faktor kreativnosti. Uistinu, preko nekih pravila ne treba tek tako olako gaziti, ali ako je kršenjem istih neki viši cilj ostvariv, onda je taj postupak razumljiv.

Napisao sam ti gore šta se radi sa fotkama, nema tu neke preterane nauke.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno