Objasnjenje sta je DD, DTS, HD kodeci, sta od njih ide preko SPDIF-a, HDMI-a i slicno

Gdin_M

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2009
Poruke
7,970
Poena
48
Dolby Digital ili DD - poznat je jos i kao AC3, kodek sa gubicima i maximum bitrate-om od 640kbit. Nosi u sebi do 6 kanala i maximum bitrate za dvd je 448kbit, dok je za BluRay i HDDVD 640kbit. Sampling ide do 48 kHz/16 bit. Moze se prenositi preko SPDIF/Toslink, HDMI-a i naravno analogno uz obradu na internom dekoderu.

Dolby Digital EX - skoro isti kao DD sem razlike da nosi 6.1 i 7.1 signal dodajuci dodatne kanale kao enkoding zadnjeg levog i desnog kanala DD-a. Prenos je takodje isti kao i DD.

DTS - rival Dolby-ju, takodje kodek sa gubicima, maximum bitrate je 1.5mbit. Sampling je 48khz/16bit. Na dvd se nalazio bitrate do 768kbit, a na HDDVD-u i BluRay-u do 1.5mbit. Postoji i varijanta od 96/24, ali je uglavnom beskorisna jer je maximum bitrate ostaje isti, tj. 1.5 mbit. Prenos je isti kao i za DD, znaci analogno, SPDIF/Toslink i HDMI.

DTS-ES - takodje isti kao i DTS sa opcijom da nosi 6.1 kanale, sa tim sto dolazi u 2 varijante: DTS-ES Matrix koji enkoduje zadnji centralni kao matrix, isto kao DD EX i DTS-ES Discrete koji enkoduje zadnji kanal u bitstreamu. Prenos je isti kao i za prethodno navedene.


E ovako, na BluRay ili HDDVD disku se nalaze sledeci HD kodeci za zvuk:


DTS HD Master Audio ili DTS HD MA - ovo je varijanta lossless (znaci bez gubitaka) DTS-ovog (DTS je kompanija i vlasnik DTS licenciranja) kodeka koja se sastoji od "obicnog" DTS signala (ciji je maximum do 1.5mbit) i "njegove nadogradnje" do punog bitratea, koji iznosi do 24.5 mbit-a za BluRay i 18 mbit-a za HDDVD. Format podrzava frekvenciju semplovanja do 192khz i takodje do 24-bitnog semplovanja. Znaci signal DTS HD MA signala se sastoji iz 2 stream-a podataka, core-a koji je do 1.5 mbit-a (znaci moze biti i 768, 960, 1152, 1344, 1509kbit-a) koji nosi jedan stream i drugog stream-a, koji nosi ostatak punog signala i koji cini da se kompletira signal. Znaci signal DTS HD MA koji je npr 4 mbit-a, sastoji se od core-a od npr. 1.5 mbit-a i ostatka signala koji ga dopunjava do 4 mbit.
Na filmovima se uglavnom moze naci bitrate izmedju 2-6 mbita, uglavnom su dosta rekti filmovi koji imaju kodiranje vece od 6 mbit-a i uglavnom su rezervisani za audio BluRay diskove na kojima se nalazi samo audio zapis nekog koncerta ili muzike. Sampling rate se uglavnom vrti oko 24 bitnog i 48/96khz sempliranja, 192khz sempliranja zauzima dosta prostora pa se toliko i ne koristi sem na audio BluRay diskova.
E sad ovako, prenos DTS HD MA signala se moze obaviti preko analognih konektora (RCA konektori, cincevi, znaci oni kablici koji su obojeni crveno-crno i slicno:)), sa tim da se obrada signala izvrsi na internom dekoderu, tj. softverski i DAC-a (Digitalno-analogni konvertor) posalje obradejen. Drugi nacin prenosa ovog signala je taj da se signal prenese preko HDMI v1.3 konekcije kao bitstream i da se obradi na AVR-u (Audio-video reciever) i njegovom dekoderu.
Sto se tice SPDIF konekcije, prenos punog signala je nemoguc zbog ogranicenja DTS-ovog standarda za prenos preko SPDIF-a, tako da preko SPDIF konekcije ce uvek ici DTS core signala od 1.5mbit-a.

DTS HD HI RES - ovo je jos jedna varijanta DTS-ovog kodeka koji takodje se sastoji iz core-a i ima konstantan bitrate (CBR) od 2-6 mbit-a i dosta je slican DTS HD MA. Ovaj kodek se retko koristi na BluRay-evima. Prenos je isti kao za HD MA i koristi se HDMI v1.3 za pun prenos signala ili njegova obrada na internom dekoderu pa slanje preko analoglnih RCA prikljucaka. SPDIF takodje ne moze da prenosi pun opseg signala vec se radi downmixing.

Dolby Digital + ili DD+ - je Dolby-jev kodek koji se sastoji od signala cija je core ili osnova AC3 signal od 640kbit i njegove nadogradnje do punog signala od 3 mbit-a za HDDVD i 1.7 mbit-a za BluRay. Sampling se radi do 24 bita i do 48 khz-a. Znaci, takodje kao i DTS-ovi kodeci i ovaj kodek se sastoji iz core-a i njegove nadogradnje do punog signala. Prenos je moguce takodje preko HDMI v1.3 kao osnovni signal ili preko analognih RCA prikljucaka ako dekoder obradi signal.
Prenos punog signala preko SPDIF-a je takodje nemoguc jer se signal downmix-uje na njegovu osnovnu varijantu od 640 kbit-a. Ovaj kodek se dosta retko nalazi na BluRay izdanjima dok je kod HDDVD-a bio dosta rasiren.

Dolby TrueHD - je trenutno najrasprostranjeniji Dolby-jev lossless kodek i predstavlja konkurenciju DTS-ovom DTS HD MA. Takodje se sastoji od AC3 streama od 640 kbit-a i njegove nadogradnje do punog signala. Bitrate se krece od 1.7 mbit do 18mbit. Semplovanje je takodje do 24-bitnog i frekvencijsko do 192khz-a. Prenos ovog signala je slican kao i kod prethodno navedenih znaci preko HDMI v1.3 kao pun signal i njegova obrada na dekoderu ili AVR-u, ili preko analognih konektora s`tim da se obrada vrsi na player-u i obradjen signal salje analogno dalje. Sto se tice SPDIF konekcije takodje je nemoguce preneti ovaj signal zbog ogranicenosti Dolby standarda za SPDIF, pa se signal downmixuje na njegovu osnovnu varijantu od 640 kbit-a.

LPCM audio - je jedan od osnovnih kodeka za komprimovanje lossless zvuka na pc-u i naravno u audio svetu. Sampling rate je do 32 bit-a i frekvencijski do 192khz-a. Bitrate se krece do 6mbit-a, mada nigde nije precizirano koliki bitrate moze da bude jer pri frekvencijskom samplingu na 192khz i 24 bitnom semplovanju, bitrate bude i preko 20mbit-a pa nije pozeljan zbog prostora na BluRay disku i kao takav predstavlja problem jer pri istom frekvencijskom i bit sampling-u zbog boljeg komprimovanja DTS i Dolby kodeci zauimaju manje prostora pa je LPCM audio redja pojava na BluRay diskovima, dok ga kod HDDVD-a i nema zbog manjeg prostora. Prenos ovog signala je moguc preko HDMI i analogne konekcije, sa tim da SPDIF isto ima ogranicenje da moze samo da pusti 2 kanalni PCM velikog bitarate-a pa je opet nemoguce preneti pun signal preko SPDIF-a.


E sad da rezimiramo. Dakle prenos punog opsega, znaci ne core varijante DTS i Dolby kodeka na pc-u je jedino moguc preko HDMI v1.3 i preko analognih prikljucaka sa tim da imate HDAV zvucnu kartu i jedino onda nece doci do downmixing-a signala. Znaci sa SPDIF-om nema nista od ovih kodeka jer ce samo doci do downmixing-a na core signal.


Samo da dodam da se sve ovo odnosi na BluRay diskove koji imaju AACS zastitu. Za one "narodne" kojima je ona uklonjena dekodovanje DTS HD HI RES i TrueHD-a je moguce i bez HDAV karte uz pomoc ArcSoft Total Media Theatre-a. Za DTS HD MA nisam siguran jer nigde ne postoje podaci, ali sto se tice TrueHD-a i DTS HD HI RES-a sam siguran, jer posle visemesecnog pretrazivanja po netu, ispitivanja beta tester-a Arcsoft-a, uporedjivanja samplova koje su korisnici uploadovali i samog preslusavanja sam siguran da nema downmixing-a ovih kodeka pri slusanju preko ovog player-a. Ne mogu da tvrdim 100 posto ali sama prostornost i fidelity zvuka koja se dobija u odnosu na core je dosta veca na istom player-u, tako da bih zamolio ako neki korisnik ima neki "narodni" BluRay i malo bolji sistem da proba i iznese svoje zapazanje posto ovih informacija na netu nema ni za kasicicu a sama ArcSoft podrska cuti o tome. :wave:
 
Poslednja izmena od urednika:

felino

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.04.2006
Poruke
176
Poena
0
Dobro je sto je sve objasnjeno na jednom mestu. Ipak, potkrale su se dve greske. Mislim da bi bilo dobro da se isprave, kako ne bi stvarale zabunu.

1)

Dolby TrueHD - je trenutno najrasprostranjeniji Dolby-jev lossless kodek... Takodje se sastoji od AC3 streama od 640 kbit-a i njegove nadogradnje do punog signala...

Jeste on lossless (bez gibitaka) i kao takav po svojoj prirodi ne bi mogao da se ni najmanjim delom sastoji od AC-3 streama. AC-3 je lossy (kompresija sa gubicima) pa bi, bez obzira na bilo kakvu nadogradnju, rezultujuci fajl bio sa gubicima. Kao kada bi se pravio format koji za osnovu ima mp3 + dodatak. Niko jos nije izvukao gubitke u poseban stream. Dakle, Dolby TrueHD nije zasnovan na AC-3 kodiranju.

2)

LPCM audio - je jedan od osnovnih kodeka za komprimovanje lossless zvuka...

S obzirom na to da je LPCM nekompresovani format, ne moze biti "kodek za komprimovanje". Jos, nekako mi ne zvuci dobro da se kaze kako sluzi za dobijanje lossless zvuka. Sam izraz lossless se koristi kada se nekompresovani audio kompresuje bez gubitaka. Jasno mi je sta si hteo da kazes, da sluzi za kodiranje bez gubitaka, nego zvuci kao da je format u koji se kompresuje bez gubitaka. Usput, bilo sta da se radi sa WAV fajlom (LPCM), cak i kada se nakon obrade sacuva sa istim atributima, gubitaka ima. Mogu da ne budu cujni ali ih ima jer se ponovo zaokruzuju vrednosti svakog sempla.
 
Poslednja izmena:

Gdin_M

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2009
Poruke
7,970
Poena
48
Vidis, ja tek sad vidim sta se potkralo kako sam napisao ovo za lpcm, posto je ova tema izvucena iz jednog mog posta u nekoj drugoj temi gde je bilo neko prepucavanje oko kodeka pa je ovde okacena kao sticky. :) Da, ovo za ac3 treba ignorisati i reci da Truehd dolazi u 2 kombinacije, jedna kombinacija je truehd +ac3 i cist truehd. Ovaj drugi se cesto nalazio na hddvd diskovima i pomocu njega nije se nikako mogao dobiti ac3, sem ako se ne radi transkoding. Slazem se da bi tema trebala da se prepravi, da se obrise ovo da se on pravi od 640kb i njegove nadogradnje vec da je on moguc u 2 varijante, cist truehd i truehd+ac3 u njemu.
 
Poslednja izmena:

felino

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.04.2006
Poruke
176
Poena
0
Da, trebalo bi ispraviti i i ovo za LPCM.

Nego, mislim da bi trebao da kazes NE da je AC-3 u TrueHD (jer i nije) vec da dolaze zajedno ali nezavisno. Ti si napisao "truehd+ac3 u njemu". Ko ne moze da "svira" trueHD ima na istom disku alternativu u vidu AC-3 i ne zavise jedan od drugog.
 

Gdin_M

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2009
Poruke
7,970
Poena
48
Mislio sam da su zajedno truehd+ac3 u streamu ili je samo truehd u streamu, a ovaj prvi je danas najcesci slucaj. Zato sto nema core u stream truehd-a su ubaceni ac3 frejmovi koji se lako ekstraktuju i zato se brkaju kao da je to core od truehd streama. To se najbolje vidi kada demuxujes neki bluray. Evo i ovde malo objasnjenja.
 

Nikolape

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.01.2011
Poruke
67
Poena
6
LPCM audio - je jedan od osnovnih kodeka za komprimovanje lossless zvuka na pc-u i naravno u audio svetu. Sampling rate je do 32 bit-a i frekvencijski do 192khz-a.

Pošto mislim da je tema jako korisna, dodao bih još jednu malu korekciju. Sampling rate, ili brzina uzorkovanja analognog signala je izražena u broju uzoraka u sekundi, što je u ovom slučaju 192kHz. A 32bit predstavlja rezoluciju signala, tj 2^32 broja kombinacija za opis naponskog nivoa uzorkovanog signala. neko će pomisliti da je signal (koji čovek čuje do 20kHz) išao i do 192kHz, a sampling rate 32bit.
 

GoranM

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
8,297
Poena
38
Hajde i ja da dodam svoj doprinos grubim prevodom sa jednog stranog foruma. Bila je dilema oko povezivanja TOSLONK vezom i svakodnevnog koriscenja za filmove/igre/aplikacije.

SPDIF, coaxialni ili opticki (toslink) podrzavaju samo 2-kanalni PCM audio, 5.1 Dolby i 5.1 DTS. Sadrzaj na DVD-ovima i BD-ovima je u 5.1 Dolby ili DTS, tako da se preko digitalnog izlaza sadrzaj samo salje direktno u AV risiver / zvucnicama (recimo Z5500 ili Z906). Video igre i windows aplikacije ne koriste Dolby ili DTS, vec uglavnom 5.1 PCM. Posto SPDIF nemoze da propusti 6-kanalni PCM, prima se samo stereo.

Postoje stvarice kao "Dolby Digital Live" i "DTS Connect" koje konvertuju "u letu" 6-kanalni PCM u 5.1 Dolby i DTS tako da se 5.1 zvuk iz igara/windows aplikacija moze slati preko SPDIF-a. DDL i DTSC koriste Creative X-Fi kartice, a kod drugih proiizvodjaca ovo se zove drugacije.


Dakle bitno je da li zvucna kartica zna ovo da radi. naravno cak i tada zvuk je "pakovan" jaci i vise nego kada ide cisti stereo (jer i dalje mora da se uklopi u propusnu moc TOSLINK-a) pa je i kvalitet ipak doveden u pitanje. Za igre ispada da je najbolje korisitit staru dobru analognu vezu.
 

GoranM

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poruke
8,297
Poena
38
Hajde i ja da dodam svoj doprinos grubim prevodom sa jednog stranog foruma. Bila je dilema oko povezivanja TOSLONK vezom i svakodnevnog koriscenja za filmove/igre/aplikacije.

SPDIF, coaxialni ili opticki (toslink) podrzavaju samo 2-kanalni PCM audio, 5.1 Dolby i 5.1 DTS. Sadrzaj na DVD-ovima i BD-ovima je u 5.1 Dolby ili DTS, tako da se preko digitalnog izlaza sadrzaj samo salje direktno u AV risiver / zvucnicama (recimo Z5500 ili Z906). Video igre i windows aplikacije ne koriste Dolby ili DTS, vec uglavnom 5.1 PCM. Posto SPDIF nemoze da propusti 6-kanalni PCM, prima se samo stereo.

Postoje stvarice kao "Dolby Digital Live" i "DTS Connect" koje konvertuju "u letu" 6-kanalni PCM u 5.1 Dolby i DTS tako da se 5.1 zvuk iz igara/windows aplikacija moze slati preko SPDIF-a. DDL i DTSC koriste Creative X-Fi kartice, a kod drugih proiizvodjaca ovo se zove drugacije.


Dakle bitno je da li zvucna kartica zna ovo da radi. naravno cak i tada zvuk je "pakovan" jaci i vise nego kada ide cisti stereo (jer i dalje mora da se uklopi u propusnu moc TOSLINK-a) pa je i kvalitet ipak doveden u pitanje. Za igre ispada da je najbolje korisitit staru dobru analognu vezu.

Posle visemesecnog koriscenja dosao sam do zakljucka da realno necete osetiti razilu u kvalitetu usled pakovanja, tj. morati imati zasta, zaista dobar audio sistem da bi culi ikakvu razliku.

U medjuvremenu su se pojavile masovinije i ploce koje pdrzavaju DTS Connect, a posebno nove sa Z87 gde priblizno 50% ponudjenih modela ima ovu mogucnost. Verujem da ce sa Z97 ovo biti apsolutni standard.
 
Vrh Dno