Šta je novo?

o/c i vek trajanja

• Začetnik teme Začetnik teme brank0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

brank0

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2000
Poena
645
Koliko se overclockovanjem skracuje vek trajanja procesora?

Dosta, ali ovako je predvidjeno da rade preko 100 godina, a overklokovanjem, recimo (grubo receno, odnosno "lupam") 50 godina. Jel ti to odgovara na pitanje i poentu ....?

Stalin je napisao(la):
Koliko se overclockovanjem skracuje vek trajanja procesora?

Cely 566 na 850 ili 935 Mhz, sa 10-12 godina, na 4-5 godina, otprilike, nema pravilo, poenta je da je izgovor za ne klokovanje, skracenje veka smesno, jer niko ne drzi procesor duze od 2 godine.

Ma ono nemas sta da brines...

Pazi on ce overkolkovan sigurno raditi dok se ne pojave 3-4 nove serije procesora kada ce imati otprilike 1/10 MHz tih procesora i kada ces sigurno preci na nesto drugo... Znaci slobodno overkolkuj do mile volje

Elektromigracija je najveci neprijatelj procesora , pa zatim visoka temperatura , ali gledana u odnosu na maximalnu temperaturu koje jezgro izdrzava. To znaci ako o.c. CPU bez dizanja napona , radice ti skoro isto dugo kao i ako nije O.C. Sto se tice temperature AMD konkretno ne preporucuje da radna temperatura prelazi 2/3 od maksimalne. To znaci da ako je maksimalna temperatura 95 stepeni , radna ne bi trebalo da prelazi 65 stepeni.
Podizanjem napona na procesoru radni vek se drasticno smanjuje , tako da ako imas CPU koji je radjen u 0.18 mikrona , i dignes mu napon na 1.85 v , radni vek sa 10 godina mu smanjujes na maksimum 2-3 godine . Sa podizanje napona , povecava se i grejanje , pa samim tim se i pored elektromigracije procesor ostecuje i od temperature. Takodje moze da se desi da ti procesor ne rikne , nego da se interni vodovi u procesoru "priblize" jedni drugima i pocnu da izazivaju interferenciju. Tada komp pocinje da se ponasa cudno i kada ga vratis na standardni takt. Redak sluchaj je, ali se deshava da usled overclockovanja vodovi u procesoru se spoje i izazovu kratak spoj sto dovodi do trenutnog pregorevanja.
Naravno u 99,9% sluchajeva ako ti je dobar primerak procesora , overclockovace se bez problema i radice najnormalnije.

Ovaj moj nestretni T-bird 1.2 radi trenutno na 1.4 (10x140) na 1.6V, posto si me zabrinou sa tim naponom, da ga spustim jos malo. 😛

drfedja je napisao(la):
Sa podizanje napona , povecava se i grejanje , pa samim tim se i pored elektromigracije procesor ostecuje i od temperature.

Evo ti vam formula:

P=CU^2F

(^2 mu dodje na kvadrat, to sigurno znas, al reko za svaki slucaj za one koji ne znaju. ?? Zar ima takvih???😛 )

P-potrosnja elektricne energije procesora (u Watima)
C-Ukupni nivo kapacitivnosti tranzistora u procesoru (ne znam samo gde naci taj broj?)
U-zna se -- napon (u Voltima)
F-frekvencija (u Hercima (Hz))

Ajnstajni, na posao!!!😀

Ako otkrijem koliki je to broj C, mozda razotkrijem kucnu misteriju o visini racuna za struju!ctp;

15% ustede je sasvim dovoljno zato STEDNJA!!!:wave;

Hvala svima na odgovorima, posebno drfedji od koga sam i ocekivao da postuje...

luka.l je napisao(la):
15% ustede je sasvim dovoljno zato STEDNJA!!!:wave;

Zato sam ja stavio da se gasi disk na 10 min pa sad mogu da divljam sa procesorom 🙂

Geek_master je napisao(la):
Zato sam ja stavio da se gasi disk na 10 min pa sad mogu da divljam sa procesorom
Kad smo kod ovoga - kol'ko ciklusa paljenje-gasenje moze da izdrzi disk?

Nazad
Vrh Dno