Šta je novo?

Oživljavanje

salecar87

Cenjen
Učlanjen(a)
12.03.2012
Poena
170
Imam neku staru konfiguraciju koja stoji kao rezervna. Na njoj prastaru Gigabyte 945GZM-S2 i Intel E2140 na 1600 MHz. Ploču bih ostavio, samo bih ubacio neki bolji procesor. Šta bi tu uopšte moglo da se ubaci, da nije preveliki trošak (jer je cela konfiguracija u cenovnom rangu sa 5kg Nutele), a da se oseti poboljšanje?

C2D E8xxx, Q6600, neki Xeon ako postoji mogućnost ...

Ne podrzava c2q procesore, niti fsb veci od 800mhz, samim tim ni xeon. Imas na KP oglasima E4600 za 550din, podrzava ga tvoja ploca, radi na 2.4ghz, bice solidno poboljsanje.

ne bi se reklo da imas previse izbora,a ti u sustini imas. :) sve zavisi sta uspes da iskopas za koje novce,a podrzavam te da u svakom slucaju ne bacas previse para na igranje sa tom plojkom.ali,vesti su dobre - iako si ogranicen na fsb800 imas tri opcije : e6x00 conroe kojeg mozes da klokujes i postignes dosta sa njim,malo redji/skuplji e6600/e6700 koji ima duplo vise kesa,ali koliko se secam njih niko ne daje nesto povoljno za razliku od e6300/e6400 i kao krajnji domet x6800 kojeg i ako nadjes verovatno nece biti povoljan jer je krajnji apgrejd za brdo plojki i realno,performanse u paketu sa tom plojkom ne opravdavaju novac.

mada,nije iskljuceno da kod kineza i s'vana nadjes na ove cpu-eve ukljucujuci x6800 za smesne pare,e u tom slucaju ja bih kupio bar x6800 jer je bar meni dugo vremena bio vlazan san :) ali do crvene,nikako vise...

realno,ne bi trebalo da imas problema da nadjes e6300 za 500nak dinara,poceprkas po oglasima i nadjes neku vendettu/neki kuler samo sa 775 kacenjem koji ce zbog toga biti jeftin (do crvene ako ne i manje) i zabava moze da pocne.najveca mana cipseta je ako se dobro secam da ne podrzava ahci,inace bi taj kombo (klokovan e6300/4gb RAM-a,ssd) i dan danas bio jako,jako udoban.u svakom slucaju,kao sportski komplet,conroe nudi zabavu i po!

edit: evo vidim ima i za 300din,ne treba se ni razmisljati...x6800 naravno ni u tragovima,i kad bi bio,kapiram da bi ovi nasi trazili i 30-40e za njega... :/

Hvala puno drugari na odgovorima. Iz svega ovoga sam zaključio da će me procesor koštati koliko i tegla nutele. I to mi se sviđa. E, sad, s obzirom na ograničenje FSB800, da li to znači da otpadaju procesori E6xxx serije? Nisam nešto stručan oko fsb problematike. U tom slučaju, ako je ograničenje zbog FSB, jedino mi ostaje E4xxx serija, zar ne?

Hvala puno drugari na odgovorima. Iz svega ovoga sam zaključio da će me procesor koštati koliko i tegla nutele. I to mi se sviđa. E, sad, s obzirom na ograničenje FSB800, da li to znači da otpadaju procesori E6xxx serije? Nisam nešto stručan oko fsb problematike. U tom slučaju, ako je ograničenje zbog FSB, jedino mi ostaje E4xxx serija, zar ne?
Na oficijelnom sajtu pise da podrzava i sve e6xxx. Preko toga ne.

jok,conroe ce radi kao bombonica,sa solidnim kulerom skaj iz d limit,a sva akcija te izadje oko 1500din,a kompet na kraju klokovan ce bude prava bombonica.

Najjeftinije sto sam nasao za x6800 kod kineza oko 25e + oko 5e postarina...
e6700 je 7e + 4e postarina...

Taj x6800 vredi duplo ili....?

Nego Sale,za sta ces koristiti tu masinu?

***,nemacko trziste pa kinezi hoce vise para da izvuku...

Inace: Intel Core 2 Extreme X6800 2.93 ghz Dual-core Sl9s5 + Pasta Térmica = EUR 65,00

Sta kazes za ovo? :)

rekoh vec oko crvene je realni maks,gledajuci performanse,mada nista od toga iz razloga koje gore ispisah.jeste da je vlazan san proslih vremena,ali to i otkljucan mnozilac ne vrede bas toliko,to je i dalje conroe sa 4mb kesa.e6300 za 300 djunti plus 775 bakrenjak ili neki jeftin tower kuler ako ce bas vadimo dusu fsb-u i to je to,ako cemo realno...

Ti e6xxx procesori ce raditi na FSB 800, tj nece raditi punom brzinom, moraces overklokom da im podignes fsb na 1066mhz, ako uopste moze ta ploca da istera toliko. Ja ne bih kupovao processor koji ima veci fsb od 800 za tu plocu.

@deksi
Jesi siguran da će uopšte raditi na 800?

I mene interesuje da zamenim jedan Preshot, a ne nalazim e2-e4.

A 945 vidi samo 3GB mem

^Ako ti treba E2140 javi mi se na PM imam jedan viska.

Na tim plocama (ja imam neku ASUS generacijski istu) 1066/1333 FSB procesori ce raditi na 800 MHz FSB-u, ako ne probas da overklokujes FSB sto mozda uspe, a mozda i ne.

I da, te ploce nemogu da koriste vise od 3GB memorije.

Hvala, ali sam "malo" dalje. Imam neki E6600, pa rekoh da probam. D935 radi pet minuta i ugasi se komp, a cedar mill radi ok. Mikrokodovi ubačeni, nije to. Probam, pa javim.

radice koliko im cipset dozvoljava,ako ploca podrzava,nema razloga da ne radi. :)

945 bi trebalo da podrzi e6600,predpostavljam da je to neka OEM plojka,verovatno HP ili sl?

Poslednja izmena:
Lenovo, thinkcentre. Ma pitam samo, mislio sam da će odbiti i da postuje. Recimo ista stvar sa i910g, neće da postuje sa cedar mill, samo prescott. Verovatno napojni deo, jer dsdt nema nikakve blokade. Nebitno, ovo me interesovalo da može da postuje sa nižim fsb-om. Hvala.

sumnjam da je naponska,pre do mikrokodova je.ako ta lenovo dopusta da joj se petlja oko fsb-a uz solidan ram moze da se nategne blizu 500 i to je onda bombonica u paketu sa e6600...

To one Lenove masine sa OMV pumpi? Nema tu nista od opcija za overklok po biosu, ali koliko znam one imaju q45 cipset, tako da podrzavaju I FSB 1333

© deksi

Nije, dosta su starije, jedna iz 2004, druga otprilike 2006.

sumnjam da je naponska,pre do mikrokodova je.ako ta lenovo dopusta da joj se petlja oko fsb-a uz solidan ram moze da se nategne blizu 500 i to je onda bombonica u paketu sa e6600...

Kakvo petljanje, nema ništa od toga, ni kod IBM-a, ni kod Lenovo biznis mašina. A microcodove imam do microcode-20110428, ima i za Xeone i i7, ni to nije. Da ne zalazim sad u sitna crevca, mislim da su striktno ispoštovali Intelova dokumenta, naročito oko regulatora napona, onaj 775_VR_CONFIG_0**

Da se vratimo na GigaBajta, na sajtu vidim tri revizije, 2.1, 3.x i 6.6

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2425#ov
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2467#ov
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2603#ov

Prve dve rade sa svim 1066 E6xxx procesorima, ali spuštaju FSB na 800. 6.6 revizija ih tera na 1066. Skini noviji BIOS, pa kupi neki za paklu-dve, ili ako si baš zapeo za Nutelu :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno