Šta je novo?

Nvidia GPU na laptop ploci problem

frostonja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.02.2002
Poena
675
Moja oprema  
Laptop
Lenovo T490s
Tablet
iPad Pro 11"
Mobilni telefon
iPhone 11 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch series 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav,

Poznata serijska greska sa grafikom na HP Pavilion dv9000 laptopu, rastavio sam ga i spremio plocu za preduvavanj grfickog cipa. Znam da je na forumu bio neko ko sredjuje ploce pa ako mozete da me uputite ili da probam sa kombinacijom folija+fen ili rerna ?

Hvala

Ako je 6150 ili MCP67 čip nemoj da se mučiš sa rernom ili fenom. Ti čipovi crkavaju jer su do sad radili pregrejani. Ako je 7600/8600/8400 ili neki sličan, ima smisla prekuglati ga. Ostale akrobacije zaboravi, osim ako nisi ljubitelj rasklapanja laptopa svakog vikenda. :)

7600go je, prvo je imao artifakte po ekranu prilikom paljenja a u Win-u sve normalno, onda je izbacivao plavi ekran i radio samo bez drajvera da bih na kraju imao crni ekran :(

Probaj da prekuglaš kod nekoga, batali duvanje. Preduvavao sam grafički čip (ne sećam se koji) na dv 9000 i radio je fazon dva, tri dana pa opet duvanje pa opet radi dva, tri dana. Isto je bio problem sa crnim ekranom. Mada opet zavisi od slučaja do slučaja na jednom dv 6000 je radio dugo baš, možda još uvek i radi. To se nikad ne zna, idi na sigurniju varijantu. :)

Vidim da je tema malo stara ali mozda je neko pogleda jos. Imam isti problem sa dv9000. Odjednom crni ekran i to je to. E sad ipak cu prvo pokusati sa preduvavanjem, jer ne znam ni ko radi prekuglavanje. E sad sa cime je najbolje pokusati preduvavanje, sta da bude toplotni izvor? Vidim da ovaj laptop ima ocajan sistem hladjenja, em su hladnjaci minimalni, em ni ne nalezu dobro na povrsine koje treba da hlade. Ima i po 2-3mm razmaka koji je premosten sa nekom "zvakom". E sad ako uspem da ga osposobim ja bih ubacio heat spreader od nekog starog cpu-a da premostim taj prostor. Mislio sam prvo neke plocice od bakra da ubacim ali nisam ni sanjao da je toliki problem naci tako nesto. Ali mislim da ce i ovo poboljsati disipaciju toplote.

Neke sugestije za alat i duzinu izlaganja cipa toploti?

Reflow iliti preduvavanje uradjen. Alatka je bio fen za skidanje farbe i to neki najobicniji. Prvo sam minut duvao na manjoj brzini i bez uzarenog grejaca posle sam jos minut prebacio na maximum i ostavio da se ohladi 20-ak minuta. Preliminarni test je na moje opste odusevljenje pokazao da ovo zaista resava problem i monitor je proradio. Sklopio sam sve fino ponovo i laptop radi bez problema za sad. E sad ostaje da vidim koliko je to dugorocno resenje. Naravno malo sam poboljsao hladjenje ubacivanjem ispolirane plocice bakra gde je to moglo, pasta je zamenjena pa sad videcemo. Nece vise raditi bez postolja sa ventilatorom od 200mm ispod, cak razmisljam i da poklopac koji ide preko RAM memorije zamenim nekom mrezom koja ce dopustiti da veca kolicina vazduha bude ubacena odozdo i da tako jos malo poboljsam hladjenje.

Nazad
Vrh Dno