Šta je novo?

O/C RAM-a

Melhisedek

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2002
Poena
609
Proitao sam na nekom postu da se i RAM klockuje da se ne bi stvarao bottleneck pri klockanju procesora...
Vec znate sigurno sta mislim sledece da pitam 😎
Hehe
Pregledao sam ceo BIOS i tamo ima opcija samo za setovanje voltaze na RAM-u ( sad je 2.5 )
Pitanja su:
1. O/C sam moj procesor sa 2.26 na 2.70 ( buss 159 ) i graficku na 285/550. Da li se stvara bottleneck ili ne ?
( imam 2100 RAM 256 MB [ uskoro uzimam jos 256 ] )
2. U slucaju da bi trebalo da klockam i RAM kako se to radi ???
Imam ABIT-ovu "i845E-W83627HF" mo/bo
Unapred zahvalan!

E ovako cekajuci da neko odgovori ja sam se takodje bavio malo istrazivanje povodom o/c RAM-a... Na zalost nisam nasao nikakav tutorial ali sam nasao dosta poruka od ljudi koji su klockali ram i koji govore u nekim cudnim brojkama ( primera radi 2-4-4-3 )
E onda sam krenuo u ceprkanje po BIOS-u i tu sam nasao nekoliko opcija koje bi mogao bas ovako da setujem 🙂
Radi se o
"DRAM Timing Selectable" = By SPD (ja mislim da ovde moze man)
Cas Laatency Time ...
Act to precharge Delay ...
DRAM RAS# to CAS# Delay i
DRAM RAS# Precharge

ima jos
Dram Data integrity Mode....

Zatim
Dram Ratio H/W Strap i
Dram Ratio ( CPU : DRAM )

E to bi bilo sve sto sam mogao da isceprkam o RAM memoriji 🙂 Ako neko moze samo da mi za sada kaze vrednosti koje bi mogao da upisem a da ne unistim sve bio bih veoma zahvalan !!! A sta sve ovo znaci provaljivacu sam kasnije 🙂
Svaka pomoc je dobro dosla !
Unapred zahvalan !!!

Pa cim si digao magistralu overklokovao si i RAM. Umesto standardnih 133 (266 efektivno) sada ti radi na 159 (318 efektivno) Tajminge spusti na sto manje, digni malo voltazu ramu i istestiraj da li RAM radi stabilno pomocu Memtesta-a www.memtest86.com

Alexandar je napisao(la):
Pa cim si digao magistralu overklokovao si i RAM. Umesto standardnih 133 (266 efektivno) sada ti radi na 159 (318 efektivno) Tajminge spusti na sto manje, digni malo voltazu ramu i istestiraj da li RAM radi stabilno pomocu Memtesta-a www.memtest86.com
Alexandar ti je sve lepo objasnio, a ja samo da dodam da voltazu memorije odvrnes na max koliko ti ploca dozvoljava. Vecini memorija odgovara povisena voltaza (ja moju przim na max u biosu - 2.85, a ploca dodaje do 2.91), mada bih je navrn'o na nekih 3.2, ali to ne moze bez modding-a.
Osim toga, vecina njih (u inostranstvu, naravno 😀) koji su odradili modding drze memoriju na cak 3.4V.

PS. Dizanjem voltaze i duzim radom memorije na tim povisenim vrednostima, od ovog Crucial-a PC2100, koji je sa max setovanjima isao na mizernih 150 MHz, napravio sam prakticno PC2700 (dakle, 166 MHz... naravno, sa najlabavijim setovanjima, samo 4 Way enabled), dok na max setovanjima sada ide na 158 MHZ.

CAR je napisao(la):
PS. Dizanjem voltaze i duzim radom memorije na tim povisenim vrednostima, od ovog Crucial-a PC2100, koji je sa max setovanjima isao na mizernih 150 MHz, napravio sam prakticno PC2700 (dakle, 166 MHz... naravno, sa najlabavijim setovanjima, samo 4 Way enabled), dok na max setovanjima sada ide na 158 MHZ.

Crucial je jedina 2100-tka koja moze na 200+, ali sa naponom na 2.85 ili vecim.

Misko je napisao(la):
Mnogo bre trcis pred rudu!!!
Moj Samsung PC2100 ide na 218 na 2.7V.

Hvala na odgovoru, ( nisam znao da znam da klockam RAM 🙂 )
Imam samo pitanjce... Koje tajminge tj. koje od gore navedenih setovanja da spustim na sto manje ?
( manje = sto nize cifre ili ? )
Da li time postizem "ostra" ili "slaba" setovanja za RAM ?
Unapred zahvalan!

Misko je napisao(la):
Nema sanse... ovaj Crucial je (bio) *****. I student je imao Crucial PC2100, naravno, CL2.5 (jer kod nas ne stize nista bolje 🙁 ), i isto mu je max bio 150 MHz, a potpuno isti skor sam video i na par testova ove memorije na netu. Crucial je izvikan.
Tako da samo stoji ovo simpsonovo za Samsunga, jer je njegov PC2100 jedini koji siba dobrano preko 200 MHz (doduse, taj Samsung je ECC 😀).

A sto se tice FSB-a, ako si mozda na to mislio da moze 200+, to moze... Na Morganu sam imao 207 MHz FSB.
Ali ponavljam, Crucial PC2100 CL2.5 ne moze 200 MHz, ne sinhrono sa magistralom.

PS. Ustvari... mozda i moze, ali na nekih 3.2-3.3 V 😀. Na max naponu koji daje KR7A (a ti najbolje znas koliko je to 🙂 ), i koji je meni povecan na 2.91V, a koji drzim konstantno vec 3-4 meseca, ne moze.
Doduse, povisen napon je meni dosta pomogao, napisao sam u prethodnom postu kako je, zahvaljujuci drzanju napona od 2.9V, taj Crucial prakticno "pretvoren" u PC2700.

Melhisedek je napisao(la):
Hvala na odgovoru, ( nisam znao da znam da klockam RAM 🙂 )
Imam samo pitanjce... Koje tajminge tj. koje od gore navedenih setovanja da spustim na sto manje ?
( manje = sto nize cifre ili ? )
Da li time postizem "ostra" ili "slaba" setovanja za RAM ?
Unapred zahvalan!

Sto manje "cifre" to ostrija setovanja. Najbolje je da budu najniza...tipa 2-2-2-5-1T itd. Naravno za to ti treba dobra memorija, kao i (mozda) dizanje napona na memoriji.

Postade ti overkloker za samo sedam dana 😛

Hehe samo zahvaljujuci vama !!! ( Ladno sam caleta istripovao na temperature i cuda i covek ni pet ni sest oce da napravi sam H2O hladjenje 🙂 Cale je kralj !
Hvala PUNO na pomoci svima !!!

Brutalan Zlica je napisao(la):
Sto manje "cifre" to ostrija setovanja. Najbolje je da budu najniza...tipa 2-2-2-5-1T itd. Naravno za to ti treba dobra memorija, kao i (mozda) dizanje napona na memoriji.

Postade ti overkloker za samo sedam dana 😛
Heh... taman htedoh da mu odgovorim, kad se ti ubaci 😀
Svejedno, lepo si mu odgovorio... a ja samo da dodam: obavezno digni napon memoriji, i to na max - nece joj se nista desiti, a ti vrlo lako mozes da zaradis par MHz, ili bar da povecas stabilnost tog trenutnog kloka.

CAR je napisao(la):
Nema sanse... ovaj Crucial je (bio) *****. I student je imao Crucial PC2100, naravno, CL2.5 (jer kod nas ne stize nista bolje 🙁 ), i isto mu je max bio 150 MHz, a potpuno isti skor sam video i na par testova ove memorije na netu. Crucial je izvikan.

Zato što Student nije imao tada pravu ploču 🙂. Evo njegov Crucial 2100 se sada trenutno peče kod mene na 192MHz 2.9V najlabavija setovanja.
Sad' ću da ga probam na 166 oštro.

CAR je napisao(la):
Tako da samo stoji ovo simpsonovo za Samsunga, jer je njegov PC2100 jedini koji siba dobrano preko 200 MHz (doduse, taj Samsung je ECC 😀).

A sto se tice FSB-a, ako si mozda na to mislio da moze 200+, to moze... Na Morganu sam imao 207 MHz FSB.
Ali ponavljam, Crucial PC2100 CL2.5 ne moze 200 MHz, ne sinhrono sa magistralom.

PS. Ustvari... mozda i moze, ali na nekih 3.2-3.3 V 😀. Na max naponu koji daje KR7A (a ti najbolje znas koliko je to 🙂 ), i koji je meni povecan na 2.91V, a koji drzim konstantno vec 3-4 meseca, ne moze.
Doduse, povisen napon je meni dosta pomogao, napisao sam u prethodnom postu kako je, zahvaljujuci drzanju napona od 2.9V, taj Crucial prakticno "pretvoren" u PC2700.

Idi na search pronadji prvi klokovan KR na forumu, mislim da je to uradfio Barakuda, 208 na pogadjaj kojoj memoriji. (Crucial 2100)

Zato što Student nije imao tada pravu ploču 🙂. Evo njegov Crucial 2100 se sada trenutno peče kod mene na 192MHz 2.9V najlabavija setovanja.
Sad' ću da ga probam na 166 oštro.
Ne znam, stvarno... znam da sad ima KX-a, a koju je imao onomad? (dobro se pazi da ne kazes KR! 😀)
Probaj ga ostro na 166, 'leba ti... i ne mogu da verujem da radi na 192, ma koliko bio razlabavljen.

PS. Kako mislis, "radi na 2.9V"? Jel' to, k'o i meni, ploca dodaje 0.05V ili si je modifikovao? Koliko sam ja upucen, i ti si na KX-u.

Misko je napisao(la):
Idi na search pronadji prvi klokovan KR na forumu, mislim da je to uradfio Barakuda, 208 na pogadjaj kojoj memoriji. (Crucial 2100)
Heh... pa valjda znas da toga nema, o'sla je stara baza 😀

Inace, secam se toga. Samo, nije 208, vec 205 MHz, a pamtim jer je imao isti hardver k'o i ja: KR7A, Crucial PC2100 CL2.5 i Morgan [email protected].
Samo, uveren sam da to nije uradio sinhrono, vec je u biosu FSB stavio na "133", a memoriju postavio na "100", odnosno, da mu je radila na 3/4 FSB-a. Kazem, uveren sam, jer sam i ja tako napravio onih 207 MHz.

Pozdrav

CAR je napisao(la):
Ne znam, stvarno... znam da sad ima KX-a, a koju je imao onomad? (dobro se pazi da ne kazes KR! 😀)
Probaj ga ostro na 166, 'leba ti... i ne mogu da verujem da radi na 192, ma koliko bio razlabavljen.

PS. Kako mislis, "radi na 2.9V"? Jel' to, k'o i meni, ploca dodaje 0.05V ili si je modifikovao? Koliko sam ja upucen, i ti si na KX-u.

Ploca dodaje 0.5v nista nisam modifikovao sem kucista 🙂

Nece na najostrijim setovanjima na 166FSB bez obzira na V, smeta mu ono 1T

'Ajde neka mi neko malo struchnije objasni sta mu dodje 1T, odnosno 2T?

Kopao sam nesto po netu ali nisam naisao na pravi odgovor

Hvala

gladiac je napisao(la):
'Ajde neka mi neko malo struchnije objasni sta mu dodje 1T, odnosno 2T?

Kopao sam nesto po netu ali nisam naisao na pravi odgovor

Hvala

1T ? U pitanju je potencijalna vrednost koja se dodeljuje za stavku SDRAM Command Lead-Off Time. Kad je podesena na 2t, komande za citanje i pisanje iz memorije se izdaju 1 takt kasnije u odnosu na memorijsku adresu, a kad je postavljeno na 1t, komande se izdaju simultano.

U prevodu, na 1t radi brze, na 2t minimalno sporije.

Ovo sve ako nemate intela. Na intel konfiguracijama unutrasnja arhitektura je tako odradjena da nema nikakve veze kakva su setovanja memorije.

Nazad
Vrh Dno