Šta je novo?

Nvidia i Lindza.....

• Začetnik teme Začetnik teme mambo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mambo

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2002
Poena
619
Masina : Epox 8rda+ , Microstar FX 5200....Belinea 103010 monitor....

Posle svake instalacije nvidiinih drajvera dobijem crni ekran...
skinuo sam najnovije drajvere sa njihovog sajta...(inace u firmi sa ovim drajverima regularno sam instalirao iste)...
Evo sta radim....znaci prebacim inittab da mi ne butuje graficko okruzenje (3),
reset, logujem se kao root, sh NVIDIA~.run on lepo sve odradi bez IKAKVE greske i kaze da treba da konfigurisem Xfree ok.....udjem u njega /etc/X11/xFree4.1 (ili vec koji u glavnom to je pravi na mandraku 9.2)
Proverim dali postoji glx i obrisem one koji treba da se obrisu (a sve to prateci readme fajl koji je sa njihovog sajta) promenim nv u nvidia... opet odem u inittab i vratim na runlevel 5 (da mi dize x) i to je to.....uradim reset i sve lepo pichi do onog trenutka kada treba da mi pokaze nvidijin logo tu se pojavi crni ekran i nista.....muk.....da napomenem jos jednom da sam drajvere vec instalirao u fiirmi i to bas ovako i sve radi (jedino sto je graficka TNT)...inache kada se pojavi crni ekran monitor se ne ugasi,...tako da sam 100% siguran da nije prejaka rezolucija....veceras cu poslati log fajl od X-a....posto sam na sljaci sad....ajde neki hint za pocetak sta moze da bude ako vam se ovo nekad desavalo...takodje probao sam da butujem lindzu sa rescue parametrom ...ali nikako odatle neznam kako da udjem u inittab da vramtim runlevel na 3 kako bih bar dobio konsolu (tj...nema sanse da se snadjem sa VI editorom...) imali nade za malog mamba ?

:wall:

Nisi podesio konfig fajl kako treba.
U Section Device treba da stoji sledece:
Identification "NV AGP"
Vendor "nvidia"
driver "nvidia"

U Section Screen:
Identification "Screen AGP"
Driver (ili device, ne secam se vise) "NV AGP"

Section Server Layouts
Identification "AGP"
Screen "Screen AGP"

Upamtis, izadjes, kucas startx i to je to. I to sve pise, imas XFREE86.example odakle procitas ta podesavanja (usr/share/doc/NVIDIA....)

I josh nesto, zasto koristis VI? Imas mc (Midnight Commander, nalik na TC). Dalje ces se snaci sam (F4 za edit, F2 za pamcenje, F10 za izlazak iz fajla/programa).

Da bi promenio Run Level mroas kao root da editrujes /etc/inittab.
0 — Halt
1 — Single-user text mode
2 — Not used (user-definable)
3 — Full multi-user text mode
4 — Not used (user-definable)
5 — Full multi-user graphical mode (with an X-based login screen)
6 — Reboot

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):
I josh nesto, zasto koristis VI? Imas mc (Midnight Commander, nalik na TC). Dalje ces se snaci sam (F4 za edit, F2 za pamcenje, F10 za izlazak iz fajla/programa).

Fala majstore na ovako brzom odgovoru...Probacu to sto si me savetovao danas kada se vrnem kuci.....Inache u Lindzi koristim MC...ali mc nisam uspeo da startujem kada sam podigao linux sa boot cd-a sa opcijom rescue...jednostavno kucanjem mc se nista ne desava...Inache koliko sam skontao rescue mod je pod linuxom slicno kao recovery consola kod swinja...tacnije nemas pravi i ceo operativni sistem vec si ogranicen na odredjeni broj komandi (isrpavi me ako gresim)...tako da je verovatno to osnovni razlog zbog kojeg u tom modu nema MC...Hvala burazeru jos jednom za pomoc...(p.s. sad me gori brate to sto nisam uz kucnu masinu pa da odmah probam...cc koce da doceka 3 sata...) 🙂 pozdrav i hvala ,....javljam se veceras ili sutra pa cju da javim sta sam uradio...

Pa samo prebaci runlevel na 3 i neces imati potrebu za linux-rescue...
Mada, na koju foru si ti instalirao drajvere, jer se oni ne mogu instalriati iz X-a? Morao si prebaciti u runlevel 3, pa onda pokrenuti instalaciju, podesiti Xfree86Conf i probati to sa startx pa onda ako radi vratiti u runlevel5.

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):
Pa samo prebaci runlevel na 3 i neces imati potrebu za linux-rescue...
Mada, na koju foru si ti instalirao drajvere, jer se oni ne mogu instalriati iz X-a? Morao si prebaciti u runlevel 3, pa onda pokrenuti instalaciju, podesiti Xfree86Conf i probati to sa startx pa onda ako radi vratiti u runlevel5.

Pa da nisi me bash razumeo...Ja sam se prvo prebacio na runlevel 3,restart, pa instalirao drajvere i podesavao xfree, ali pre nego sto sam i probao startx ja sam odmah prebacio na ranlevel 5 i resetovao racunar...tako da sam po prvom podizanju dobio crni ekran i samim tim nisam imao lufta za ispravku...(kako sam bio glup...mesto prvo startx pa ako radi onda runlevel 5, ja odmah ubacio u peticu...i posto nije radilo...cvrc....cc...)

A da pogledas xfree log u /var/log/ diru pa procitas tacno oko cega se X buni?

silverglider je napisao(la):
A da pogledas xfree log u /var/log/ diru pa procitas tacno oko cega se X buni?

pa znas kako prvo cu veceras da probam ono gore sto mi je rekao kUdtiHaEX pa cju onda da vam saljem log fajl na uvid...inace ja sam juce pola sata buljio u isti..ali posto nemam mnogo iskustva nisam bash puno dokucio....u svakom slucaju veceras cju da probam pa se javljam...

Nazad
Vrh Dno