Šta je novo?

O ne, ode HDD, opet!

spheX

Čuven
Učlanjen(a)
19.06.2003
Poena
609
Pozdrav svim,

kad mi je pre jedno 6 godina "otišao" HDD, ustvari dva u RAIDu (WD od tada koristim samo kao passport var), mislio sam da će me to opametiti da mora sve što je bitno da se bekapuje redovno, ali eto opustio sam se par meseci i sad kukam i zapomažem. Najgore od svega je što su u pitanju porodični podaci, manje više poslovni.
Ovaj put je u pitanju 500 Gb Seagate "Barracuda ES.2 ST3500320NS" 7200 rpmin., 32Mb cache (SATA II). Uključio komp, krenuo da diže, međutim ne prepoznaje HDD, izbaci poruku, a u biosu samo DVD vidi....probao jednom, dva put, treći put sam otvorio kućište da oslušnem, i def. cakće, preskače, šta već... :wall:

E sad, šta bi vaš savet bio, da li da probam sam da povratim podatke, nabavim drugi HDD istog kapaciteta, ili je pametnije da odnesem to lepo u neku od recovery firmi da probaju da ga srede?

Poslednja izmena:
Pa vala baš! Izgleda da nemam, a namerno sam kad sam ga uzimao (2008 čini mi se) rekao sebi e nećeš WD zbog ranijeg lošeg iskustva.....
Misliš li da nema šanse da se spasu podaci?

Da, znam za jednu firmu, njima sam već nosi WDove onomad 2006-te, ali nije im bilo spasa...otišle glave a i podaci. Još uvek ih imam negde, staro gvožđe i elektronika na njima ;)
Sad sam mislio da li je pametno da sam probam da prikačim ovaj Seagate nekako i da probam sa nekim od softvera da isčitam podatke, ali pretpostavljam da je bolje da ne diram previše sam kako bi nada da će podaci na njemu moći biti vraćeni i dalje postojala...

Bolje nemoj ništa sam da diraš nego lepo odnesi disk u tu firmu, to su profesionalci i verovatno mogu da nešto makar spasu.

Poslednja izmena od urednika:
Dijagnoza> problem sa firmware-om, definitivno nemam sreće sa HDD-ovima......sad je na meni da procenim da li mi se isplate podaci koliko je cena usluge, mada nema garancija i da će podaci biti spašeni....eto.

Mislim da kada je firmware nema mu leka ni spasa.

Dijagnoza> problem sa firmware-om, definitivno nemam sreće sa HDD-ovima......sad je na meni da procenim da li mi se isplate podaci koliko je cena usluge, mada nema garancija i da će podaci biti spašeni....eto.

Probaj sve, ja da sam na tvom mestu pokušao bih sve da spasem podatke, čak iako bi me to koštalo 200 evra ili više. Ali podaci su podaci, znam koliko su ti bitni, pogotovo ako su lične i sentimentalne prirode. Probaj pa šta bude, barem nećeš posle da se kaješ da nisi išao do kraja.

Ako je elektronika imaš sreće, "samo" se zameni sa istog takvog. Ako je hardver, ploče, glave itd., e onda nemaš sreće. A firmware je na ploči...

damn!
Nije elektronika, nije glava, "samo" firmware na ploči....dao sam nalog da se proba pa ćemo videti da li je uspela operacija presađivanja FWa...

Ček ček, nisu crkle ploče, već zabrljavio samo firmware (korupcija)? A pa onda i ima šanse da se flešovanjem sredi. Da li si probao sam flešovanje? Mada ako ga bios nevidi, nećeš ni moći sam to odraditi...

Flesovanje pomaze pre nego sto disk crkne,kada je mrtav sledi mu kanta.

I ja se plašim, ta serija je notorna po tom problemu...

Ja sam moj flesovao pre nego sto se pojavio bilo kakav problem i opet je crkao.

Eh, da sam makar posećivao redovno ovaj deo foruma i da me je zanimalo, verovatno bi uvideo na mogući problem sa ovom serijom diskova. Ja ga kupio davne 2008., opustio se, prenosio ga u kućištu kako sam putovao, drljao po njemu sa podacima, i do crkavanja je radio sasvim ok :| Kriv sam što sam se opustio sa bekapovanjem na vreme....
Sad čekam izveštaj o stanju podataka nakom menjanja FWa.

seagate

Eh, da sam makar posećivao redovno ovaj deo foruma i da me je zanimalo, verovatno bi uvideo na mogući problem sa ovom serijom diskova. Ja ga kupio davne 2008., opustio se, prenosio ga u kućištu kako sam putovao, drljao po njemu sa podacima, i do crkavanja je radio sasvim ok :| Kriv sam što sam se opustio sa bekapovanjem na vreme....
Sad čekam izveštaj o stanju podataka nakom menjanja FWa.
Ne menja se firmware, jer to nije deo koji je tako lako promeniti.
Svaki je jedinstven i poseban. Nesto kao zena , moras da mu pridjes sa prave strane. Na ovom tvom recimo mora u terminal konekciju da se udje, ali za razliku od standardnih varijanti koje su opisane u temama gore ovaj je malo teze srediti.
Seagate je poznat po losim firmwereima ali nazalost nema univerzalnog resenja.
Ovaj tvoj je recimo lupao kao da su glave neispravne, zavrti zalupa iskljuci , zavrti zalupa iskljuci itd...cak su i kolege moje pomislile da su glave dok nisam iscitao vrednosti iz terminala....
U svakom slucaju bice ubrzo.
pozz

:) hvala na odgovoru. Nisam nestrpljiv, samo nastojim da budem optimista ovaj put, što se spašavanja podataka tiče. Tako da lagano ;)
U nekoj drugoj temi o "pouzdanijem" mediju za skladištenje podataka...

Samo da zatvorim temu i da kažem da su svi podaci uspešno vraćeni, cenu za ne bekapovanje sam platio, ali sam srećan što imam meni bitne podatke.
Sam HDD je pod garancijom ladno, tako da sad sledi zezanje oko slanja u Seagate na zamenu....eto nekad se prodavali diskove sa petogodišnjom garancijom, a sad daju na jednu godinu.
Inače sam pazario nov Seagate za destkop i namerno od iste firme ;)

Jo[ jednom ti čestitam na uspešnom završetku ove sage, nije mala stvar što su ti podaci ostali sačuvani.

Ali da li je pametno što si pazario opet hard od firme Seagate, koji tačno model si uzeo ?

Pa šta su ti rekli, koliko traje taj proces slanja diska nazad u Seagate i dobijanja novog ?

P.S. Od sada pamet u glavu, kupi eksterni hard od barem 1 TB, poželjno od 2 TB, i na njega UVEK bekapuj tebi bitne slike, projekte i podatke. A na glavnim diskovima radi normalno i opušteno, jer ćeš imati kopije podataka na eksternom hardu. Ja tako radim već nekoliko godina i nikad nisam imao problema, za sada. Imam čak 4 eksterna harda, inače. Jedan od 2.5" 250 GB WD, jedan Transcend 2.5" od 500 GB, jedan 3.5" WD od 1 TB i jedan 2.5" WD 750 GB.

^ e to, ne znam da li smem da reklamiram...... ;)

^^^ pa znaš šta, WD, Seagate to je bilo u ponudi za interne diskove, klasične, a pošto ionako nemam sreće jer mi se ovo desilo u trenutku kada su cene HDDova i do tri puta skočile, onda sam baš namerno uzeo istu firmu, pa da vidim. Uzeo sam ST31000524AS, Barakudu od 1 Tb...

A što se tiče vraćanja diska nazad, to je na meni, tj šaljem o mom trošku u Amsterdam, i onda oni preuzimaju, pa u roku od 5-7 radnih dana vraćaju mi zamenski disk, e sad jedino ostaje carina da se plati verovatno, mada sam napravio neku izjavu da je roba oštećena i da podleže garanciji....uglavnom carina je 10% vrednosti robe + pdv

Poslednja izmena:
Vrh Dno