Šta je novo?

NZXT Tempest vs TT Armor+(cena vs performanse, prostor, buka...)

Spider88

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2005
Poena
319
Pre nekog vremena sam kupio Vandettu 2 na postojecu konfiguraciju, i javio se jedan problem. Kucishte je bilo mnogo usko, tako da sada stoji otvoreno sa V2 koja strci jedno 1-2cm van kucishta. Iako sam i ranije razmishljao o novom kucishtu, nisam bash toliko imao potrebe da ga uzmem, do sada.
Ranije (oktobar 2008) kada sam uzimao nov rachunar hteo sam da uzmem uz njega TTArmor+(http://www.thermaltake.com/product/Chassis/fulltower/armorPlus/vh6000bws.asp), medjutim finansijska situacija je nalagala drugacije.

Medjutim u skorije vreme sam zapazio NZXT Tempest (Airflow King), i chini mi se da kucishte na oko nija loshe). (http://www.nzxt.com/products/tempest)

Cena ovog kucishta je kod nas negde oko 9000 din.
Chitao sam mnoge review-e, i neki kazu da je dobro, ima podrshku za vodeno hladjenje(tj hladnjak od 2*12cm), neki pak kazu da se chuje mnogo(zbog svih ventilatora koje ima u sebi), i da plastika od koje je izradjeno nije bash na zavidnom nivou.

Sa druge strane Armor+ je zaista ogromno kucishte, sa masivnom tezinom od skoro 17kg, ventilatorom od 23cm sa strane, i josh mnogim stvarima, ali isto tako koshta oko 15000 din.

6000 din nije mala cifra. Za te pare i josh malo moze se uzeti neshto od komponenti(npr nova graficka, procesor itd) ili pak josh jedno solidno kucishte(npr TT Soprano.

Mene interesuje da li tih 6000 din opravdavaju nadmoc TT-a nad NZXT-om, ili je to jednostavno samo zbog brenda?

Dakle da li uzeti NZXT i ushtedeti 6000, ili se ispruziti i uzeti TT(koje ima bolji odnos cena/performanse)?
Ako ima ponosnih vlasnika nekog od ovih kucishta, neka se jave.
Svaka sugestija je dobrodoshla. PozZ

EDIT: Samo da napomenem da NZXT dolazi sa svih 6 ventilatora(4*12+2*14) dok TT dolazi sa 3(12+14+23)

Poslednja izmena:
evo ti moje... batali oba i kupi Lian Li

@illidan Razmishljao sam o Lian Li-u ali nekako mi je dizajn ova dva mnogo lepshi. Razmishljao sam takodje o CM 590, 690, medjutim nekako su mi ova dva lepsha tako da sam opet razapet izmedju ova 2.

@ Peja
Pa i ja sam bio vishe za Tempesta jedno vreme, a tih 6000 sam hteo da ulozim u procesor(phenom II 810 koji inache koshta 15000), ali opet bolje da dam ukupno 24 nego 30 000 din.

Medjutim skoro sam u jednoj radnji kucishta Kandalf i Xaser i zasenila me njihova velichina(Armor+ je po specifikacijama cak veci od Kandalf-a, a skoro isti kao Xaser). I sada sam opet u dilemi. Ako ima neko iskusniji po ovom pitanju da kaze prednosti i mane jednog i drugog(neko ko je imao dodira sa oba kucishta, po mogucstvu, ili pak samo sa jednim). Ne znam kakav je TT shto se tiche buke? Takodje videh da Tempest ima onih zastitnih mrezica od prashine, dok za TT-a nisam siguran(pretpostavljam da ona 23 sigurno nema, i da ubacuje poprilichno prashine).

Takodje chini mi se sa slika da window kod Tempesta nije u ravni sa kucishtem, vec je malo izbocen. Dodushe nisam video kucishte uzivo, tako da ne mogu da se odluchim, ali po meni se chini da upravo taj detalj kvari vizuelni efekat(kao shto rekoh nisam 100% siguran jer nisam video kucishte uzivo), dok kod TT-a taj window izgleda besprekorno(dodushe opet sa slika, jer ni njega nisam video uzivo), ali to opet ima svoju cenu(6000+ :d ).

Josh jednom ako je neko imao bilo kakvih iskustava sa pomenutim kucishtima, neka prenese utiske.

O Armor-u;

Fan sa strane - useless, radi na 5v, tih je. Moze se povezati i na 12v, bucan je jer se cuje protok kroz tu mrezicu na plexi-u.

Fan pozadi, bucan, doduse duva dosta dobro, ali, nije ni bitno za pozadi, inace mislim da je 1600RPM ..

Diskovi imaju dobro hladjenje, ta 14-tica LED je dosta tiha i solidno duva. Drzace tople diskove ispod ~35c po vrucinama sigurno ..

Sve u svemu, nije bas tih, ali, kada se opremi imas odlicno hladjenje (jako mala razlika open/closed).

NZXT, nikad pipno, nikad video. Za 6k din. manje...pa mora da ima prednost ako full tower nije bitan. A ako je bucan uzmes neki fan kontroler za 20-tak eura.

Poslednja izmena:
Ok, drago mi je da chujem stvari o Armoru iz prve ruke(znam da si ti imao Armora). Ja sam iskreno mislio da je Armor shto se tiche tishine besprekoran, ali prevario sam se. U principu full tower mi nije potreban(osim za klinchenje pred drugim ETF-ovcima koji dodju u sobu :d), i mislim da ce mi Tempest shto se tiche velichine i funkcionalnosti dobro posluziti. Ne vadim plochu chesto iz kucishta, tako da mi MBTray(kod Armora) i ne treba neshto posebno, a i ako ta 23-ojka ne znachi puno, za sada dajem prednost Tempestu. Voleo bih ako ima neko ko se susreo sa Tempestom da mi prenese njegovo iskustvo.

Hm, da moram da kazem par reci o MoBo tray-u. Posto i inace vidjam po svim review-ovima da to zameraju nekim kucistima.

Pa ..meni je vrh koristan, skinuo sam ga samo jednom i to taj prvi put :D posle su kablovi svuda provuceni i nikako mi ne bi palo na pamet da sve to rasturam da bih iz nekog razloga izvukao MoBo tray.

I citava ta ideja o tome da se sve potrpa na stolu pa onda stavi u kuciste - sto je valjda i glavna zamisao za tray. A posle iovako svuda se treba zavlaciti i provlaciti kablove, nekako mi i ne ide.

Do sada sam se mogu reci toliko puta zahebao sto se tice raznih komponenti, sto svojih sto za druge i vise me "pros" kod review-a ni ne interesuje, pisem propalo odma.

Sto se tice 23 fana, da, komotno mogu reci da je razlika max 1c kod mene bila sa i bez njega, i to pri load-u na ploci, karta je imala identicnu temperaturu. Jednostavno nije efikasan kada se tako sporo vrti i vazduh ni ne cirkuluse tako ..

Tako da onda bolje idi na tog NZXT-a, manje-sladje :D a i nece biti toliko prasine sigurno koliko bi imao u Armor-u koji je ko sito :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno