killbane je napisao(la):
Ono sto su najavljivali to su i uradili ako je neko imao nerealno bujnu mastu onda je to njegov problem
Cekaj cekaj cekaj cekaj.
Sad mi tek nista nije jasno :wall:
Imamo
ovaj, sada vec cuveni review, koji je uzeo sve te najave, i lepo dao primere kako TO NISU URADILI.
E onda cult Obliviona zvanicno kaze
"Njaaa, ko da je tesko tako napljuvati developere kad je ovoliki projekat u pitanju"
ili recimo
filipenko je napisao(la):
Već smo pričali o tom review-u i usaglasili se da je u pitanju najobičnije pro*eravanje. Ne postoji nijedna igra kojoj se ne bi moglo naći 95% mana koje taj lik navodi. Naravno, slažem se ja da je Oblivion korak u pravcu blagog prilagođavanja RPGova širim masama. Ali taj lik je ispisao gomilu gluposti. Šta mene briga o čemu je developer pričao, to nisam ni slušao. Pa i Sony je tvrdio da će Playstation 2 moći da navodi rakete, pa jer ja sada trebam da mu to uzmem kao manu?
Pa sta je sad na kraju ispalo? Jesu li uradili sve ono sto su najavili? Jel ovaj review netacan? Jesu li citati
(najave) lazni, i doticna gospoda to nikad nisu rekla
(najavila)?
killbane je napisao(la):
Mogao je da bude gluplji AI i da svi likovi dan i noc stoje na jednom istom mestu, ali ne mogu da verujem da bi to nekome vise odgovaralo. Verujem da vecinu ljudi ne interesuje koliko treba da bi se igra uradila ali postoje stvari koje je moguce uraditi a koje ne, tako da je glupo traziti da se neke stvari urade ako to nije moguce, a ako to vec neko ne moze da razume onda je bolje da cuti i ne ispada glup.
Zasto sve mora da bude krajnost. Oblivion ima najsposobnije npc-eve koji su glupi. Ostale igrice imaju nesposobne npc-eve ali koji su pametni i logicni. Sta fali tome?
Mozda se ne razumemo, ono sto ja hocu da kazem je, da mislim da bi mnogo kvalitetnija igrica bila da je uradjena kao primera radi, KOTOR, (prvi primer koji mi pada na pamet).
Postoji jedan Rodian u jednom gradu koji stoji na svom mestu i daje ljudima questove. S obzirom da ima svoje ime, i da je na fiksnom mestu, logicno je da cu se sa njim upustiti u razgovor, i dobiti interesantan quest i interesantnu pricu.
U Oblivionu bi se taj lik zvao Smorus Maximus, imao bi svoju kucu, spavao bi u njoj, jeo bi (samo u wc ne bi isao) preko dana bi isao na pijacu i sta ja znam. I sad ako slucajno naletim na njega, i odlucim da bas sa njim pricam, a ne sa Perus Lazus, Simis Zikis, Nebitnus Glupus, itd. mozda dobijem neki quest i neku pricu.
E sad, u KOTORU, kada bi se zavrsio odredjen broj questova za tog NPC-a, on bi otisao u jedan drugi grad, i tu bi se obracunao sa igracem, na odredjenoj lokaciji. Nista tu fensi nije uradjeno, NPC stoji na svom mestu dok igrac ne ode na tu drugu lokaciju i nadje ga tamo... Nema mnogo sansi da se nesto izbaguje, nema cekanja, nema trazenja, nema lutanja...
U Oblivionu bi to bilo reseno ovako. Igrac bi video NPC-a kako krece sa svog mesta, pa kako na putu do drugog grada staje u krcmu da jede, ide na pijacu da kupi sok,sudari se sa slucajnim prolaznikom i pocne da caska o oblivion kapijama, pa onda izadje iz grada, iznajmljuje konja, pa naleti na nekog random generisanog bandita, koji je slucajno naleteo na mac sa 80% reflect damage koji je igrac negde ispustio. Pa se tako bitan NPC i nebitan bandit izmakljaju i bitan NPC zagine.
Izmislio sam ovu situaciju, ali po onome sto sam imao prilike da iskusim, takve stvari ocekujem od Obliviona.
Pogledaj samo sa kakvim stvarima su se borili tokom razvijanja:
- One character was given a rake and the goal "rake leaves"; another was given a broom and the goal "sweep paths," and this worked smoothly. Then they swapped the items, so that the raker was given a broom and the sweeper was given the rake. In the end, one of them killed the other so he could get the proper item.
- In another test, a minotaur was given a task of protecting a unicorn. However, the Minotaur repeatedly tried to kill the unicorn because he was set to be an aggressive creature.
- In one Dark Brotherhood quest, the player can meet up with a shady merchant who sells skooma, an in-game drug. During testing, the NPC would be dead when the player got to him. The reason was that NPCs from the local skooma den were trying to get their fix, did not have any money, and so were killing the merchant to get it.
- While testing to confirm that the physics models for a magical item known as the "Skull of Corruption," which creates an evil copy of the character/monster it is used on, were working properly, a tester dropped the item on the ground. An NPC immediately picked it up and used it on the player character, creating a copy of him that proceeded to kill every NPC in sight.
- In one test, after a guard became hungry and left his post in search of food, the other guards followed to arrest him. The town people looted the town shops, due to lack of guards.
Moja poenta je da ovakve stvari skrecu paznju sa igre (meni, i onima kojima se igrica ne svidja), i da stvarno nema potrebe za tako "naprednim" AI-em koji se ovako ponasa. Oproban kvalitetan AI bi bio dovoljan, 3D okruzenje i sloboda kretanja su bili smek Morrowinda, pa donekle i Obliviona...
killbane je napisao(la):
Ogromnom broju ljudi Oblivion je bio dobar ovakakv kakav je. Postoji takodje ogroman broj ljudi koje ne mrzi da skine i instalira modove i podesi igru onako kako njemu odgovara. Postoji takodje i izvestan broj ljudi koji hoce da sam u toj igri uradi nesto sto njemu odgovara ( koliko cesto bilo ko od igraca moze da ucestvuje u prenosenju nekih svoji ideja u neku igru i odigra ih) a na kraju postoji i veliki broj ljudi koji odluci da svoju mladost provede na vc solji.
Ogroman broj ljudi ce da plati dolar po dolar po dolar za sve ove "dodatke"... Ovo je jedino sto bih uradio isto kao Bethesda, dokle god postoje ovce treba ih šisati...
killbane je napisao(la):
Svaka cast Baldur's gate, kao sto sam rekao to je jedna od mojih omiljenih igara i stvarno mi je zao sto nema izgleda u skorijoj buducnosti za nesto slicno. Verujem da znas sta stoji iza Baldur's gate-a ili KoToR-a. Advanced Dungeons and Dragons p&p set pravila i fantaziski svetovi su nesto sto se razvija poslednjih 40 godina. Faerun u kome se desava Baldur's gate je svet koji mislim da se razvija od samog pocetka. Ja licno imam 13.5 GB knjiga koji su vezani za AD&D. Dizajnerima Baldur's gate nije bilo preterano tesko da smisle sve to o cemu ti pricas jer je to neko smisljao za njih 40 godina. Sve te magije, svi ti itemi sa posebnom istorijom ili ceo svet koji je savrseno kreiran, istorija duga nekoliko hiljada godina za svako od desetine ili stotine kraljevstva, gradova i brdo romana i stripova ( najpoznatiji Drizzt Do'Urden i Elminster koji se pojavljuju u Baldur's gate). Isti slucaj je i sa Star Wars-om.
Postajenje celog tog sveta je ogromna prednost u kreiranju igre ali ne garantuje da ce igra biti dobra (Pool of Radiance:Ruins of Myth Dranor, koji nije bio los ali daleko ispod proseka).
Sad prvi put cujem za taj pool of radiance, nisam ni znao da je izaslo nesto posle vise od deset godina. Ali nisu ni Elder Scrolls od juce...
Po tvom misljenju, da li bi Oblivion bio bolji da se radnja odvija u Faerunu, i da je sistem neki prilakodjeni ad&d?
Znam da je ovde rec samo o profitu. Oblivion se verovatno bolje prodaje nego sto bi bilo koji nastavak baldurs gate-a ili slicne igrice mogao, to jednostavno danas pije vodu, na to se danasnji klinci jednostavno loze.
Samo iskreno, cudi me da se nekom poput tebe, ko se ovoliko razume u materiju, ovoliko svidja Oblivion.
Da li si igrao planescape torment, i kako ti se svidja?
Stvari koje si rekao o jedinstvenosti uopste ne drze vodu. Daedric armor nije jedistven to je jednostavno najkvalitetnija vrsta armora koju mozes naci u igri i ne vidim zasto bi bila retka, svaki dremora lord je ima.
Svaki dremora lord, i svaki random generisan bandit...
Nisam se toliko udubio u pricu elder scrollsa i tog sveta. Kako tacno i koliko cesto te dremore i daedre dolaze u ovaj svet gde se odvija prica? Koliko su jaki, odnosno jel potreban heroj poput igraca ili svaki joe-shmoe-guard moze da ih ubije i da im skine oklop?
Da li si mozda vido dva Umbre u igri ili dva Goldbranda ili jos mnogo drugih jedinstvanih itema koji itekako imaju svoju istoriju, pricu vezanu za njih i svoje mesto u igri, ali se ti ocigledno nisi trudio da to procitas. I nije tacno da je svaki armor u Baldur' gate jedinstven, mozda jedva 5%, long sword je long sword i tu nista nije jedinstvano ali recimo Lilacor je jedinstven.
A da ne pricamo o posebnim svojstima, pa skoro svako enchant-ovano oruzje ima posebna svojstva a sto je jos bolje mozes i sam da enchant-ujes oruzje kako je tebi volja.
Na zalost nisam bas toliki strucnjak da znam tacno u cemu je problem. Da se razumem verovatno bih radio u Bethesdi i pomogao bi im da naprave bolju igricu. U Oblivionu su oruzija i magije nekako bezveze, kako napredujes kako nalazis nesto bolje, sve sto se menja su jedan ili dva broja.
Kao kada bi izasao neki novi need for speed, koji ne bi imao modele, okolinu, fiziku i sta ja znam (ne igram NFS), nego dve kocke i vektorski scrtavanu stazu. E sad jedna kocka ide 200 na sat, druga kocka ide 220 na sat, i na tome se zasniva igra. Tako vidim Oblivion.
A baldurs gate je kao i pravi NFS, razlicite staze, razlicita okruzenja, razlicita kola, neonke ispod auta, decals na vratima, frizirani motori, ubrzanje, brzina, prianjanje uz put i trista cuda...