Šta je novo?

nVidia & PhysX

WereWolf

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2007
Poena
309
Pozdrav svima,
Skoro sam imao neku zanimljivu kupovinu, izveo neke experimente sa hardwareom i evo rezultata... :type:
Imao sam Asusovu 8800GT-jku koju sam zamenio za Leadtekovu 9800GT. Hteo da prodam to cudo i kupim novu GTX460, ali za 50 eur nisam hteo da prodajem dobru karticu i resim da je zadrzim kao dodatnu... Pitao i na benchu sta ljudi misle, uglavnom misljenje je otprl bilo da je glupo da imam 2 kartice, da je 460ica isuvise jaka i da joj 9800GT nista ne znaci i da se time nista ne dobija...
Sad imam Asus GTX 460 TOP i staru Leadtek 9800 GT. :banana:
Odigrao sam Mafiju II u fullu i odusevio sam se kako radi. Inace, igrica ima i svoj benchmark, a podrzava i fiziku, pa resio bas da isprobam koliko mi ta druga kartica utice na performanse i ima smisla.
Rezultati su mi nabacili osmeh na lice i potvrdili da je bilo pametno da zadrzim staru karticu i da to potpuno ima smisla (osim ako nekom 50 eur nije od presudnog znacaja). :guitar:
U Mafijinom benchmarku imas neki deo sa pucnjavom gde lete meci na sve strane, pa deo sa explozijama i vatrom (da pojasnim onima koji nisu igrali). Sa obe kartice, gde 9800GT radi fiziku, average frame rate je 37.6 fps, a bez 9800GT 30.0 fps, dakle 7.6 fps. Sad, mozda zvuci malo kad se napise, ali u realnosti znaci dosta u smislu da u prvom delu sa pucanjem bez nekih eksplozija imam 10-15 fps vise! Znaci sa 9800GT 42-45 fps a bez 9800GT 30-32 fps tako da uopste nije zanemarljivo (a i razlika je ocigledna dok gledas sta se desava na ekranu)! Posle krenu explozije pa mu dodje na isto pa average opadne na 7.6 fps u proseku...
Sve u svemu, isprobao i eto rezultata, iz mog ugla super sto sam zadrzao i staru karticu mislim da vredi tih 50 evrica kolko bi dobio za nju 😉

Mafia 2 ima bug. Kada se koristi samo jedna karta koja radi i physx cloth simulacija se izvršava na CPU, a ako ima dedicated karta za physx, onda se izvršava na njoj.

1) If you have a single NVIDIA GPU.

According to our results – in current version of Mafia II additional APEX Clothing content is running on CPU regardless to PhysX settings (while it is expected to be hardware accelerated by NVIDIA GPUs) and, thus, producing a huge performance drop.

In order to improve performance you can either disable (fully or partially) clothing simulation as described in our guide, or overclock your CPU.

APEX Particles effects are working normally, and can be calculated on GPU without any major performance loss.

2) If you have NVIDIA GPU, fully dedicated to PhysX calculations.

In this case both APEX Particles and APEX Clothing effects are running on dedicated GPU, leaving the game fully playble with APEX High setting and un-tweaked content.

Accent is put on fully dedicated – according to our data, PhysX switch in drivers must not be used in “Auto” mode, and we expect that SLI configurations may have problems with Clothing calculations too.

Wukodlace testiraj i Batman: Arkham Asylum

Da ne bi mozgali previse, voljan sam da probam kad vec imam 2 karte... Dajte link ka nekom testu koji podrzava PhysX da skinem i testnem, pa postavljam rezultate sa 1 i sa 2 graficke.

Batman: Arkham Asylum

Batman%20PxDed%202560.png

Mirror's Edge - Physx effects reviewed: Benchmarks with dedicate Geforces as Physx accelerators

MirrorsEdge_PhysX_Skalierung.PNG

To je gtx 260 (216 Cuda cores), Fermi je druga stvar zbog daleko većeg broja Cuda cores. GTX 480 ima 480, GTX 470 ima 448. Jedino 460 ima nešto manje (336).

Evo recimo jednog testa sa 480:

BAA: Stock GTX 480 HC FTW
Min: 31
Max: 95
Avg: 58

BAA: Stock GTX 480 HC FTW + GTX 470 Vanilla PhysX
Min: 37
Max: 132
Avg: 82

BAA: Stock GTX 480 HC FTW + 9800GT PhysX
Min: 35
Max: 106
Avg: 70

Percentage of Increase/Decrease:

GTX 470 as PhysX card
Min: 19% increase
Max: 39% increase
Avg: 41% increase

Overall: 33% Performance increase with a GTX 470 dedicated PhysX card

9800GT as PhysX card
Min: 13% increase
Max: 11.5% increase
Avg: 20% increase

Overall: 14.8% Performance increase with a 9800GT dedicated PhysX card

Zavisi koliko je primarna kartica uposlena...ako je igra zahtevnija od BAA (kao sto je Mafia II) onda ce primarna karta imati dovoljno posla da ne ceka obradu fizike na drugoj, pa se pokazalo da je i GT240 dovoljan. Plus sto je fizika u mafiji prisutnija i slozenije uradjena nego u BAA.

Poslednja izmena:
Ali Mafija ne može biti referent pošto cloth simulacija se ne izvršava na GPU kada se samo jedna karta koristi. A ako se cloth simulacija manuelno pogasi igra leti.

Da, ali svejedno je zahtevnija od BAA. I kad se iskljuci cloth na prolaznicima ostaju mnogi drugi physx efekti. Sto i nije poenta mog posta - ja samo kazem da se pokazalo da je i GT240 dovoljan za physx/apex a sve jace preko toga overkill.

Baš razmišljam na ovu temu.

Da li ima smisla da trenutnu kartu (Gainward GTX260) zadržim kao ded. physx, ako budem uzimao GTX 460 1GB, naročito imajući u vidu "matorost" ploče.
Mislim da bi u toj kombinaciji, druga karta (tj. 260-ica u ovom slučaju) radila na PCIE x1. Da li bi to umanjilo njenu upotrebljivost kao physx dedicated kartice? I da li se to uopšte isplati, s obzirom na cenu po kojoj se moja polovna 260 može prodati (a tek treba da vidim kako se kreću polovne 260-tice)?

Ne bi umanjilo upotrebljivost, physx nije nesto osetljiv na propusnost pci-ex.
E sad, da li se isplati? Po meni, karta je prejaka za physx...GT240/8800GT bi bila odgovarajuca "mera".
U svakom slucaju, predlozio bih ti da sacekas sa prodajom, i isprobas prvo kako radi u mafiji recimo, pa sam odlucis da li da zadrzis kartu za physx. Tu je i pitanje monitora, taj iz tvog profila ce da pravi od svake karte overkill (pa i od te sto vec imas)...dodatnu physx kartu nema sta da uposli, kad i glavna "shlajfuje"...🙂

Eh, pa da, naravno, i o monitoru razmišljam, ali reko' da ga ne mećem u ovu temu 🙂

Ne treba ti karta za PhysX, trenutno postoji tacno 16 igara sa PhysX od kojih valja 4-5 igara ostalo je neko djubre...

Prodaj tu 260 moze solidno para da se dobije za nju.

Nazad
Vrh Dno