Šta je novo?

O odrzanju energije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Kapetan DZo

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
319
2kW osecam da ce se napajanja poceti proizvoditi sa utikacima za trofaznu struju

pazi nije problem napajati racunar sa 2 kilovata ili koliko vec treba... problem je sto se tih 2 kw oslobodi u kucistu i tu vec klasicna hladjenja padaju u vodu....
za 45 minuta i bojler od 2kW zagreje 50 litra vode skoro do 80C ili koliko vec.. sto i nije tako losa ideja , integracija racunara i bojlera... Kuciste koje u stvari toplotu koju oslobodi koristi za grejanje vode u bojleru, eto svi pricaju o reciklazi energije a ovih 2kw ili 1kw toplote se stalno oslobadja.... pa ako neko ima neku ideju kako da iskoristi :)
bila bi to extra reklama , radeon za rostilj, nvidija za grejanje vode u bojleru, procesor, hm... da odrzava grejace da rade punom snagom..

jel zna neko detalje sta radi taj chip( komunikacija) izmedju GPU-ova? jel sve ide preko pcie peer-to-peer a chip sluzi samo kao posrednik ka bus-u ili podaci idu direktno iz jednog u drugi...(pre bih reko ovo prvo).. ima li negde sabrane spec ?

Poslednja izmena:
pa nishta onda ujedno cemo da grejemo vodu i napajamo komp shto i nije tako loshe:)

od 2kw toplota koja predje u kuciste je samo deo jedan deo odnese vazduh najveci, a jedan manji deo zraci napajanje i konvekcijom koja predje sa napajanja na vazduh u kuciste.Ja se i nebrinem za povecanje kolicine toplote.A bojler svojih 2kw trosi za zagrevenje dok se kod racunara samo gubici prelaze u toplotu

Pa da ali kod racunara 99% energije koja se ulozi je u gubitke.. Idealno da nema parazita informacije bi se prenosile samo promenom napona. Ovako promena napona i sam napon napajaju parazite tako da nema nista korisno na sta se trosi energija.. osim vrtenje hard-a i cd rom-a i po koja lampica

Ako jos neko ikada kaze nesto tipa "glupi Ameri" predlozicu ga za ban, od svih ljudi DZo je jedini video kakve gluposti pisete o oslobadjanju 2KW u kucistu.

Pa da se sva ta EL energija pretvori u toplotu onda racunar ne bi ni radio, tj. radio bi, ali bi se zvao ringla.

@genuine: drzi se programiranja ;)

Poslednja izmena:
Bez ljutnje, ali ako racunar trosi 2KW, tada to znaci da se svih tih 2KW pretvore u toplotu, na ovaj ili onaj nacin. Sta mislite, gde onda "nestane" ta energija ako nije tako?

E, bolje mi ide hardware nego programiranje.. a na sta ti mislis da se trosi energija?
p.s. LazaNS, nije sve.. za vrtenje hard diska se elektricna pretvara u mehanicku i isto za cdrom-ove i kulere i lampice.. do duse kod cmos kola pri prelasku iz 1->0 i 0->1 provode oba tranzistora pa se i tu gubi ali opet gubi se u vidu toplote ( stvar dizajna )

Poslednja izmena:
Jeste, ipak se sve pretvara u toplotu. Npr za vtenje HDD-a potrebno je uloziti energiju da se on zavrti a potom samo da se odrzava ta brzina, energija potrebna za odrzavanje te brzine je ona koja se trosi na savladavanje trenje u lezajevima tj pretvara se u toplotu. Sto se onog prvog dela energija za ubrzanje tice isti taj se mora vratiti prilikom zaustavljanja HDD-a ili CD-a, s ozirom da se HDD sigurno nece prebaciti u generatorski rezim i to ide u toplotu. Oko ventilatora i lampica, malko slozenija prica, ali isti ishod.
Vrlo prosta stvar, zakon odrzanja energije. Dakle 100% energije se pretvara u toplotu.

Pa ne utrosi se sigurno 100% na zagrevanje, nezeljeni produkt jeste zagrevanje, ali sigurno ne u toj meri. Ispada da racunar nista drugo ne radi nego se greje?

Poslednja izmena:
Uf Milane, po treci put 100% energije se na kraju pretvori u toplotu. Za HDD sam vec objasnio, za tranzistore, energiju je potrebno uloziti samo za gubitke koji se manifestuju kao zagrevanje(nista se ne mrda u tranzistoru zar ne) kad ne bi bilo gubitaka u tranzistorima ne bi se ni grejali i ne bi ni trebala energija, samo napon. Sto se svetlosti i ventilatora tice, samo ako vam svetlost lampica ili povetarac ventilatora izlaze iz iz stana necete ih osetiti kao zagrevanje. Dakle opet ponavljam, samo zakon odrzanja energije, nista vse.

pa dobro, ne 99%, mozda malo manje , ako gledas dvd film onda 98% :)

Motor DVD-a radi u sest faza u Y konfiguraciji i ima 3 zice.. Da bi se vrteo mora da se cepa struja kroz te zice jer je otpor trenja jako veliki.. a kad se cepa velika struja kroz zicu ona se greje..

p.s.
Ko sto reko covek, osnovna fizika.. Struja udje unutra ( energija ) i jedino sto izadje napolje je toplota.. znaci idealno za bojler ali mislim da je ovo dovoljno za offtopic.

p.s.2
a i ta magnetna od cdrom-a se trosi na savladavanje trenja koje opet rezultuje u emisiji toplote.. tako da ostajem pri 99%

Poslednja izmena:
Koliko ja razumem shtivo(fiziku), 100% energije zavrsi kao toplota na ovaj ili onaj nacin.Da bi se ta energija iskoristila za nesto pametno(grejanje vode),ceo racunar bi trebalo staviti u omanji frizider,a kondenzator(to su one resetke iza frizidera)nekako urolati i strpati u bojler.Bilo bi pritom pametno napraviti hack i na samom frizideru pa staviti i njegov kompresor u rashladni prostor posto se i on sam poprilicno greje.Ko god i dalje ima crt(kao ja recimo 21`),koji cepa oko 160w/h,trebao bi i njega da strpa u istu kantu ,ali tad se javlja problem kondenzacije.Treba pitati cika gugla da li je neko to vec uradio,tj neku ultimativnu masinu strpao u friz.:shock:

Pa samo stavis umesto vodenog hladjenja freon kompresor i drugare i onaj kraj koji emituje toplotu nabijes u bojler... jedini je problem sto kad krene da se procesor pregreva jer voda u bojleru kljuca ( posle par sati igranja igrica) moras da odvrnes slavinu za toplu vodu oladio racunar... Veliko plus je sto ti zimi ne treba nikakva dodatna oprema za grejanje... ma milina...

znaci vi predlazete da na rachunar zalepimo foliju i cepamo pechenje posto se 100% iliti 99.99% enegrije preobrazava u toplotu...

ali mislim da sigurno nece trositi svih 2kw konstatno. to je mozda samo za 'peak-ove'

znaci vi predlazete da na rachunar zalepimo foliju i cepamo pechenje posto se 100% iliti 99.99% enegrije preobrazava u toplotu...

Pecenje se pece na nekih 200-250c.Bas pokusaj da uvijes komp u foliju i vidi da li ces postici odgovarajucu temp:mad:.Bilo bi super resenje za lanparty.Cepas igrice i pecenjce.:happy:

Ma samo obezbedite da se vreo vazduh ne gomila u kuciste i nema problema, da ne bi zagrevala komponente koje ne osobadjaju toliko toplote.

Koliko ja razumem shtivo(fiziku), 100% energije zavrsi kao toplota na ovaj ili onaj nacin.

Ovde i lezi nesporazum, vezali ste se samo za jedan vid pretvaranja energije.

Po def. energija je sposobnost da se izvrsi neki rad, i postoji vise razlicitih formi(oblika) energije (kineticka, potencijalna, hemijska itd.) Buduci da se energija moze pretvoriti iz jednog oblika u drugi, tako se i rad moze u potpunosti pretvoriti u toplotnu energiju, ali i ne mora. Npr. kineticka energija se moze pretvoriti u elektricnu energiju, to rade generatori, hemijska u elektricnu (baterija), toplotna u mehanicku (npr diesel motori) i slicno.

Jedna stvar su gubici prilikom pretvaranja jednog oblika energije u drugi, nijedna masina nije 100% efikasna, ali nije tacno da svaki oblik energije zavrsi iskljucivo kao toplota. Tu valjda i lezi ocigledna razlika izmedju racunara i bojlera, ovaj prvi radi i nesto vise od prostog pretvaranja elektricne energije u toplotnu. E sad, kakvi su gubici pojma nemam...

Poslednja izmena:
Hvala, to sam ja pokusavao da kazem, samo mi nije islo :D

Bas ste tvrdoglavi, u kom to obliku energija zavrsi ako ne u toploti???
Da krenemo redom, hemijska, nije, mehanicka, pa ako se ne varam nikakva mehanicka ne izlazi iz kucista, elektricna, mislim da ni jedan deo racunara ne radi kao generator, kineticka, nista ne izlece iz kompa, potencijalana, kuciste se koliko mi se cini ne podize u vazduh nit se neke oruge natezu il nesto slicno. Valjda sam sve spomenute pobrojao, lepo prihvatite, sve se pretvori u toplotu. Dakle recite samo jedan drugi nacin na koji energija moze da izadje iz kucista i tek onda mozete tvrditi da se ne pretvori sve u toplotu. Rekao sam vec, da jedina energija koja pored toplotne moze da izadje iz kucista je svetlosna i povetarac ventilatora, sve ostalo ide u toplotu.
945 s obzirom na poslednju recenicu, previse stvari tvrdis.

Poslednja izmena:
deo energije valjda ide i na kineticku energiju elektrona.. ono usmereno kretanje i tako to..

Da krenemo redom, hemijska, nije, mehanicka, pa ako se ne varam nikakva mehanicka ne izlazi iz kucista, elektricna, mislim da ni jedan deo racunara ne radi kao generator, kineticka, nista ne izlece iz kompa, potencijalana, kuciste se koliko mi se cini ne podize u vazduh nit se neke oruge natezu il nesto slicno. Valjda sam sve spomenute pobrojao, lepo prihvatite, sve se pretvori u toplotu. Dakle recite samo jedan drugi nacin na koji energija moze da izadje iz kucista i tek onda mozete tvrditi da se ne pretvori sve u toplotu. Rekao sam vec, da jedina energija koja pored toplotne moze da izadje iz kucista je svetlosna i povetarac ventilatora, sve ostalo ide u toplotu.

Protivrecan si samom sebi, i ne pravis razliku izmedju gubitka koji je neminovan prilikom konverzije energije i korisnog "output-a" u vidu rada, svetla, kretanja itd. U tome se i sastoji efikanost, koliko dobro (uz sto manje gubitaka, u vidu toplote jel) se to izvodi.
Sta si se vezao za taj racunar vise, nek racunar bude i najneefikasnija naprava, i nek maltene sve zavrsi u toploti, to opet ne menja cinjenicu da nije tacno da SVAKI oblik energije zavrsava konverzijom u toplotnu.
Fosilna goriva koristimo da bismo od njih dobili energiju koja nam moze vise koristiti, npr. elektricnu, iz elektricne energije mozemo dobiti neke druge oblike energije itd. Je l' se i kod baterije hemijska energija konvertovala u toplotnu ili u elektricnu? :smash:
Diesel motor pretvara toplotnu energiju u mehanicku, naravno ne uspeva da konvertuje svu toplotu ali eto primera gde pocetna energija goriva nije zavrsila u toploti vec dobrim delom u mehanickom radu.
Evo gde si protivrecan:

Rekao sam vec, da jedina energija koja pored toplotne moze da izadje iz kucista je svetlosna i povetarac ventilatora, sve ostalo ide u toplotu.
Dakle, ipak nije SVE?

Ta poslednja recenica se nasla tu iz razloga sto nemam pojma u kojoj meri je racunar efikasna naprava, niti umem to da izracunam. Sumnjam da ti umes to, buduci da je po tvojoj tvrdnji potpuno neefikasan, jer se SVE pretvara u toplotu, a to je po definiciji totalni gubitak, bar u slucaju racunara. :) Sumnjam da je tako, jer ipak pises ovde uz pomoc istog, mozda radis i jos dosta drugih stvari itd. u suprotnom se ne bi razlikovao od vec pomenutog bojlera.

Poslednja izmena:
Ja jako dobro poznajem ovu materiju materiju i verovatno bih znao skoro sve vrste gubitaka koji se javljaju. A o racunaru pricam iz prostog razloga zato sto se o tome ovde diskutuje, ne o baterijama, ne o dizel motorima i sl. Lepo sam objasnio kako stoje stvari a ti samo vices da nisam u pravu iako nemas ni jedan jedini argument da pokazes suprotno sem toga sto si siguran da nisam u pravu i da energija na jos "neki" nacin izlazi iz kompa. I nisam ni najmanje sebi protivrecan, par postova ranije sam napisao sta se desava i sa tim delicem energije. Dakle, opet te pitam, koja to energija osim toplotne moze da izadje iz kucista(mani se ventilatora i svetla)???????? Svima je jasno da se u kompu elektricna energija pretvara i u mehanicku, ali da li ona takva izlazi iz kucista????

Edit: Moram malko da se ispravim, sad mi je palo na pamet, moze i nesto malo energije da se izraci u vidu elektromagnetnog zracenja, ali to je opet jako sitno i ni malo ne menja smisao svega sto sam pisao.

Poslednja izmena:
Auuuu koliko nekim ljudima treba da prihvate da nisu u pravu...
U ovoj temi se govori ISKLJUČIVO o efikasnosti PC računara, i tu su stvari jasne: više od 99% električne energije PC pretvori u toplotu. Jedino ako na svoj računar nakačite par stotina jakih LED dioda i neki motor koji nešto pokreće ili melje moći ćete da kažete da vam sve nije otišlo na toplotu :)

Oni koji se ne sećaju fizike iz osnovne škole i oni koji ne veruju onima koji nešto znaju, neka naprave eksperiment (najbolje u sred zime sa isključenim radijatorom) tako što će uporediti 2 PC-ja pod punim opterećenjem sa grejalicom ili fenom od 1000W
Videćete da je temperatura u sobi ista u oba slučaja

Poslednja izmena:
Sto moze da se desi sa em ili svetlosnom energijom mozete videti ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Crookes_radiometer
Imali smo ga u osnovnoj.
Kud odlazi energija dizel motora kad radi na leru.Kud odlazi energija sa osovine i u sta se pretvara.Povetarac?:eyebrows:

@LazaNS
Ti opet ne kapiras sta ja hocu da kazem. Ne interesuje me racunar uopste sad kao manje ili vise efikasan u pretvaranju energije, tvoja GENERALNA teza koja kaze da se svaka energija zavrsava u toploti je problem, i protiv toga sam argumentisao. Zato sam i naveo dizel motor, bateriju, generator, sta god. kod kojih je vise nego ocigledno da nije tacno da se "100% energije pretvara u toplotu", (kako ti tvrdis da se desava), vec pored gubitaka (manjih ili vecih) postoji i pozitivan output u vidu izvrsenog rada i slicno.

Evo nekih tvojih izjava:
LazaNS je napisao(la):
ako racunar trosi 2KW, tada to znaci da se svih tih 2KW pretvore u toplotu
LazaNS je napisao(la):
Jeste, ipak se sve pretvara u toplotu
LazaNS je napisao(la):
Vrlo prosta stvar, zakon odrzanja energije. Dakle 100% energije se pretvara u toplotu.

Poslednja izmena:
nasao sam slicnu raspravu na cdfreaks
sad dal ima istine tamo ili ne...

945
Uf, al si ti naporan covece, svi pricaju samo o racunaru, ja pricam samo o racunaru, nisam postavio nikakvu generalnu tezu. Sad posto si odustao od svoje prvobitne teorije o racunaru, sad si krenuo da dokazujes da moja prica koju sam pricao za racunar nije primenjiva na disel motore i baterija, pa ja njih nisam ni spominjao, mislim da je svima jasno da se prica o racunaru. Nije stasno sto si mislio pogresno, ali sad da nastavljas raspravu samo kako bi pokazao da nisi pogresio, vec kako ja gresim je potpuno suludo. u mojim postovima gresku trazis kao iglu u plastu sena dok tvoje zablude koje su neprimetne kao slon koji se krije iza bandere pokusavas da sakrijes.
A sto se tice toga da li se ili ne na kraju svaka energija na neki nacin pretvori u toplotu, zgodno bi bilo da proucis pojmove temperature i entropije.

Poslednja izmena:
@LazaNS
A sto se tice toga da li se ili ne na kraju svaka energija na neki nacin pretvori u toplotu, zgodno bi bilo da proucis pojmove temperature i entropije.
:Klanjanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno