Šta je novo?

Obaranje temperature Bartona 3000

Secret Window

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2005
Poena
309
Negde sam u nekim trejdovima naleteo na temo u setovanju "C1" ili tako nesto, imam plocu ABIT NF7-S v.2 (barton 3000+ otkljucan), pa me zanima kako i gde se nalazi ta opcija za obaranje temperature u biosu.

nForce2 C0,C1,C2 Cooling Patch

Nije u biosu vec treba da instaliras ovo.

Prilozi

Hvala ti Crni, to imam ali eto na istim tim trejdovima sam i video termin C1, pa ne zanimalo sta je to a nisam nasao u biosu kako je pomenuto. A za ono gore, Cwelle sad sam skinuo ( bas je malecki 🙂 pa da vidim kako to radi. Inace Temperatura mi je do skoro bila 40-44 C, a sad u poslednjih vec nedelju dana pocelo je da ide i preko 50-52.

hehe, pa u poslednjih nedelju dana je i temperatura vazduha visa za otprilike 5-6 stepeni 🙂
samo racunaj da ti c2ngo i slicni programi rade samo u idle-u, pod opterecenjem nemaju uticaja, ali ipak je bolje da procesor u idle-u stoji na 40 i kusur stepeni nego na 50+...

c2ngo kao i S2kCtl ukljucuju STPGNT State za procesor. Znaci rade istu stvar. Jedino sto kod S2kCtl mozes da kazes procesoru da se malo duze iskljucuje mada nisam primetio neku razliku u temperaturi.

Temperatura je manja jer mu taj program omogucuje da ne radi i ne trosi uopste napon pri idle rezimu i trebala bi, bar je tako kod mene, da se prakticno izjednaci sa temp maticne ploce.
To se meni i nije toliko svidelo pa sam ga stavio sa strane za svaki slucaj.
MADA, ako ti je komp stalno ukljucen to moze da bude dobro jer je onda idle rezim u 90posto vremena sto naravno da pomaze.

Nisam primetio da se temperatura izjednaci sa temperaturom ploce, racunar mi je ukljucen stalno kad sam kod kuce. @Cwelle, probao sam i taj malecki patch ali ne znam gde se i kako uopste setuje nista mi ne prikazuje ni u task baru. Razmisljao sam i da mu recimo spustim OC za preko leta bar dok ne koristim neka 3D ludila, npr. sa 200*10.5 na 166*11, a mozda i sa naponom da malo ustinem, samo ne znam koliko smem da mu spustim napon kad radi po defaultu ili na 166*11. Defautl napon mu je 1.65v.

Ima jos jedna stvar koja me interesuje...Dakle iz opse elektronike poznato je da je bakar posle zlata najbolji provodnik komercijalne vrste. Isto tako je poznato da se bakarni hladnjaci postuju od aluminijumskih, medjutim aliminijum se brze i lakse hladi iako nije tako dobar provodnik. Sta vi mislite o tome?

Poslednja izmena od urednika:
ja mislim da zbog toga i postoje hladnjaci pola bakar.. a rebra od aluminijuma... tj.. temperatura se od procesora preko paste.. provodi kroz bakar... pa sa bakra na aluminijum.. koji se hladi ventilatorom...

ja imam aluminijumski hladnjak.. tako da ne znam koliko to pomaze u praksi... a bas me zanima ?

Evo ti ovaj program. Ides na Mobility, pa pod Thermal Power Control imas STPGNT State. Tu mozes da vidis da li je ukljucen ili ne.

Inace, ja imam aluminijumski hladnjak sa bakardnim dnom. Temp. ide od 38°C do 51°C sa c2ngo patchom. Bez patcha idle je topliji 4-5 °C.
A 50-ak stepeni za Bartona uopste nije mnogo.

Prilozi

Poslednja izmena:
Da, znam da 50C nije mnogo za bartona ali ipak cini mise da malo patim od tog tripa sa temperaturom. Inace imam ceo bakarni hladnjak, a sad mi sam ovim S2KC drzi oko 46-48 u idle rezimu. Hvala vam u svakom slucaju na trudu, jos mi je ostalo da probam cbid77b. Inace CPU Idle extreme 7 nije mi se dopao sto ponekad spusti a ponekad ne, ili to mora da se uradi pre nego sto se bilo sta i aktivira zahtevnije pa da se primeti razlika,a jos i to sto u task menager-u cim se startuje(cpu idle) sve vreme prikazuje CPU=100% konstantno. Verujem da je neka nebuloza ili konflikt u ocitavanju realnog zauzeca ali ne svidja mi se to. Koliko smem da oborim voltzu na cpu core ako ga spustim na 166*11? 😉

Moraces sam da nadjes voltazu koja mu odgovara posto nijedan procesor nije isti.

CPU Idle extreme trosi 100% procesora, kad je ovaj u idle, upravo da bi ga ohladio! zvuci nelogicno, ali tako sam procitao na nekom forumu.
lik je postavio isto pitanje, a ovo je bilo objasnjenje nekog od gurua.

Poslednja izmena:
Pa dobro e-maniac, onda to objasnjava taj nenormalni prokaz ocitavanja zauzeca u dijagramu za CPU. ***, a sto se tice napona ne znam gde bih mogao da nadjem tu voltazu tj, koliko mu je bezbedno da spustim i da naravno pritom spustim sa 200*10.5 na 166*11. Procesor bi tu trebalo da trosi odnosno da mu je potrebno manje struje nego kad radi na default 200.

resenje je u spustanju napona 99%

kako da mu nadjem voltazu ?

By the way, u ovom S2K ima neka podesavanja u smislu: 8, 16, 32, 64.....512 za halt disconnect divisor, i i sto tako za stop grant divisor, da li neko zna sta su te vrednosti ustvari? Default je oba na 8.

Neke ploce imaju ogranicenu mogucnost promene voltaze. Ja na primer imam promenu voltaze ali ne mogu da je spustim ispod 1.65v sto me ubija.

jedan mi rece da je na ovom mom procesoru sa 200*11 (3200+) (defalut 200*10.5 3000+) spustrio napon sa 1.65 na 1.6 i tada probao ga sa prime95 i da je to radilo ok. To sam bas u medjuvremenu pitao coveka od koga sam i uzeo plocu i procesor mislim da cu to probati.

Poslednja izmena:
Secret Window je napisao(la):
By the way, u ovom S2K ima neka podesavanja u smislu: 8, 16, 32, 64.....512 za halt disconnect divisor, i i sto tako za stop grant divisor, da li neko zna sta su te vrednosti ustvari? Default je oba na 8.

ja sam skoro uvek ostavljao na def.
primetio sam samo na asus k7 plocama sa via chipset-om da nesto pocne da pisti pa sam tada menjao vrednosti
na mojoj staroj nf7, idle temp. sam pomocu s2k spustio za 12C.
ni sam nisam mogao da verujem...

Baraba je napisao(la):
Neke ploce imaju ogranicenu mogucnost promene voltaze. Ja na primer imam promenu voltaze ali ne mogu da je spustim ispod 1.65v sto me ubija.

mozda postoji neki wire mod?

Edit: a cemu sluzi Edit?!

Uradio sam upravo ono sto sam nameravao tj. da spustim napon sa 1.65 na 1.60 i uspelo je cak i sa OC sa 200*10.5 na 200*11, za oko 10C, a kad sam upalio Oblivion koji mi je cpu grejao cak 52-54 nije prelazio sada 48, pri tom
S2K je bio ukljucen mada ne znam dal je mogao imati uticaja ako je tako zahtevna igra u radu. 🙂

emaniac je napisao(la):
ja sam skoro uvek ostavljao na def.
primetio sam samo na asus k7 plocama sa via chipset-om da nesto pocne da pisti pa sam tada menjao vrednosti
na mojoj staroj nf7, idle temp. sam pomocu s2k spustio za 12C.
ni sam nisam mogao da verujem...

Meni se desilo da kad sam menjao crednosti , tamo negde na oko 256 ili 512 zakuca mis?!?
Mada nisam primetio nikakve razlike u dugim vrednostima.

Edit: a cemu sluzi Edit?!

'el isto via chipset u pitanju?
meni se jos uvek desava na asus k7 plocama, ISKLJUCIVO sa VIA chipsetom, da se smrznu i tastatura i mis ali SAMO ako je popunjen mem slot NAJBLIZI procesoru !
a zakucanje takve vrste kao kod tebe sa s2k, koliko se secam, nisam imao...

U pitanju je NVidia2 chipset kod mene, mada nisam siguran da bas zbog toga zakucao, desilo se jednom i od tada nisam to cackao vise, ali jeste i mis i tastatura zajedno.Imam dve plocice memorije...512 i 256. redno od strane procesora.

pa, bices siguran da se zakucava od s2k samo ako cacnes jos jednom. prilicno sam siguran da se nece nista desiti, samo ces morati na resetujes komp na taster jos jednom
program nema blage veze s memorijom...ako hoces da ga koristis, moras da mu nadjes sweet spot.
a s druge strane, nforce2 ima u biosu cpu disconnect, probaj i to
meni je i to radilo, ali je razlika bila mnogo manja od 12C.

Pogledacu to u biosu " cpu disconnect ", mada cini mi se da je ta opcija enabled. A sto se tice sweet spot...hehe, nasao bi ja njemu to ali ne znam uopste sta predstavljaju ti parametri.

pa, nisam se udubljivao - bilo mi je dovoljno da radi !
samo polako menja, izbegavajuci tacke koje zamrzavaju masinu i gledaj kad
je najniza idle temp.

Kao sto sam rekao CPU disconnect je enablovan,a za ovo ispitivanje g-spot...hehe mislim da je to bas ta ideja, probacu kad budem imao strpljenja, za sad sam zadovoljan i na default.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno